Inspirativni ženski likovi s malih ekrana

Tražite li seriju s jakim ženskim karakterom koji će vas inspirirati i s kojim se možete poistovjetiti? Ovo su ženski likovi s malih ekrana koji će svojom nadarenošću, duhovitošću i sposobnostima osvojiti i vaša srca.

Alicia Florrick, Dobra žena

Glumi: Julianna Marguiles

ženski likovi
@thegoodwife_cbs

Alicia Florrick je supruga bivšeg državnog odvjetnika koji je prošao kroz javni korupcijski skandal. Nakon godina provedenih u ulozi “dobre žene”, Alicia se opet zaposlila kao tužiteljica u firmi Stern, Lockhart & Gardner – i pokazala se kao nadarena i empatična pravnica. Njezina partnerica Diane Lockhart također zaslužuje biti spomenuta – ona se u “muškom” pravnom svijetu ističe duhovitošću i klasom.

U našoj kulturi, kada su supruge moćnih muškaraca javno ponižene od strane svojih muževa, imaju dvije opcije – ostati uz njega ili otići uz nerijetku medijsku hajku. Stvar je u tome da, što god izabrale, biti će osuđivane zbog svog izbora. Alicia odbacuje tradicionalne mogućnosti i odlučuje zacrtati vlastiti put koji je svojevrsni hibrid obje opcije.

Povezano: TV serije koje volimo iznova gledati

Kad joj se brak raspao, Alicia je morala naći posao nakon 13 godina koje je provela kod kuće, brinući se o djeci. Odlučuje nazvati bivšeg dečka i iskoristiti njegove dugotrajne osjećaje prema njoj kako bi došla do sjajnog posla u prestižnoj odvjetničkoj tvrtki, znajući da je učinila ono što mora kako bi se brinula o svojoj obitelji. Istraživanja pokazuju da se u poslovnim pregovorima žene uglavnom bore za ono što je pošteno, dok se muškarci bore za ono što žele. Alicijin lik iznova i iznova osporava taj stereotip.

Claire Randall-Fraser, Outlander

Glumi: Caitríona Balfe

Jedna od prvih stvari koju ćete primijetiti kod Claire Elizabeth Beauchamp Randall Fraser je njezino samopouzdanje. Ona je obrazovana žena koja je radila na ratištu tijekom Drugog svjetskog rata, tako da je morala biti sigurna u svoje sposobnosti kako bi preživjela u takvom okruženju.

Još jedna karakteristika Claire je njezina seksualnost. Kada je neobjašnjivo poslana natrag kroz vrijeme u 18. stoljeće, koje je prema ulozi žene i seksualnosti bilo puno strože, ne odbacuje taj dio sebe. Kada je spletom okolnosti prisiljena udati se za Jamieja, koristi svoje znanje o vlastitoj seksualnosti i muškarcima kako bi premostila jaz između njih i otkrila pravu prirodu muškarca za kojeg je udana.

Mary Jane Paul, Being Mary Jane

Glumi: Gabrielle Union

Kroz 5 sezona pratimo uspješnu TV voditeljicu koja pokušava uskladiti karijeru s obiteljskim i ljubavnim životom. Mary Jane obožava afirmacije koje redovito ispisuje i na post-it papiriće po svome luksuznom stanu pa je tako svaka epizoda puna zanimljivih izreka.

ženski likovi
@betmaryjane

Mary Jane ostavlja dojam samouvjerene žene koja ima sve pod kontrolom, dok u stvarnosti gledatelji iz epizode u epizodu upoznaju njezinu drugu stranu. Unatoč izazovima u ljubavnom životu, sanja o obitelji i djeci, a ponekad je taj san toliko jak da pristaje i na ono što zapravo ne želi. Dok u privatnom životu doživljava uspone i padove, u poslovnom svijetu ne pristaje na kompromise.

Neodoljive modne kombinacije i uzbudljiv život single ambiciozne žene u paketu sa privatnim i poslovnim izazovima čine ovu seriju pravim binge watch draguljom.

Daenerys Targaryen, Igra prijestolja

Glumi: Emilia Clarke

ženski likovi
@daenerysstormbornx

U svijetu kojim vladaju muškarci, Daenerys Targaryen dokazala je da žene mogu voditi velike vojske i osvajati gradove. Od svih likova u Igri prijestolja, a ima ih puno za izabrati, malo je tko toliko upečatljiv kao ova feministička ikona. Za razliku od svog brata tiranina, uvijek se zauzimala za sebe i svoj narod, odbijajući biti žrtva nesretnih okolnosti. Znala je da biti ženom nije ograničenje i znala je slijediti svoje snove, bez obzira koliko se nekad činili neostvarivim.

Annalise Keating, How to Get Away With Murder

Glumi: Viola Davis

ženski likovi
@howtogetawaywithmurder

Na ovu se televizijsku seriju vrlo lako “navući”, ne samo zbog intenzivnih i dramatičnih zapleta, već i zbog lika lukave i vješte odvjetnice i profesorice Annalise Keating. Ona zna da je najbolja i ne boji se to pokazati, ali je istovremeno i ranjiva, čime stvara važnu ravnotežu u karakteru.

