Tko je idealan partner za ambicioznu ženu?

Kažu da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena koja mu čuva leđa. Međutim, tko stoji iza uspješne žene? Sve se češće postavlja pitanje mogu li se muškarci nositi sa ženskim ambicijama te trebaju li ambiciozne žene koje žele uspješnu karijeru pažljivo birati za koga se udaju?

Jedna od čelnih žena Facebooka, Sheryl Sandberg jednom je prilikom izjavila kako je najvažnija odluka koju žena treba donijeti u karijeri, ona za koga se udati.

‘Imati pravog supruga, koji vam daje potporu – koji je vaš partner u svakom pogledu, igrat će veliku ulogu u tome koliko ste uspješni u svojoj karijeri’, naglasila je Sheryl Sandberg.

Da je odabir pravog partnera u životu važan ne samo za sreću kod kuće, već i na poslu, pokazalo je i nedavno objavljeno istraživanje psihologinje Brittany Solomon sa Sveučilišta u Washingtonu.

idealan_partner

Naime, ono je pokazalo kako, iako vaš partner ne dolazi na posao s vama (a možda i dolazi ako radite zajedno), njegov utjecaj na vaše raspoloženje i fokus na poslu je neizostavan.

Upravo je ‘partner’ pravi izraz za muškarca koji će dati ženi prostora da ostvari svoje profesionalne ciljeve, a istovremeno se pobrinuti za to da joj bude potpora, njen najveći navijač i s njom se veseli njenim uspjesima.

Idealan partner treba biti oslonac

Istraživanje Bettany Solomon je otkrilo i kako su najzadovoljniji, a onda i najuspješniji bili oni čiji je partner ‘savjestan i osjetljiv na njihove potrebe’. U prijevodu, partner koji je organiziran, pouzdan, ima oko za detalje i stabilan je.

Dakle, treba tražiti partnera koji će biti oslonac i potpora u privatnom životu, ali i koji će razumjeti i poticati vašu želju za napredovanjem na poslu.

Brittany Solomon ističe kako takvi partneri podupiru ambiciozne žene na tri načina. Prije svega jer na sebe preuzimaju dio posla kod kuće, pa se žene mogu bolje posvetiti zahtjevima posla. Ne samo da tako smanjuju razinu stresa, već i olakšavaju postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog. Ono čemu svi težimo.

No, nije samo bitno da partner vodi brigu o plaćanju računa i vođenju djece u školu. Njegov utjecaj je i mnogo suptilniji. Takve, stabilne i pouzdane osobe puno lakše savladavaju prepreke i nose se s nazadovanjima i problemima. Fokusiraju se na krajnji cilj i nastoje ga dostići, prije ili kasnije.

A kako je dokazano da poprimamo karakteristike osoba s kojima živimo (bili to cimeri, partneri ili članovi obitelji), tako i ambiciozne žene mogu profitirati od ‘preuzimanja’ fokusa, upornosti i organiziranost. Jer upravo su to karakteristike koje vode do uspjeha u karijeri.

Žene su timski igrači

Kako naći savršenog partnera?

Problem je što su mnoge uspješne žene u potpunosti zapostavile svoje privatne živote ne bi li uspjele u karijeri. Neke su i zbog svojih ambicija u poslovnom životu, doživjele propast u privatnom jer njihovi partneri nisu mogli razumjeti i poduprijeti želju za uspjehom. I sad kad su na vrhu, pitaju se kako pronaći savršenog partnera.

Zanimljivo je kako se u javnosti moćni i uspješni muškarci prikazuju kao veoma privlačni i poželjni partneri. Oni su ‘najpoželjniji’, ‘najbogatiji’, o njima se snimaju filmovi i pišu knjige. Oni su ‘alfa mužjaci’. Istovremeno, moćne se i uspješne žene smatraju ‘zastrašujućima’, a nerijetko ih se naziva i ‘žderačicama muškaraca’.

Razumljivo je da se muškarci, zbog svoje tradicionalne uloge hranitelja obitelji, mogu osjećati manje vrijednima zbog činjenice da je žena uspješnija od njih, ali takve stavove bi trebalo mijenjati.

Uspješne žene trebaju muškarca koji je samouvjeren, podupire njene želje i ciljeve i karijeri te je spreman biti u njenoj sjeni. Jer i iza svake uspješne žene može stajati muškarac koji joj čuva leđa i daje potporu kad joj ona najviše treba.

Foto: arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -