iDerma: Zdravstveni startup zagrebačkih studentica

Tri studentice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu osmislile su softversko rješenje koje dermatolozima omogućava prikupljanje velikih količina informacija o svakom pacijentu, kreiranje osobnog plana terapije i prognostiku.

Dermatologija i startupovi rijetko idu zajedno

Dosadašnji razvoj financirale su vlastitim sredstvima, a sada pregovaraju s venture capital fondovima o daljnjem financiranju

Dermatologija i startupovi su pojmovi koji se rijetko susreću zajedno, no promijeniti tu činjenicu je upravo cilj iDerme, proizvoda triju studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu sa smjera Bachelor Degree in Business, Ane Burice, Josipe Majić i Petre Milković.

iDerma je softversko rješenje koje dermatolozima omogućava prikupljanje velikih količina informacija o svakom pacijentu i kreiranje personaliziranog plana terapije kao i prognostike na osnovi tih informacija, umjesto uobičajenog one-size-fits-all pristupa koji se oslanja na bitno isti plan terapije s ponekim varijacijama. Trenutno u privatnoj beta fazi, iDerma je ušla u pregovore s venture capital fondovima za daljnje financiranje, a sav dosadašnji razvoj je financiran vlastitim sredstvima.

Ana ovako objašnjava poduzetničku priliku i plan iDerma tima: „Lojalnost je ono što vraća pacijenta istoj klinici svaki put iznova te na taj način na kraju dana doprinosi profitabilnosti samog poslovanja istih. Upravo je dermatologija, pored visokih marži i neosjetljivosti na recesiju, niša okarakterizirana iznimno lojalnim pacijenatima. Rješavamo problem neadekvatnog sustava praćenja stanja pacijenata kako na polju dermatologije tako i u srodnim nišama i po prvi puta omogućavamo sustavnu analizu reakcije na OTC terapije i preparate; kreiramo platformu na kojoj će doktori izgraditi kvalitetan, dugoročan i profitabilan odnos sa svojim pacijentima.“

Big data u medicini

Prema Josipi, bolesti kože su u 21. stoljeću najčešće psihosomatske prirode, a to znači da je standardizirana, rutinska i više-manje mehanička dijagnoza krajnje nedorastao pristup; umjesto toga, prioritet postaje izgradnja kvalitetnog i krajnje personaliziranog odnosa s pacijentom. Tu uskače big data, trend koji je ključan dio poslovne strategije iDerme.

Big data je, po najširoj definiciji, općeniti porast dostupnosti i količine podataka. Ta naizgled jednostavna, bezazlena činjenica za sobom vuče skoro nepregledan niz posljedica, u mnogim područjima; od fizike, u kojoj se elementarne čestice detektiraju kroz brižno sakupljanje podataka kroz više mjeseci, do primijenjene genetike, u kojoj cutting-edge komercijalni labosi nude testiranje DNK za nasljedne bolesti i genetske defekte po cijenama pristupačnima širokoj javnosti. Jedno od najplodnijih područja za komercijalne primjene je medicina, toliko da je ljetno izdanje Stanford Medicine Magazine  bilo posvećeno isključivo temi big data u medicini.

U dermatologiji, big data će dobiti potpuno novu dimenziju uzmemo li u obzir nove metrike koje startupi poput iDerme uvode i činjenicu da će se sustavno pratiti sve reakcije na terapije i generalna stanja pacijenta. Pravi izazov će biti kako prikupljene podatke pravilno artikulirati te ih prezentirati doktorima i pacijentima na jednostavan i razumljiv način. Želja iDerma tima je sistematično prikazati podatke i samim pacijentima, pošto je najveći broj njih gotovo uvijek zbunjen kompleksnošću dijagnoze i metrikama nalaza. Uz to, otvara se golema prilika iskorištavanja big data za nova klinička istraživanja: činjenica je da big data, uz 3D print i umjetnu inteligenciju, predstavlja budućnost medicine.

Vjera u proizvod

Zanimljivo je, i ohrabrujuće, da startup koji tako temeljito iskorištava big data i naslućuje njegov potencijal potječe iz Hrvatske, gdje je potcjenjivanje poduzetništva prečesta pojava. Josipa tvrdi da nam ideja i znanja ne nedostaje, kao ni volje za uspjehom i dokazivanjem, tako da po tom pitanju stojimo bok uz bok europskim startupovima.

Dave McClure, suosnivač 500 Startups sa sjedištem u Silicijskoj dolini, na nedavno održanom GOAP-u u Zagrebu postavio je odličnu dijagnozu: „Onog trenutka kada investitori prestanu tražiti rezultate kako bi investirali u proizvod i počnu investirati zato što a priori vjeruju u taj proizvod, situacija će se promijeniti i bit ćemo korak bliže Americi i njenoj Silicijskoj dolini.“

iDerma tim kaže da je upravo nedostatak vjere u proizvod bio jedna od najvećih prepreka u razvoju proizvoda; vrlo često bi se dogodilo da okolina smatra dermatologiju „trivijalnim“ tržištem i projekt a priori promašenim zbog toga.

Osim toga, izazov je predstavljala i činjenica da je iDerma projekt triju mladih ekonomistica; prema riječima suosnivačica: „Svijet web tehnologija je smatran muškim svijetom i žene se itekako moraju dokazati po pitanju kompetencije, no jednom kada svladate tu barijeru znanjem i sposobnošću onda biti mlada poduzetnica u takvom okruženju u većini slučajeva znači nešto pozitivno.“

A iDerma tim je do sada svladao dugačak niz barijera na svom putu i soft launch njihovog proizvoda – ograničen izlazak na dio tržišta – očekuje se u prosincu.

www.banka.hr

(Foto: vimeo.com/Pametnakuna)

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više