Indijska kćer – film o silovanju kojeg Indija ne želi prikazati

Indijska kćer, BBC-jev  je dokumentarni film u režiji autorice Leslee Udwin o slučaju napada i brutalnog silovanja 23-godišnje studentice Jyoti Singh koja je od posljedica istog preminula u bolnici dva tjedna kasnije. Napad je 2012. godine izazvao do tada neviđene nemire i prosvjede žena koje su tražile pravdu za preminulu djevojku, ali i strože kazne za počinitelje akta silovanja te bolju zaštitu žena u Indiji.

Slučaj koji je odjeknuo svijetom

Ovaj slučaj silovanja nije potresao samo Indijske žene već žene diljem svijeta. Podsjetimo, Jyoti Singh je 23-godišnja studentica koja je uvečer, 16. prosinca 2012. godine, putovala s prijateljem u autobusu. U jednom su trenutku šestorica muškaraca njenog prijatelja suputnika pretukli, a djevojku brutalno silovali. Umrla je trinaest dana kasnije od posljedica silovanja. Optuženi muškarci su osuđeni na smrt vješanjem, dok je jedan od njih još uvijek bio maloljetnik te je osuđen na zatvor u trajanju od tri godine. Nakon smrti djevojke dolazi do nemira u Delhiju, ali i širom države, protiv države i centralne vlade zbog slabe zaštite sigurnosti žena, a tijekom nemira prosvjednici su se u nekoliko navrata sukobljavali sa sigurnosnim snagama. Nakon prosvjeda dolazi do nekih promjena u zakonu, no žene diljem Indije su i dalje zakonski premalo zaštićene.

indijska_kćer_1

Indija zabranila prikazivanje filma na javnoj televiziji

Iako je dokumentarac Indijska kćer premijerno prikazan publici iz SAD-a, u Indiji su vlasti sudskim nalogom zabranile prikazivanje filma zbog straha od ponovnih javnih nemira. Naime, ono što brojni kritičari zamjeraju autorici ovog dokumentarnog filma je prikazivanje svjedočenja jednog od osuđenih silovatelja koji je izjavio da je djevojka sama kriva za to što joj se dogodilo što su Indijske vlasti navele kao glavni razlog zabrane prikazivanja filma na indijskoj javnoj televiziji.

Djevojka je više odgovorna za silovanje od muškarca. Pristojna djevojka se ne nalazi vani u 9 navečer. Održavanje kućanstva je za djevojke a ne lutanje po disko klubovima i kafićima po noći radeći pogrešne stvari, noseći pogrešnu odjeću…

Kritičari su također autoricu optužili za neosjetljivost prema obitelji žrtve prikazujući izjave osuđenih silovatelja na što ona odgovara da je za vrijeme njenog boravka u Indiji i snimanja dokumentarca imala punu potporu obitelji preminule studentice što navodi i na početku dokumentarnog filma.

indijska_kćer_2

Spolna nejednakost – bolest u cijelom svijetu

Indija je već godinama na glasu kao zemlja s visokom stopom silovanih žena, a nakon zločina 2012. godine, kojeg su popratili svi veći svjetski mediji, taj se loš glas o Indiji još više raširio. Stručnjaci koji prate ovu situaciju u Indiji naglašavaju kako su žene iz nižih kasta manje zaštićene i veća je vjerojatnost da će biti žrtve bilo kakve vrste nasilja. No, ovakav tip nasilja prema ženama nije samo problem zemalja u razvoju, već globalni problem. Neke statistike kaže kako globalno gledano 1 od 3 žene biva pretučena, prisiljena na seks ili zlostavljana, a 1 od njih 5 će postati žrtvama silovanja ili pokušaja silovanja. Urwin u svom dokumentarcu kaže kako je u Indiji svakih 20 minuta silovana jedna žena, a većina se silovanja ni ne prijavi.

Bolest nije silovanje i bolest nije preprodaja ljudi. Bolest je spolna neravnopravnost. A sve ostale stvari su samo metastaze primarnog tumora. – kaže autorica dokumentarca Leslee Urwin.

Iako su Indijske vlasti zabranile prikazivanje filma na javnoj televiziji BBC je ovaj dokumentarac stavio na svoju Youtube stranicu kako bi ga svi zainteresirani mogli pogledati.

Foto: Youtube screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...