Inženjerke se putem Twittera bore protiv stereotipa o izgledu

U svakodnevnom životu smo okruženi sa stereotipima, uključujući i onima o izgledu. Svaka osoba koja radi u nekoj industriji podložna je stereotipima „kako bi trebala izgledati“.

Kada netko spomene poslovnu ženu, odmah zamišljamo sliku zgodne žene u odjelu i visokim cipelama.

Kada netko spomene inženjera, zamišljamo Howarda Wolowitza, Leonarda Hofstadtera ili Amy Farrah Fowler iz humoristične serije „Teorija velikog praska“ – niskog muškarca s debelim naočalama i s „čudnim“ smislom za odijevanje ili nespretnu ženu s debelim naočalama s istim „čudim“ smislom za odijevanje, koja naravno nema baš prijatelja jer je „prevelika štreberica“.

S istim se stereotipima susrela i Isis Anchalee, koja je jednostavno bila premlada i previše zgodna da bi bila inženjerka.

Kako bi trebale izgledati inženjerke?

Sve je krenulo od toga kada se Isis našla u marketinškoj kampanji za kompaniju OneLogin u kojoj je zaposlena. U kampanji su sudjelovali i ostali zaposlenici te kompanije, no upravo je Isis privukla pažnju javnosti, ali ne na željeni način. Jedan je dio komentara bio pozitivan, drugi negativan, ali su se gotovo svi komentari osvrnuli na njezin izgled. Ljudi jednostavno nisu reklamu smatrali vjerodostojnom jer je 22-godišnja Isis bila previše zgodna i premlada da bi bila inženjerka.

Naravno da su takvi komentari šokirali Isis, koja se na problematiku izgleda s kojom se susreću žene u tehnološkoj industriji osvrnula i u članku za portal Medium.

„Kultura ove industrije kultivira nesvjesni manjak osjetljivosti prema onima koji se ne uklapaju u određeni kalup“, napisala je Isis te nadodala da njeno lice također ne predstavlja nikakvu generalizaciju izgleda žena u tehnološkoj industriji.

„Ovo sam doslovno ja, primjer jedne inženjerke u OneLoginu. Ova je reklama trebala biti autentična. Moje riječi i moje lice i što se mene tiče i je (autentična).“

Isis je napravila i web stranicu „ILookLikeAnEngineer“, putem koje je pozvala muškarce i žene da pomognu redefinirati način na koji se gleda na inženjerke i kako bi one „trebale izgledati“, ali i da podjele svoja slična iskustva.

Možda je Isis u samom početku dobila neželjenu pažnju, ali je i uspjela u svom naumu. Njen je poziv rezultirao hashtagom #ILookLikeAnEngineer putem kojeg su brojne žene na Twitteru postavile vlastite slike i nijedna od tih slika ne pripada u postojeće stereotipe kako bi inženjerke trebale izgledati – nijedna žena ne izgleda poput spomenute Amy Farrah Fowler.

Foto: OneLogin

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -