Hrvatske maratonke koje ostavljaju muškarce iza sebe

Žene u sportu nisu toliko praćene kao što su to njihovi muški kolege. Nogomet, košarka, tenis, trčanje – sve su to sportovi kod kojih je medijska pokrivenost gotovo uvijek bazirana na sportašima, ali rjeđe na sportašicama.

Da, svi smo čuli za Janicu Kostelić, Sandru Perković ili Blanku Vlašić, no Hrvatska ima velik broj vrhunskih sportašica koje zaslužuju pažnju javnosti. Neke od njih su i Marija Vrajić Trošić, Nikolina Šustić i Veronika Jurišić – najbolje hrvatske ultramaratonke, odnosno „ultrašice“, koje nerijetko ostavljaju muške kolege iza sebe.

Najbolje hrvatske maratonke

Tako je prošlu subotu u Stockholmu održan Ultra marathon, jedna od najprestižnijih utrka na 100 km na kojoj su nastupile naše ultrašice, Marija Vrajić Trošić i Nikolina Šustić. I ne samo da su nastupile, već su obje prošle ciljem kao prva i druga u ukupnom poretku, pobijedivši i sve muškarce.

Marija Vrajić Trošić česti je „gost“ na ultra maratonima, pa se tako i prošle i pretprošle godine natjecala na jednoj od najprestižnijih utrka na svijetu, ultra maratonu „100 km del Passatore“, na kojem je te dvije godine osvojila prvo mjesto u konkurenciji žena.

Maratone od 100 km nije lako istrčati, pa je tako Marija u intervjuu za 3sporta otkrila kako trenira četiri puta tjedno trčeći po 10 kilometara po treningu.

Na maratonu održanom u Stockholmu, Marija je istrčala utrku za 7:37:09 h, čime je popravila svoj rekord na 100 km, a što i znači da se bliži svom atletskom snu da istrči 100 km ispod 7 i pol sati.

“Jako sam sretna što sam istrčala svoj novi PB. No, mislim da mogu još i bolje. Većinu utrke otrčala sam sa svojom konkurenticom Nikolinom Šustić, što je svakako pridonijelo mojem rezultatu. Prvih 15-ak kilometara sam se osjećala prilično loše, kao i zadnjih petnaestak. Sva sreća da su na tim posljednjim kilometrima na okrepnim stanicama bile energetske tabletice (glukoza) jer mi je na 85. kilometru postalo jako loše. Trčalo se 4 km + 12 krugova po 8 km, a osim stotke bile su još i utrke na 50 km i 75 km, tako da sam dosta ljudi prelazila i tek na kraju shvatila da smo ja i Nikolina apsolutno prva i druga. Glavni cilj za budućnost mi je poboljšanje rezultata na 100 km, nastup na Svjetskom prvenstvu na 100 km i postizanje olimpijske norme u maratonu koja je 2:42:00 h, oko tri minute brže od mog trenutno najboljeg rezultata”, izjavila je za portal 3sporta Marija Vrajić Trošić.

Već spomenuta Nikolina Šustić još je jedna od naših najboljih „ultrašica“. Na utrci u Stockholmu bila je odmah iza Marije, tako zauzevši drugo mjesto s vremenom od 7:41:42h. Nažalost, Nikolina nije na utrci uspjela ostvariti novi najbolji osobni rezultat – nedostajale su joj samo 4 sekunde.

Nikolina je također česta sudionica ultra maratona, a ove je godine zamijenila Mariju i zauzela prvo mjesto na utrci „100 km del Passatore“, tako pobjedivši žensku konkurenciju na utrci. Na ovogodišnjem maratonu u Bresci, Nikolina je prva istrčala maraton, „pomevši“ i mušku konkurenciju.

Veronika Jurišić višestruka je državna prvakinja u maratonu te državna rekorderka u trčanju na 24 sata s istrčanih 202 kilometra. Veronika toliko voli trčanje da dnevno istrči i 30 kilometara. Svako jutro ustaje u 5:30, spremi sve što treba za trčanje i za posao u ruksak i trči bez obzira na hladnoću. Kada odradi svoj jutarnji trening, dalje trči na posao, gdje se tušira i spremi za radni dan.

Veronika je nedavno pobijedila i na Sljemenskom maratonu u ukupnoj konkurenciji, a po deveti put se uspela na pobjedničko postolje u ženskoj konkurenciji.

Hrvatska može biti ponosna što ima ovakve reprezentativke na maratonima diljem svijeta. Njihova imena znaju maratonci diljem svijeta, najbolje su trkačice ne samo u Hrvatskoj, nego među boljima u cijelom svijetu. Nažalost, njihova imena u Hrvatskoj malo tko zna.

hrvatske_maratonke_1

Foto: 3sporta, FB 3sporta

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više