I tate mogu patiti od postporođajne depresije

Iako je za većinu roditelja dolazak bebe jedan od najsretnijih trenutaka u životu, kod nekih se roditelja javlja i depresija – pretporođajna i postporođajna.

I dok se kod majki postporođajna najčešće događa u prva dva tjedna nakon poroda, kod očeva ona može trajati i duže.

Puno manji postotak nego kod žena, ali ipak postoji

Prema jednom istraživanju, postporođajna depresija se događa jednoj od devet mama. Većinom se događa mladim mamama (do 24. godine), a javlja se i zbog slabijeg obrazovanja, jer nisu udane, zbog pušenja ili više stresnih situacija u vrijeme trudnoće.

Također, kod žena postporođajna depresija je povezana s hormonalnim promjenama, a kod muškaraca je nešto drugačija situacija, budući da njihova tijela ne prolaze istu vrstu promjena kao kod  žena.

Istraživači sa Sveučilišta u Aucklandu su u svom najnovijem istraživanju otkrili kako je nešto više od četiri posto novopečenih očeva imalo neke od simptoma depresije nakon rođenja njihovog djeteta.

Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry, a u istraživanje su uključili 3 523 muškaraca iz Novog Zelanda čije su partnerice bile u trećem tromjesečju trudnoće ili su rodile prije devet mjeseci. Prosječna dob muškaraca bila je 33 godine.

Simptomi prenatalne depresije pronađeni su kod 82 očeva (2,3 posto), a simptomi postnatalne depresije kod 153 (4,3 posto).

Razlozi depresije tijekom partneričine trudnoće bili su povezani sa stresom ili lošim zdravstvenim stanjem, a simptomi postporođajne depresije javljali su se također zbog stresa tijekom trudnoće, zbog prekida veze s majkom djeteta, lošeg zdravstvenog stanja, nezaposlenosti ili su se simptomi depresije javljali i ranije.

Ovo nije prvo istraživanje o postporođajnoj depresiji kod očeva, a slično su pokazala i ostala istraživanja.

Važno je napomenuti kako se postporođajna depresija kod oba roditelja može smanjiti ukoliko se simptomi prepoznaju rano i ukoliko se liječe jer ona može utjecati i na razvoj djeteta i njegovo zdravlje.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više