Hrvatska rastura po broju potpisa ove inicijative. Od nas bolja samo Francuska!

Čak 43.896 potpisa Hrvatska je prikupila za inicijativu “My Voice, My Choice” koja ima za cilj na razini Europske unije zaštititi pravo na sigurni i besplatni pobačaj. Glavnina potpisa prikupljena je ovog vikenda kad je održan prvi digitalni prosvjed za zaštitu reproduktivnih prava u regiji. Prosvjed je održan kao protuteža Hodu za život, manifestaciji čiji je cilj kriminalizacija pobačaja a koji je ove godine bio najmasovniji do sada.

Francuska vodi po broju potpisa, a ne zaostaje niti Poljska

Dok je u subotu nekoliko tisuća ljudi sudjelovalo na Hodu za život, aktivistički kolektiv Grof Darkula, zajedno sa kolektivom koji stoji iza Seksizam naš svagdašnji pokrenuo je digitalni protuprosvjed s ciljem prikupljanja 10.000 potpisa za europsku građansku inicijativu My Voice, My Choice. Umjesto ciljanih 10.000, samo u subotu skupljeno je više od 20.000 potpisa. Inicijativa ima namjeru skupiti milijun potpisa na razini Europske unije, zahtijevajući da EU učini sve što je u njezinoj moći da osigura siguran, dostupan i besplatan pobačaj ženama iz svake države članice, ne ulazeći pritom u zakonodavstva pojedinih država članica.

Hrvatska je premašila svoj cilj za 460% i za sad je druga zemlja po broju prikupljenih potpisa. Više potpisa ima samo Francuska (46.551), a iza nje su Hrvatska (43.896), Slovenija (41.100), Poljska (37.783), Finska (32,598), i Španjolska (28,139). Sveukupno je inicijativa u tri tjedna postojanja skupila 304.000 potpisa, a potpisi se skupljaju sve do travnja 2025. godine.

Na samom začelju po broju skupljenih potpisa za inicijativu koja ima u planu osigurati besplatan pobačaj u Europskoj uniji su Estonija (90), Luksemburg (155), Latvija (232), Danska (350) i Litva (401). Broj potpisa po zemljama dostupan je na linku.


Pročitajte više: Cijena pobačaja je polovina minimalne plaće


Zabrinjavajuća situacija u Hrvatskoj

Kako je upozorio Grof Darkula, situacija u Hrvatskoj trenutno je jako zabrinjavajuća. To vidimo i prema jačanju ekstremne desnice koja je po prvi put u povijesti nezavisne Hrvatske došla na vlast. Domovinski pokret, na čelu s Ivanom Penavom, u svom programu i kampanji zalagao se protiv osnovnih prava skoro svake marginalizirane skupine. Dodatno je zabrinjavajuće što je upravo takav narativ osigurao DP-u više od 200.000 glasova.

Slične narative viđamo i u našim susjednim zemljama Italiji, Mađarskoj i Poljskoj koja je već doživjela scenarij u kojem su reproduktivna prava žena ugrožena. Prisjetimo se samo slučaja Poljakinje Agnieszke T. koja je nosila blizance te je preminula jer su joj odbili pružiti pomoć na vrijeme unatoč tomu što su oba fetusa prestala pokazivati znakove života. Također, iste godine pronio se glas o slučaju gdje je 14-godišnjoj djevojčici s invaliditetom odbijen pobačaj na sjeveroistoku Poljske nakon što ju je silovao ujak.

Za ovako tešku situaciju u Poljskoj kriva je, između ostalog, ultra-konzervativna poljska udruga Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej koja je povezana s poljskom radikalno desnom strankom Pravo i Pravda, a koja je aktivno sudjelovala u donošenju poljskog zakona o zabrani pobačaja kao i osnivanju radikalne zaklade Ordo Iuris. Hrvatska je, upozoravaju aktivisti, već na 60 do 70 posto ostvarenog poljskog scenarija. Spomenuta poljska udruga ove je subote marširala glavnim gradom Hrvatske kako bi pružila potporu Hodu za život koji se, sa zakladom Vigilare, bori za potpuno ukidanje prava na pobačaj – čak i u slučajevima silovanja i incesta.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -