Vrh popularnosti digitalnog videa ili zašto sada televiziju gledamo na Instagramu?

U lipnju ove godine Instagram je predstavio sasvim novu mogućnost – Instagram TV. Iako dočekan s mlakim reakcijama, IGTV novim formatom pruža korisnicima ponešto drugačiji alat za komunikaciju i to je možda baš ono što im je sada potrebno.

Inspiracija za promjene

Instagram je već poznat po tome da uspješno najavljuje novitete koji u nekom sličnom obliku već postoje u drugim aplikacijama. Tako je megauspješan Story zapravo inačica Snapchata, a danas je nezaobilazan način objavljivanja sadržaja kod privatnih i poslovnih korisnika.

Iako je po mnogočemu poseban, IGTV je nastao po uzoru na popularan YouTube. U čemu je onda razlika? Video na Instagram TV-u vertikalne je orijentacije, a iako je za velike i verificirane profile omogućeno trajanje do sat vremena, ostali imaju mogućnost uploadanja sadržaja do 10 minuta trajanja.

Nove poslovne mogućnosti

Zašto je Instagram odlučio lansirati ovu novost? Već svi dobro znaju koliko je ova društvena mreža napravila za sveprisutne influencere, a ovo je samo još jedna platforma za kreiranje zanimljivog sadržaja namijenjenog targetiranoj skupini. IGTV ne zahtijeva visoku produkciju, već se radi o neposrednom i jednostavnom načinu komunikacije.

Fokusira se na sadržaje i profile koje netko već prati i voli pa tako kroz dublji storytelling osnažuje već postojeće odnose, a pruža i novi kanal za pronalazak budućih pratitelja.

Tvrtke mogu iskoristiti ovu platformu za otkrivanje onoga što se događa „iza kulisa“, predstavljanje proizvoda u svakodnevnom životu, intervjue ili suradnje s influencerima. Ovo je dobar alat za predstavljanje nečeg ekskluzivnog kroz recimo, video serijale koji su estetski i sadržajni nastavak ostatka brenda.

Iako IGTV trenutno ne pruža mogućnost oglašavanja poput recimo, YouTubea ili Facebooka, vrlo je vjerojatno da će se to promijeniti u skoroj budućnosti.

Jednostavan i intuitivan

Instagram TV dolazi kao zasebna aplikacija i kao dodatak unutar same društvene mreže. U prvom slučaju možda je najbolja ona usporedba s Facebookom i Messengerom – dolaze odvojeno, ali funkcioniraju kao cjelina.

Svoj profil možete napraviti u kratkom roku i to koristeći svoj postojeći Instagram profil. Kada pristupite IGTV-u, bit će vidljive 4 kategorije, a one se baziraju na vašim preferencijama i pratiteljima te popularnosti, a posljednja pruža mogućnost nastavka gledanja započetih videa.

Nakon pristupa možete objaviti svoj prvi video. Kako? Selektirajte video, dodajte hashtagove i linkajte video na svoju web stranicu ili druge društvene mreže. To je to!

Tko još gleda televiziju?

Statistički podaci govore da ljudi sve manje gledaju TV, dok konzumacija digitalnog videa raste. Procjenjuje se da će do 2021. godine čak 78 posto mobilnog prometa odlaziti na video, a velik dio tog postotka čini amaterski sadržaj, posebice popularan kod mladih.

„Iz godine u godinu smanjuje se broj mladih koje svoje vrijeme provode gledajući TV, no porast mobile video sadržaja u ukupnom mobilnom data trafficu rapidno raste. Stoga nije ni čudno kako je Instagram krenuo sa IGTV-om, dodatnim kanalom na kojem influenceri i brendovi mogu plasirati duže video sadržaje. Full screen format koji je dostupan na IGTV dovodi do većeg broja angažmana korisnika koji jedva čekaju vidjeti sirovu i stvarnu stranu osoba koje prate te dodatno iskopati ispod površine pikanterije influencera. Ništa značajno se neće promijeniti u sadržaju koji će biti plasiran na IGTV-u, no bit će duži, detaljniji i poput epizoda, za razliku od kratkog Instagram story sadržaja koji trenutno imamo“,  pojasnila je za kraj Petra Stanković iz Inspiric agencije za digitalni marketing i oglašavanje.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...