Top savjeti za jačanje imuniteta kod djece i odraslih

Stiže hladnije vrijeme pa je potrebno pripremiti se za sezonu prehlada koja polako kuca na vrata. Uz stres i lošu prehranu teško je izbjeći ugrožavanje zdravlja. Ipak, postoji nekoliko trikova koje svatko treba znati. Donosimo nekoliko savjeta i prijedloga kako ojačati obrambeni mehanizam i spriječiti obolijevanje.

Prva linija obrane

Imunitet je način borbe organizma protiv uzročnika bolesti. Kada on oslabi, čovjek je skloniji razvijanju simptoma koji onemogućuju uobičajenu svakodnevicu. Zato je važno pravovremeno se pripremiti. Kako do jačeg imuniteta?

Prvo i osnovno – spavajte. San je važan kako bi se organizam odmorio od svakodnevnih zahtjeva, ali i pripremio za buduće izazove. Osim spavanja, poželjno je i svakodnevno se kretati. Kratka i brza šetnja od 10 minuta odličan je početak, a  ako ćete svakodnevno biti aktivni 20-30 minuta, imunitet će vam biti zahvalan.

imunitet

Blago koje donosi priroda dolazi u obliku matične mliječi, prirodne tvari koja se tisućama godina koristi za očuvanje zdravlja i vitalnosti. Ona predstavlja bogatstvo hranjivih sastojaka koje pomažu čovjeku ojačati imunitet i zaštititi ga od kroničnih bolesti. Naime, ona sadrži čak 18 vrsta aminokiselina te vitamine A, B, C, D i E, kao i minerale poput natrija, magnezija, kalija, kalcija te brojne enzime.

Ona također poboljšava snagu i izdržljivost pa je odlična pomoć kod psiho-fizičkog umora i iscrpljenosti. Preporučuje se i za poboljšanje koncentracije te povećanje energije.

Drugi pomagač pri jačanju imuniteta je beta glukan, bioaktivni polisaharid izoliran iz gljive bukovače koji potiče aktivnost imunoloških stanica tako što pojačava prvu liniju obrane organizma. Beta glukan je najznačajniji imunostimulator koji se djelotvornim pokazao kod čestog pada imuniteta, infekcija te predstavlja izvrsnu zaštitu od viroza.

Zaštitite i najmanje

Počela je škola, a s njom i nove obaveze te radni zadaci koji od djeteta zahtijevaju mnogo energije i truda. Previše školskih obaveza, svakodnevne dopunske aktivnosti i zadaće iscrpljuju imunološki sustav djece koja vrlo brzo osjete pad energije i imuniteta. Dječji imunitet je slabiji pa mu je potrebna i veća pomoć.

imunitet

Veliki problem za imunološki sustav predstavlja – prehrana. Dječja prehrana često nije baš najbolja jer djeca vole slatkiše i grickalice, a takve namirnice ne mogu im puno pomoći u naporima i učenju.

Zbog neredovitih i nekvalitetnih obroka djeci vrlo često nedostaje važnih nutrijenata, a njihov nedostatak može se prepoznati prema umoru, razdražljivosti, lošem snu i nemogućnosti izvršavanja obaveza.

Pobrinite se da djeca putem voća i povrća dobiju svakodnevno potrebne nutrijente, a kod povećanih napora uključite i dodatke prehrani kako bi vratili energiju i smanjili umor.

Jelovnik koji uključuje povrće kuhano na pari, voćne sokove, cjelovite žitarice i voće kao zdravi međuobrok održava ravnotežu vitamina i minerala u organizmu, a istovremeno potiče energiju i jača imunitet. Uvrstite i zdrave međuobroke poput badema, oraha i ostalih orašastih plodova.

Ubacite dodatke prehrani

Vitamini i minerali su neophodni saveznici koji pomažu kako bi djeca bila zdrava, uspješna i imala više energije. Oni su potrebni za pravilno funkcioniranje organizma i zaštitu od bolesti.

Primjerice, vitamini B skupine važni su jer doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, kao i jačanju mentalnih performansi te pravilnom radu živčanog sustava. Vitamini i minerali u obliku gumenih bombončića zanimljivi su dodaci prehrani koje zbog prihvatljive forme i okusa djeca, pa čak i ona najmanja, rado kušaju.

Također, kombinacija cinka i vitamina C odlično jača imunitet te štiti organizam od infekcija, odnosno virusa i bakterija.

Za kraj, ne zaboravite da je, baš kao i odraslima, san iznimno važan i za djecu. Pobrinite se da vaši najmanji na vrijeme idu spavati kako bi imali energije za sve što ih čeka sljedeći dan.

Proizvode za jačanje imuniteta možete pronaći u Prima Farmacia webshopu.

Foto: Prima Farmacia, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -