Zabavne igre za plažu u kojima će uživati djeca i roditelji

Svima onima koji imaju djecu dobro je poznato kako odlazak na more može završiti kao godišnji umor, a ne odmor. Zato je važno pripremiti se za praznike i cjelodnevno druženje na plaži. Srećom, tu su BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu©, koje svojim drugačijim pristupom predlažu ljetne aktivnosti i igre za roditelje i djecu različitih dobnih skupina. Spremni smo za praznike!

Brojne aktivnosti za najmlađe članove obitelji

S bebama je uvijek nepredvidivo, a kod svih aktivnosti važno je pripaziti na sigurnost i ne ostavljati ih bez nadzora. Ukoliko se radi o djeci do šest mjeseci starosti, odaberite aktivnosti s loptom za plažu koja će omogućiti djetetov potrbušni položaj.

Trbuhom okrenutim prema lopti položite bebu na polunapuhanu loptu s rukama usmjerenim prema naprijed, pridržavajući je u početku za ramene zglobove. Ova aktivnost pridonosi jačanju i kontroliranju mišića vrata i leđa čime se potiče pravilna vertikalizacija. Osim toga, sve aktivnosti koje nisu statične pridonose razvoju ravnoteže.

igre za djecu

Ljuljanje na maminim natkoljenicama u plićaku sljedeća je ideja za sve mlade roditelje. Sjednite u plićak s ispuženim natkoljenicama tako da su uglavnom izvan razine mora, a bebu postavite potrbušno preko njih pridržavajući je svojom rukom. Bebine ruke trebaju biti slobodne kako bi mogla dotaknuti vodu.

Ukoliko vaša beba već dobro kontrolira glavu i gornje ekstremitete ili se već samostalno posjeda, mogućnosti je mnogo više.

Postavite bebu u potrbušni položaj preko niskog ruba dječjeg bazena za napuhavanje koji ste napunili tek toliko da voda prekrije dno. Beba na ovaj način može pljuskati ručicama po podlozi. Dodatnu zabavu zagarantirat će nekoliko loptica u bazenu čiji rub nije potrebno napuhati do kraja.

Igre u sjedećem položaju uvijek su dobrodošle! Nabavite plastične čašice s rupicama na dnu kako bi, kad beba zagrabi vodu, ona mogla nesmetano isticati. Na taj način dijete će s ovom aktivnosti započinjati puno puta iznova.

Za djecu koja su počela puzati pronađite različite taktilne podloge poput plaže s kamenčićima, pješčane plaža, trave ili betona i pustite da istražuju svijet oko sebe.

Igre za male matematičare

Nekoliko ideja za aktivnosti koje mogu isprobati djeca od jedne do tri godine uključuju igre s naglaskom na razvoj predmatematičkih vještina.

Prelijevanjem morske vode iz jedne u drugu kanticu dijete uvježbava svoju koordinaciju, kao i motoričku kontrolu. Ubacivanje kamenčića u čašice te prelijevanje vode izvan ruba kad se dovoljan broj kamenčića ubaci unutra, predstavlja prvi susret djeteta s Arhimedovim zakonom.

igre za djecu

Istraživanjem oblika kamenčića i crtanjem preko njihove površine dijete razvija svoje taktilne vještine, koordinaciju, finomotoričke vještine, motoričku kontrolu i vizualnu percepciju. Djeca su u ovoj dobi najčešće u fazi šaranja, pa svakako iskoristite vrijeme za crtanje, a krajnji rad ne zaboravite pohvaliti.

Svačije djetinjstvo obilježeno je igrom pamćenja – memori. Ona se ne mora igrati samo s kupljenim kartonskim ili drvenim karticama. Možete ju zajedno s djetetom izraditi i tako započeti zabavu prije same igre. Pripazite da zadatak nije previše kompliciran na početku i da ne krenete sa svim parovima odjednom. Djetetu u tom slučaju može biti prekomplicirano pa će brzo odustati od igre.

igre za djecu

Interaktivno vrijeme za predškolarce

Praznici za vašu djecu u dobi od tri do sedam godina mogu početi! Pripremite pastele, kamenje i nekoliko papira, a za najmlađe točkice za spajanje.

Najmlađi na ovaj način razvijaju koordinaciju oko-ruka, motoričku kontrolu i sve vještine važne za pisanje u kasnijoj dobi. Ukoliko se radi o djeci mlađe dobi, točkice trebaju biti veće i treba ih biti manje. Poseban trik krije se u njihovom plastificiranju koje vam omogućuje veći broj korištenja.

Djeca obožavaju pisati po kamenju. Odaberite kamen dovoljne veličine kako bi stale određene riječi, a kasnije ih možete grupirati ili spajati. Po kamenju je teže pisati nego po papiru, a pisanjem dijete razvija osjećaj o percepciji, orijentaciji i odnosima u prostoru, odnosno kako smjestiti riječ u zadani okvir.

igre za djecu

Slaganje slikopriča pridonosi razvoju percepcije i pažnje, razvija likovne sposobnosti te maštu. Mlađa djeca slikaju na kamenu određene motive, a nešto starija prepoznaju riječi i slova koje je napisao roditelj. Djeca koja već znaju čitati i pisati samostalno mogu slagati rečenice. Zadatak se može još otežati na način da se od istih kamenčića pokušaju složiti različite rečenice.

Boravak na plaži ne mora označavati samo kantice i pijesak. Uz ove igre učite s djecom, radite na usavršavanju vještina koje će im zasigurno dobro doći u budućnosti i ne zaboravite uživati u ljetu!

Foto: SenzoGYM, Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...