U Hrvatskoj je pranje rublja još uvijek ženina dužnost

Tvrtka P&G već tradicionalno uspješno razbija stereotipe. Prvo smo imali odličnu kampanju #Shinestrong, pa #Notsorry, zatim  #Likeagirl.

Posljednja, Ariel reklama odnosi se na stereotip da je pranje rublja ženski posao. Žena dolazi s posla, odmah s vrata kupi igračke, ostavlja vrećice, priča na telefon jer je otišla s posla ranije da sve kod kuće obavi, priprema večeru…Istovremeno njezin suprug gleda televizor, možda utakmicu, a ona mu donosi večeru.

Njen otac koji je u posjetu sve to gleda i konačno shvaća da je i on tome kriv jer je i njena majka isto tako njega “dvorila” i sad pokušava ispraviti stvari.

Ova reklama je nastala u Indiji, a rezultati su bili fenomenalni. Rast prodaje 60% i puno indirektnih pozitivnih utjecaja na brand.

Ti odlični rezultati su nastali na tržištu puno gorem za žene od Hrvatske: u Indiji su silovanja još uvijek normalna stvar,  žene su sve obrazovanije, ali teško se zapošljavaju…

S druge strane, hrvatski brandovi Faks i Ornel su povodom Europskog prvenstva u nogometu lansirali ovu reklamu:

U Hrvatskoj imamo veliki udio visokoobrazovanih žena, naše žene tradicionalno rade, a i one koje rade i one koje ne rade obavljaju većinu kućanskih poslova.

Sad same zaključite koji brend ima bolje mišljenje o vama i koji detedžent ćete kupiti.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

 1. Reklama za hrvatske brandove Faks i Ornel nije baš mudro bila napravljena. Međutim, trebalo bi uzeti u obzir da se ipak radi o poduzećima koji u Hrvatskoj zapošljavaju veliki broj ljudi i to u područjima gdje je vrlo teško pronaći posao.
  Nije jednostavno konkurirati na tržištu multinacionalnim korporacijama koje izdvajaju značajno veća sredstva za reklame pa samim time imaju i bolju marketinšku sliku u javnosti.
  Za vrijeme dok propagiraju istinske vrijednosti multinacionalne korporacije iskorištavaju jeftinu radnu snagu u siromašnim državama te u stvarnosti baš ne brinu niti o pravima žena niti o pravima djece.
  Stoga smatram da bi ipak trebalo podržati hrvatske brandove Faks i Ornel i više voditi brigu o tome da kupujemo hrvatske proizvode, jer time doprinosimo dobrobiti naše države.
  dr.sc. Valentina Salaj Ćetković

  • Slažem se. Ali ako već imaju budget za marketing, onda su ga mogli pametnije iskoristiti. Pa svi mi u svojoj struci primjenjujemo najbolje prakse iz svijeta, zar ne?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više