Povezano: Šest serija o uspješnim ženama

Ako ste gledali ovu emisiju, onda znate da joj život nije bio najlakši. Međutim, ta ju teška vremena nisu spriječila da postane suludo uspješna odvjetnica koja svim slučajevima pristupa s posebnim duhom i žarom. Vrlo je nepredvidiva i teško je znati kako će reagirati na nešto. Njezina srcedrapajuća povijest utječe na njezin današnji život na mnogo više načina nego što to uopće možete zamisliti. Iako možda nikada nećemo u potpunosti shvatiti tko je ona, cijenimo kompleksnost njezine osobnosti. A glumica Viola Davis napravila je nevjerojatan posao s portretiranjem tako zamršenog karaktera. To potvrđuje i dobitak Emmya, a Viola je prva tamnoputa glumica koja je ikada dobila tu nagradu u kategoriji za glavnu žensku ulogu u dramskoj seriji.

Olivia Pope, Scandal

Glumi: Kerry Washington

ženski likovi
@scandalabc

Olivia Pope je primjer lika koji slijedi ono što želi i nikada ne odustaje. Inspirira ljude oko sebe, a njezini su joj suradnici istinski odani. Bistra je i uvijek “u igri”, čak i u vrlo kompromitirajućim situacijama. Osim toga, sudbina cijele Amerike često leži u njezinim vrlo sposobnim rukama.

Ona ne odmara dok ne obavi posao do kraja. Istu tu radnu etiku prenosi na svoj tim i odbija odustati dok ne pobijedi. Čini sve kako bi se izborila za prava svojih klijenata i na kraju dana, ona uvijek učini točno ono što treba. Zagovornica je prava žena i posvećuje svoje vrijeme pomaganju onima koje su zlostavljane, potlačene i povrijeđene.

Leslie Knope, Parks and Recreation

Glumi: Amy Koehler

Leslie Knope je savršen primjer da žena može biti šefica, ali i najsjajnija, najbolja prijateljica na svijetu. Prepuna je dopadljivih osobina i cijeni sitnice u životu. Bez obzira radilo se o vaflima ili cvijeću u gradskoj vijećnici, ona uvijek uspijeva vidjeti ljepotu u svemu.

Zalaže se za ravnopravnost muškaraca i žena, i bori se protiv stereotipa. Stvara mogućnosti zapošljavanja za žene u poljima u kojima dominiraju muškarci i suprotstavlja se onima koji dovode te odluke u pitanje. Odlična je prijateljica, optimist i vjeruje u sebe, zbog čega ju volimo više nego što ona voli vafle!

Jessica Pearson, Suits

Glumi: Gina Torres

Ona je nevjerojatna odvjetnica, žestoka predsjednica upravnog odbora, vođa koji cijeni lojalnost i stilska ikona. Jessica Pearson posjeduje sve vještine koje su potrebne da bi ostala na vrhu tvrtke Pearson Spectre Litt. Njezino je ime možda na vratima, ali ona je prva osoba koja dolazi na posao i posljednja koja odlazi, čime šalje jasnu poruku da uspjeh ne bi trebao umanjiti marljivost. I jesmo li spomenuli njezin hod? Kada ona ulazi u ured, svi se u prostoriji vjerojatno naježe. Svi moramo naučiti tako hodati, pod hitno!

Kate Beckett, Castle

Glumi: Stana Katic

ženski likovi
@_stana__katic_

Ova je podcijenjena junakinja televizijske serije Castle, u životu prošla kroz mnogo toga, ali nikada nije odustala. Bori se protiv kriminalaca, nevjerojatno je pametna i predana. Ubojstvo njezine majke potaknulo ju je da postane policajka, a godinama je odbijala povezivati se s drugima kako ne bi bila povrijeđena, ali se naposlijetku ipak počinje otvarati. Njezina hrabrost najviše dolazi do izražaja tijekom borbe s PTSP-om nakon što je ustrijeljena u srce, te njezina želja da bude bolja od osobe kakva je bila prije. Ona pokazuje da možete pobijediti i u borbi protiv vlastitih demona.

Cristina Yang, Uvod u anatomiju

Glumi: Sandra Oh

Ona je pojam za “girls power” – dokazuje da vaš život, vaša sreća, nije vezana za ono što netko drugi čini ili ne čini. U vašem se životu radi o vama, vašim sposobnostima i željama i stavljanjem toga na prvo mjesto. Cristina ne brine o tome što drugi misle i ne nastoji impresionirati druge osobe, već radi na tome da impresionira samu sebe. Ona radi na ostvarenju svojih snova i mijenja svijet u tom procesu.

Foto: Instagram, Giphy

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ukrajinski film Klonkide

Ukrajinska redateljica na Sarajevo Film Festivalu predstavila ratni film iz ženske...

Ukrajinska redateljica i scenaristica Maryna Er Gorbach na Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala predstavila je svoj film pod nazivom Klondike. U tursko-ukrajinskoj koprodukciji, film...
- Advertisment -