Integritet je važna osobina zaposlenika, evo kako zaposliti takve

Kako otkriti ima li netko integritet? Da bi odgovorili na ovo pitanje, prvo moramo utvrditi šta je to integritet. Najkraće rečeno – integritet znači uvijek raditi ispravnu stvar. Kada to prenesemo u biznis okvire, onda govorimo o profesionalcima koji imaju snažne vrijednosti i moralna načela od kojih ne odstupaju. Koji poštuju svoje i tuđe vrijeme, čine dobro kada god je to moguće. Skromni su i skrušeni, prvi će se ispričati kada pogriješe. Ne iskorištavaju druge, svima daju jednake prilike, uvijek su ljubazni prema svima i nastupaju s poštenjem i povjerenjem.

Kako zaposliti osobu s integritetom?

Pitanje dana je kako otkriti ima li neko zaista integritet. Posebno kada zapošljavate u vaš tim, pa je ulog veći.

Na intervjuu, koji je stresna situacija za sve uključene, svi se trude predstaviti u najboljem mogućem svjetlu. Zato je posebno važno vidjeti što je ispod sjajne površine i propitati integritet zaposlenika. To nećete saznati postavljajući generička pitanja. Primjera radi, ako kandidata pitate: „smatrate li se osobom koja ima integritet?“, kandidat će reći – „da, naravno“. I vi tu lijepo checkirate da ima integritet, a u poslu se pokaže da se sa integritetom nije sreo.

Postavljajte situacijska pitanja – tražite neku konkretnu situaciju koju je kandidat imao i pitajte kako je reagirao. Neki problem, pa kako ga je riješio. Neki sukob, pa kako ga je riješio. Neki uspjeh u poslu i kako ga je percipirao i proslavio. Postavljajte i dosta potpitanja vezanih za tu konkretnu situaciju: kako, zašto… jer onda idete dublje i izbjegavate situaciju da se na prvo pitanje da poželjan odgovor. Da biste otkrili integritet zaposlenika, dig deeper, kako bi otkrili što je bila stvarna reakcija u konkretnoj situaciji.

Primjera radi, da biste propitali integritet zaposlenika (budućeg) pitajte kandidata: „Možete li mi opisati jednu situaciju kada ste doživjeli neuspjeh na poslu?“.


Pročitajte više: Prilikom zapošljavanja prvo provjerite integritet zaposlenika, a tek onda vještine i kompetencije – posebice kada se radi o menadžerskim pozicijama!


Treba postaviti prava pitanja

Kandidat s integritetom će odgovoriti potpuno iskreno, opisati taj neuspjeh, kako je do njega došlo (i vjerojatno sebe definirati kao krivca), opisati i kako se osjećao i šta je poduzeo. Znat će reći i kakvi su bili efekti na druge i kako ih je riješio ili pokušao riješiti. Kandidat koji nema integriteta ili je integritet upitan, dat će poželjan odgovor. Izabrati će neki fini mali neuspjeh, vjerojatno se predstaviti kao neko tko je tu učinio sve, ali neko drugi je kriv i teško da će uzeti u obzir efekte koje je njegov neuspjeh imao na druge.

Možete pitati i: „Opišite mi situaciju kada ste shvatili da ste u poslu pogriješili?“, pa potpitanje: „Što ste učinili tada?“. Kandidat s integritetom će opisati detaljno grešku koju je napravio, kako je odmah priznao i preuzeo odgovornost i kako je razmišljao i ponudio rješenja kako da to popravi.

S druge strane, već pogađate, kandidat bez integriteta će opisati ili neku bezazlenu grešku i poentirati sa: „tko radi, taj i griješi“ bez prihvaćanja odgovornosti. Ili će jednostavno reći da je nepogrešiv i eto baš mu se do sada nikada nije dogodila situacija da je pogriješio, sve popraćeno uz najljepši osmijeh koji ste ikada vidjeli.


Pročitajte više: Kada zapošljava nove ljude, Warrenu Buffettu je najbitnija ova osobina


Konkretno, otvoreno, bez okolišanja

Na kraju, možete pitati i: „opišite mi situaciju kada ste imali neki sukob na poslu, sa kolegama, klijentom, šefom..?“ i postavljajte podpitanja: kako je došlo do sukoba, šta ste vi učinili…. Opet, kandidat koji zaista ima integritet će o ovome pričati iskreno, sa detaljima. U priči će preuzimati odgovornost, navoditi načine kako je to pokušao riješiti, koji su bili uspješni, a koji ne. Suprotan kandidat će se predstaviti kao netko tko u sukobima dominira, pa ili mu se nitko ne suprotstavlja ili će otići u drugu krajnost i predstaviti sebe kao osobu koja je divna sa svima i ne sukobljava se.

Puno je još primjera situacijskih pitanja koje možete postaviti, ali poanta je da to uvijek bude konkretno i popraćeno potpitanjima. Samo tako možete otkriti da li je neko onakav kakvim se želi predstaviti i u konačnici donijeti odluku hoćete li ga pozvati da se pridruži vašem timu.

Autorica: Enisa Selmanović – Salkić, CEO Consultor. Za više pitanja vezanih uz intervjue, HR, vođenje timova… kontaktirajte na LinkedIn.

Foto: Canva / Enisa Selmanović – Salkić, LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -