“Vrijeme je novac”: Evo zašto je investiranje vremena jednako važno kao i novčana ulaganja!

Brojne narodne mudrosti nam govore kako je vrijeme najdragocjenija stvar koju imamo i kako ga ne bi trebali uzimati zdravo za gotovo. Ipak, u današnjem užurbanom svijetu često se nalazimo u situacijama u kojima vremena nikad nemamo dovoljno, a opet nam se događa da vrijeme nepotrebno “trošimo”. Stručnjaci predlažu da promijenimo svoj pristup i umjesto trošenja vremena, prebacimo se na investiranje vremena i počnemo ga ulagati u korisne stvari.

Koja je razlika između ulaganja i trošenja vremena? Pojam trošenja sam po sebi podrazumijeva korištenje nečega, iscrpljivanje zaliha koje više ne možete dobiti natrag. S druge strane, ulaganje znači trošenje resursa tako da očekujete povrat uloženih sredstava, takozvani ROI. I dok se trošenje i investiranje obično odnosi na novac, nema razloga zašto se taj koncept ne bi mogao primijeniti i na vrijeme. Investiranje vremena znači ulaganje u aktivnosti za koje znamo da će nam donijeti određene prednosti.


Pročitajte više: Kako povećati energiju i produktivnost kroz 4 područja života?


Kako bolje ulagati svoje vrijeme?

Prvi korak u investiranju vremena je postavljanje ciljeva. Ciljevi su važni kako biste znali u što je najbolje investirati svoje vrijeme. Nema smisla investirati u nešto što vam nije važno ili nešto što zapravo ne želite. Nakon što postavite ciljeve, potrebno je istražiti i donijeti odluke o tome kako želite investirati svoje vrijeme. Kao što biste dobro razmislili u koje dionice želite uložiti svoj novac, tako trebate razmisliti u što želite investirati svoje vrijeme.

Korisno je postaviti si nekoliko pitanja o navikama koje imate, te razmislite kako biste vrijeme koje inače trošite mogli uložiti u naviku koja će vam donijeti neku korist, bilo financijsku, bilo u smislu razvijanja vještina. Trošite li vrijeme satima besciljno lutajući internetom? To biste vrijeme mogli uložiti u stvaranje pasivnog izvora prihoda ili u poboljšavanje vlastitog biznisa. Provodite li vrijeme u besciljnom ćaskanju s kolegama u čajnoj kuhinji, ili ga ulažete u umrežavanje s ljudima koji vam mogu pomoći u profesionalnom razvoju?

Akumulacija i čišćenje

Ponekad nam se može činiti da dan jednostavno nema dovoljno sati za obavljanje svega potrebnog i može nam se činiti da jednostavno ne stignemo ulagati vrijeme u korisne stvari. Chris Hargreaves, odvjetnik i motivacijski govornik ističe akumulaciju navika kao glavnu prepreku dobrom investiranju vremena. Kako biste imali dovoljno vremena koje možete uložiti, trebate dobro razmisliti o navikama koje imate. Proces stvaranja zdravih navika koje vam omogućuju investiranje vremena nalikuje proljetnom čišćenju ormara. Uklanjate stare, nepotrebne stvari koje zauzimaju prostor kako biste napravili mjesta za nove.


Pročitajte više: Jutarnje navike koje je teško usvojiti, ali će vam se isplatiti!


Načini investiranja vremena

Chris Heargraves ističe čitanje kao jedan od glavnih oblika investiranja vremena. Čitanje kvalitetnih knjiga omogućuje proširivanje vidika i može vas inspirirati i potaknuti na nove načine poslovanja ili investiranja. Osim toga, čitanje simulira mozak i razvija izuzetno dragocjenu vještinu fokusiranja.

Uz čitanje dolazi i pisanje kao vještina u koju je korisno uložiti vrijeme. Povratak ulaganja moći ćete vidjeti u poboljšanim komunikacijskim vještinama, koje su od izuzetne važnosti ako se želite poslovno razvijati. Kako bi vaša pisana komunikacija bila što učinkovitija, potrebno je pisati što više. Komunikacijske vještine razvijaju se s praksom u koju se isplati uložiti vrijeme.

Naposljetku, nemojte zaboraviti na odmor. On je neophodan kako biste napunili baterije i bili fizički i psihički spremni na investiranje vremena. Ne morate stalno biti u pokretu kako biste kvalitetno ulagali svoje vrijeme. Investiranje vremena vam omogućuje da ne gubite dragocjeno vrijeme na nepotrebne stvari, kako biste naposljetku imali više vremena za odmor.

Foto: Unsplash/Sonja Langford

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -