iDerma: Zdravstveni startup zagrebačkih studentica

Tri studentice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu osmislile su softversko rješenje koje dermatolozima omogućava prikupljanje velikih količina informacija o svakom pacijentu, kreiranje osobnog plana terapije i prognostiku.

Dermatologija i startupovi rijetko idu zajedno

Dosadašnji razvoj financirale su vlastitim sredstvima, a sada pregovaraju s venture capital fondovima o daljnjem financiranju

Dermatologija i startupovi su pojmovi koji se rijetko susreću zajedno, no promijeniti tu činjenicu je upravo cilj iDerme, proizvoda triju studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu sa smjera Bachelor Degree in Business, Ane Burice, Josipe Majić i Petre Milković.

iDerma je softversko rješenje koje dermatolozima omogućava prikupljanje velikih količina informacija o svakom pacijentu i kreiranje personaliziranog plana terapije kao i prognostike na osnovi tih informacija, umjesto uobičajenog one-size-fits-all pristupa koji se oslanja na bitno isti plan terapije s ponekim varijacijama. Trenutno u privatnoj beta fazi, iDerma je ušla u pregovore s venture capital fondovima za daljnje financiranje, a sav dosadašnji razvoj je financiran vlastitim sredstvima.

Ana ovako objašnjava poduzetničku priliku i plan iDerma tima: „Lojalnost je ono što vraća pacijenta istoj klinici svaki put iznova te na taj način na kraju dana doprinosi profitabilnosti samog poslovanja istih. Upravo je dermatologija, pored visokih marži i neosjetljivosti na recesiju, niša okarakterizirana iznimno lojalnim pacijenatima. Rješavamo problem neadekvatnog sustava praćenja stanja pacijenata kako na polju dermatologije tako i u srodnim nišama i po prvi puta omogućavamo sustavnu analizu reakcije na OTC terapije i preparate; kreiramo platformu na kojoj će doktori izgraditi kvalitetan, dugoročan i profitabilan odnos sa svojim pacijentima.“

Big data u medicini

Prema Josipi, bolesti kože su u 21. stoljeću najčešće psihosomatske prirode, a to znači da je standardizirana, rutinska i više-manje mehanička dijagnoza krajnje nedorastao pristup; umjesto toga, prioritet postaje izgradnja kvalitetnog i krajnje personaliziranog odnosa s pacijentom. Tu uskače big data, trend koji je ključan dio poslovne strategije iDerme.

Big data je, po najširoj definiciji, općeniti porast dostupnosti i količine podataka. Ta naizgled jednostavna, bezazlena činjenica za sobom vuče skoro nepregledan niz posljedica, u mnogim područjima; od fizike, u kojoj se elementarne čestice detektiraju kroz brižno sakupljanje podataka kroz više mjeseci, do primijenjene genetike, u kojoj cutting-edge komercijalni labosi nude testiranje DNK za nasljedne bolesti i genetske defekte po cijenama pristupačnima širokoj javnosti. Jedno od najplodnijih područja za komercijalne primjene je medicina, toliko da je ljetno izdanje Stanford Medicine Magazine  bilo posvećeno isključivo temi big data u medicini.

U dermatologiji, big data će dobiti potpuno novu dimenziju uzmemo li u obzir nove metrike koje startupi poput iDerme uvode i činjenicu da će se sustavno pratiti sve reakcije na terapije i generalna stanja pacijenta. Pravi izazov će biti kako prikupljene podatke pravilno artikulirati te ih prezentirati doktorima i pacijentima na jednostavan i razumljiv način. Želja iDerma tima je sistematično prikazati podatke i samim pacijentima, pošto je najveći broj njih gotovo uvijek zbunjen kompleksnošću dijagnoze i metrikama nalaza. Uz to, otvara se golema prilika iskorištavanja big data za nova klinička istraživanja: činjenica je da big data, uz 3D print i umjetnu inteligenciju, predstavlja budućnost medicine.

Vjera u proizvod

Zanimljivo je, i ohrabrujuće, da startup koji tako temeljito iskorištava big data i naslućuje njegov potencijal potječe iz Hrvatske, gdje je potcjenjivanje poduzetništva prečesta pojava. Josipa tvrdi da nam ideja i znanja ne nedostaje, kao ni volje za uspjehom i dokazivanjem, tako da po tom pitanju stojimo bok uz bok europskim startupovima.

Dave McClure, suosnivač 500 Startups sa sjedištem u Silicijskoj dolini, na nedavno održanom GOAP-u u Zagrebu postavio je odličnu dijagnozu: „Onog trenutka kada investitori prestanu tražiti rezultate kako bi investirali u proizvod i počnu investirati zato što a priori vjeruju u taj proizvod, situacija će se promijeniti i bit ćemo korak bliže Americi i njenoj Silicijskoj dolini.“

iDerma tim kaže da je upravo nedostatak vjere u proizvod bio jedna od najvećih prepreka u razvoju proizvoda; vrlo često bi se dogodilo da okolina smatra dermatologiju „trivijalnim“ tržištem i projekt a priori promašenim zbog toga.

Osim toga, izazov je predstavljala i činjenica da je iDerma projekt triju mladih ekonomistica; prema riječima suosnivačica: „Svijet web tehnologija je smatran muškim svijetom i žene se itekako moraju dokazati po pitanju kompetencije, no jednom kada svladate tu barijeru znanjem i sposobnošću onda biti mlada poduzetnica u takvom okruženju u većini slučajeva znači nešto pozitivno.“

A iDerma tim je do sada svladao dugačak niz barijera na svom putu i soft launch njihovog proizvoda – ograničen izlazak na dio tržišta – očekuje se u prosincu.

www.banka.hr

(Foto: vimeo.com/Pametnakuna)

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Glas poduzetnika postao udruga!

Na zahtjev članova Inicijative, danas je osnovana Udruga GLAS PODUZETNIKA, koja će kao formalni predstavnik 100.000 članova, nastaviti aktivno boriti se za prava članova...