I menstruaciju bi trebale ukinuti zbog karijere?

Zamislite da vam poslodavac razgovarajući s vama o karijernim opcijama koje imate na raspolaganju, predloži da odaberete što vam više odgovara: zamrzavanje jajašaca ili injekcija za ukidanje menstruacije, sve na račun firme, naravno.

Za zamrzavanje jajašaca na račun firme smo već čuli, uskoro će u ponudi vjerojatno biti i opcija ukidanja mensturacije.

Menstruacija kao prepreka u karijeri?

Naime, Daily Mail je razgovarao s 3 mlade ambiciozne žene koje su napravile upravo to, zbog karijere su si kombinacijom hormonskih injekcija i pilula ukinule, stopirale menstruaciju, na svoj račun za sad. O zdravstvenim efektima uopće neću niti počinjati…

Prva, Alanna Allen ima 29 godina i upravlja lancem frizerskih salona. Puno je uložila i ulaže u svoju edukaciju i planira dalje napredovati, a ukidanje menstruacije joj je omogućilo “to man up”.

Tvrdi da nema baš razumijevanja za zaposlenice koje kažu da imaju menstrualne bolove i da svima preporuča da naprave isto što i ona. Pretpostavljate koje žene mogu napredovati u njenom timu?

To me je podsjetilo na Marissu Mayer koja je u prvom intervjuu nakon dvotjednog porodiljnog rekla da ne vidi u čemu je problem.

Ili na jednu našu managericu koja je otišla s pozicije kad je ostala trudna, a na moje pitanje da li bi žene na vodećim pozicijama danas trebale imati fleksibilnost, ona odgovara: “Ne! Morate odabrati želite li biti majka ili CEO!”

Jer zašto bi nekoj drugoj trebalo biti lakše nego meni?

Ako ste frizerka, cijeli dan ste na nogama, još ako imate stvarno bolne menstruacije, nije lako. Znači porodiljni ne bi dolazio u obzir uopće?

Da ne mislite da imam samo loše primjere, imam i dobre i njih ću uvijek imenovati. Fenomenalna Lea Lazarić, jedina žena na direktorskoj poziciji Evercore banke u Europi je na managerskim pozicijama odradila dva porodiljna dopusta, jedan od deset mjeseci, a drugi od šest jer je kolegica otišla iz firme, ali se je izborila za fleksibilnost. “Neki su komentirali kako ne mogu uzeti toliko puno dopusta, ali ja svoju karijeru gradim dugoročno i tih deset mjeseci neće ništa predstavljati i za sve će biti vremena. Čak i kada sam se vratila na posao, ako sam trebala iz nekog razloga biti kod kuće, onda sam od kuće i radila. Mislim da je važno kako se postaviš, što je problem kod žena, jer se žene često ustručavaju pitati.” rekla je.

Ako se radi o vrhunskoj frizerki, jedan dan na bolovanju ili rad s 90% kapaciteta neće biti propast. U krajnjem slučaju, ako ne možete imati nekoliko dana u mjesecu kad ne funkcionirate 200%, onda je pitanje na kakvom ste vi to poslu i za koga radite. Ako ste vrhunska frizerka onda možete otvoriti svoj salon, sigurno.

Ako radite u uredu, reći, ne osjećam se dobro, radit ću od kuće danas i sutra, bilo bi nedopustivo?

Druga, 27-godišnja Morgan Spicer radi u dominantno muškoj reklamnoj agenciji i menstruaciju je stopirala kako ju ne bi prekinula u važnim sastancima. To me je pak podsjetilo na jednu našu inžinjerku, koja radi u jednoj posebnoj IT niši i tamo nema puno stručnjaka, a kamoli žena. Ona se je prilagodila na način, da kad recimo priča na konferenciji, publika izdaleka misli da se radi o muškarcu. Dodatno se na Facebooku svako malo ispričava što je žena izjavama protiv svih mogućih inicijativa za žene u biznisu.

Naravno da sve žene ne moraju nositi štikle i šminku, ja prva u zadnjih par godina sve manje, koliko dug će biti nečiji porodiljni dopust te da li će imati menstruaciju ili ne, je također osobna stvar. Ali ono što je fascinantno, da ćete najčešće od upravo ovakvih žena koje su napravile ogromne žrtve za karijeru čuti da “mrze feminizam”, “su inicijative za žene nepotrebne”.

A za one koje se zauzimaju za to da žene u biznisu budu žene, a ne muške kopije, feministice naime, vrijedi stereotip da su muškarače, jel’ tako? Pa si vi sad razmislite tko je tu lud.

O trećoj možete pročitati na gornjem linku, ja ne mogu toliko o njima čitati, to mi je uznemirujući sadržaj.

Očito treba imati muda da bi se bilo žena u biznisu, puno je lakše glumiti da imaš muda.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

5 KOMENTARI

  1. Koliko god grozno zvuči to stopitanje menstruacije, s obzirom na moju 21-godišnju povijest na tu temu, meni zvuči kao mana s neba. Ne zbog karijere i posla, to me ne dira, nego.zbog zdravlja jer mi.utječe na normalan život i točno sam 7 dana bilesna svaki mjesec, nesposobna za to. Ali to su geni. Imam 2 djece i da mi ju sad netko.”ugasi” spasila bih se. S druge strane, u današnje vrijeme “žestoke feminizacije” žene se čim više pomušavaju ponašati kao muškarci. Kakva je to feminizacija??? Više zvuči kao maskulinizacija. Prava feminizacija bi bila pokušati žene kao majke s pms-om i menstruacijom “uklopiti” u poslovni svijet da se ne moraju ničega odricati nego da uz sve svoje “prateće aktivnosti” mogu dokazati da su dobre i u svom poslu. Ček, ček, to zapravo ne bi trebala biti feminizacija nego normalizacija…. Jadno mi je da i u 21.st žene moraju birati ieđu karijere i obitelji…gdje je tu napredak…opcije su iste kao i prije 60god, samo su onda žene birale.obitelj, a danas biraju karijeru. Zašto ne može biti best of both worlds?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -