Ako imate i plan B smanjujete si vjerojatnost uspjeha

Imati plan B nije korisno, pokazalo je istraživanje koje je provela  Jihae Shin iz Wisconsin School of Business zajedno s koautoricom Katherine Milkman.

U istraživanje su uključile 160 studenata koji su trebali dešifrirati određene zadatke, a nagrada za one uspješne bile su energetske pločice. No, polovici studenata je rečeno da razmisle i o drugim načinima kako mogu dobiti besplatnu hranu na kampusu, ako ne uspiju zaraditi snack. Ti studenti koji su imali pričuvni plan, u prosjeku su dešifrirali  znatno manje rečenica od onih koji nisu imali taj plan B.

Plan B odgađajte dokle god ulažete sav svoj trud u primarni cilj

Kad je za postizanje cilja potreban rad, a ne sreća,  imati rezervni plan može loše utjecati na sam učinak jer smanjuje želju za postizanje cilja, govori Jihae Shin za Harvard Business Review.

Ovaj test pokazao je kako oni nisu bili samo ometeni ili umorni od previše razmišljanja, jer umor nije imao nikakav utjecaj na rezultate sudionika koji su trebali razmisliti o drugim stvarima prije dešifriranja rečenica.

No, imati rezervni  plan ne mora uvijek značiti i nešto loše, a s time se slaže i Shin. „Plan B donosi psihološku udobnost i smanjuje neizvjesnost, jer znamo da će sve biti u redu i ako ne uspijemo. Ukoliko u nečemu ne uspijemo, ne moramo se zadržavati na tome, već možemo prijeći na onaj drugi, rezervni.“

Shin, dakle, savjetuje da ne morate uvijek izbjegavati plan B, već da ga odgađate dokle god ulažete sav svoj trud u primarni cilj. Jer ako se odmah pripremate za neuspjeh, teško da ćete uspjeti.

Voditeljima tima predlaže da razmisle o drugoj skupini koja bi razvijala plan B, umjesto da za to zaduže ljude koji se bave primarnim ciljem, a poduzetnici bi se trebali posvetiti samo jednoj startup ideji, umjesto da skaču na druge projekte, čim se susretnu s problemima.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -