Intermittent fasting – dijeta u kojoj postoji samo jedno pravilo

Već smo dobrano zakoračili u novu godinu, a s njom uvijek dolaze neki novi ciljevi i želje. Mnogi muku muče s viškom kilograma pa im je cilj upravo smanjiti tjelesnu težinu. Ne mogu se snaći u moru dijeta koje se nude, režima prehrane, pravila… Postoji dijeta koja se ne fokusira na to što jedete, već kad jedete – intermittent fasting dijeta. Ili na hrvatskom, povremeni post.

Sami birate raspored

Postoji samo jedno pravilo – u određenim vremenskim razdobljima jedete, a u drugima postite. Sami si određujete razdoblje u danu kad unosite hranu bez ograničenja, te onaj u kojem u tijelo unosite samo tekućine poput vode, čajeva, kave i prirodnih sokova. U dijelu dana kad ne jedete, stimulira se razina inzulina te gubitak kilograma, piše Pitanje zdravlja. Kad razina inzulina padne i zadrži se dovoljno nisko duže vremena, što se događa tijekom intermittent fastinga, tijelo tada može sagorjeti masnoće.

Tijekom posta stanice, zbog smanjene razine inzulina, oslobađaju pohranjenu glukozu koja se oslobađa kao energija. Kad se ovaj proces redovito ponavlja, događa se – mršavljenje. Također, kad se ovaj proces ponavlja, tijelo dolazi u stanje ketoze. Tijelo tad, umjesto pohranjivanja masti, koristi ih za održavanje visoke razine energije. To rezultira gubitkom kilograma.


Pročitajte više: Razočarani ste u većinu dijeta? Možda biste trebali probati onu prema vašoj krvnoj grupi…


Postoje i rigorozniji oblici

Najpoznatiji oblik ove dijete je koncept 16-8. To znači da u danu tijekom osam sati možete jesti što god želite, a ostalih 16 sati postite. Sami možete birati unutar kojih osam sati ćete jesti. Najčešće ljudi za početak uzimaju prijepodnevne sate, a kraj rano predvečer. No to svatko može sam po sebi odrediti onako kako mu najviše odgovara.

Ako vam je teško krenuti, možete krenuti i s konceptom 18-6. S vremenom možete smanjivati razdoblje u kojem jedete. Postoje i neki rigorozniji koncepti ove dijete, poput naizmjeničnog posta gdje svaki drugi dan ne unosite hranu. Postoji i koncept 5:2, gdje dva dana u tjednu postite, a 5 dana unosite 500-600 kalorija dnevno. Ovakve su metode stvarno rigorozne, a unos kalorija je vrlo mali te definitivno nije za svakoga.

Istraživanja pokazuju da je potrebno između dva do četiri tjedna da se tijelo navikne na intermittent fasting. Do tad bi mogli osjećati glad, umor i promjene raspoloženja. Kad to razdoblje prođe, osjećate se bolje, a i prvi znaci gubitka kilograma trebali bi biti tu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -