U Hrvatskoj je pranje rublja još uvijek ženina dužnost

Tvrtka P&G već tradicionalno uspješno razbija stereotipe. Prvo smo imali odličnu kampanju #Shinestrong, pa #Notsorry, zatim  #Likeagirl.

Posljednja, Ariel reklama odnosi se na stereotip da je pranje rublja ženski posao. Žena dolazi s posla, odmah s vrata kupi igračke, ostavlja vrećice, priča na telefon jer je otišla s posla ranije da sve kod kuće obavi, priprema večeru…Istovremeno njezin suprug gleda televizor, možda utakmicu, a ona mu donosi večeru.

Njen otac koji je u posjetu sve to gleda i konačno shvaća da je i on tome kriv jer je i njena majka isto tako njega “dvorila” i sad pokušava ispraviti stvari.

Ova reklama je nastala u Indiji, a rezultati su bili fenomenalni. Rast prodaje 60% i puno indirektnih pozitivnih utjecaja na brand.

Ti odlični rezultati su nastali na tržištu puno gorem za žene od Hrvatske: u Indiji su silovanja još uvijek normalna stvar,  žene su sve obrazovanije, ali teško se zapošljavaju…

S druge strane, hrvatski brandovi Faks i Ornel su povodom Europskog prvenstva u nogometu lansirali ovu reklamu:

U Hrvatskoj imamo veliki udio visokoobrazovanih žena, naše žene tradicionalno rade, a i one koje rade i one koje ne rade obavljaju većinu kućanskih poslova.

Sad same zaključite koji brend ima bolje mišljenje o vama i koji detedžent ćete kupiti.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

 1. Reklama za hrvatske brandove Faks i Ornel nije baš mudro bila napravljena. Međutim, trebalo bi uzeti u obzir da se ipak radi o poduzećima koji u Hrvatskoj zapošljavaju veliki broj ljudi i to u područjima gdje je vrlo teško pronaći posao.
  Nije jednostavno konkurirati na tržištu multinacionalnim korporacijama koje izdvajaju značajno veća sredstva za reklame pa samim time imaju i bolju marketinšku sliku u javnosti.
  Za vrijeme dok propagiraju istinske vrijednosti multinacionalne korporacije iskorištavaju jeftinu radnu snagu u siromašnim državama te u stvarnosti baš ne brinu niti o pravima žena niti o pravima djece.
  Stoga smatram da bi ipak trebalo podržati hrvatske brandove Faks i Ornel i više voditi brigu o tome da kupujemo hrvatske proizvode, jer time doprinosimo dobrobiti naše države.
  dr.sc. Valentina Salaj Ćetković

  • Slažem se. Ali ako već imaju budget za marketing, onda su ga mogli pametnije iskoristiti. Pa svi mi u svojoj struci primjenjujemo najbolje prakse iz svijeta, zar ne?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...