‘U Iranu se događa nešto važnije od nogometa’. Iranske navijačice u strahu od špijunaže na stadionima

Katar nastavlja biti poligon kontroverzi. Gotovo jednako koliko se piše o nogometu piše se o igrama koje se događaju u zaleđu: o kršenju ljudskih prava prilikom gradnje stadiona, preminulim radnicima, zabranama LGBT obilježja i pravima žena u Iranu. Sportski događaj pretvorio se u aktivističku platformu, a i one koji su htjele biti buntovne u ‘privatnosti’ ipak su svojim licima postale simbol borbe. Govorimo o ženama iz Irana koje su se našle među navijačima, u publici, na stadionu. Plan im nije bio dospjeti u medije, no njihove slike pune stupce dok one strahuju od povratka u zemlju. Zašto? Jer, u Iranu je zakon da žene ne smiju ulaziti na nogometne stadione od Islamske revolucije 1979. godine.

FIFA će istražiti?

U Iranu se već mjesecima vode žestoki prosvjedi nakon što je ‘moralna policija’ uhitila i ubila 22-godišnju Mahsu Amini, pa je dolazak Iranske reprezentacije u Katar prihvaćen sa zadrškom. Ipak, reprezentativci Irana odlučili su vlasti ‘pokazati zube’, tako što nisu pjevali himnu. Bunt protiv vlasti još je veći činjenicom da žene, unatoč zabrani, navijaju na tribinama zajedno s muškarcima. No, kako piše Daily Mail, neke od njih tvrde da su na stadionu prepoznale špijune iz redova iranske vlade. Nekoliko ih je uočilo muškarce koji su fotografirali i pratili dalekozorima navijače i navijačice.

O potencijalnoj špijunaži prvi je izvijestio The Atlantic koji piše da je jedna navijačica vidjela čovjeka s dalekozorom kako prati navijače umjesto napete igre na terenu. Drugi podnositelj pritužbe objasnio je da je vidio muškarca kako snima skupinu žena s hidžabom dok se kretao po stadionu za vrijeme utakmice Irana i Engleske.

Aktivisti za ljudska prava uvjereni su da je iranska vlada poslala svoje službenike da prate žene koje posjećuju utakmice u Kataru, a mnogi navijači očekuju da će biti kažnjeni po povratku u matičnu zemlju. FIFA-ina žalbena procedura za ljudska prava preplavljena je pritužbama protiv promatrača na stadionima, a ovo neovisno FIFA-ino tijelo obećalo je dodijeliti ‘neovisnog stručnog procjenitelja’ da utvrdi o čemu se radi.


Pročitajte više: Prosvjedi u Iranu ne jenjavaju. Dolazi li nova ‘Iranska revolucija’?


Iran tražio suspenziju SAD-a

Američki nogometni savez objavio je iransku nacionalnu zastavu na društvenim mrežama bez amblema Islamske Republike, rekavši da taj potez podržava prosvjednike u Iranu. Iranska vlada reagirala je optužujući Sjedinjene Američke Države da su uklonili ime Boga s njihove nacionalne zastave i pozvali su FIFA-u da izbaci SAD sa Svjetskog prvenstva uz zabranu igranja 10 utakmica.

Novinska agencija Tasmin – blisko povezana s iranskim režimom – kaže da će iranski nogometni savez uputiti zahtjev FIFA-i, upravnom tijelu nogometa. Simbol je kasnije ‘vraćen’ na zastavu na web stranici SAD-a.

“U Iranu se događa nešto važnije od nogometa”, rekla je za DW Maryam Shojaei, sestra bivšeg kapetana Masouda Shojaeija i aktivistica koja je osnovala pokret #Noban4Women koji promiče prava iranskih žena da prisustvuju sportskim događanjima u zemlji.

“Očekivali smo da će onaj tko ima svjetsku pozornicu upotrijebiti svoj glas kako bi pojačao sve naše glasove. Razumljivo je da su igrači u ovom trenutku pod ogromnim pritiskom, ali isto tako su i ljudi u Iranu koji gube živote“, nadodala je Shojaei.


Pročitajte više: Prosvjedi u Iranu sve brutalniji, a tisućama prijeti smrt


Ubijen jer je slavio eliminaciju reprezentacije

Podsjećamo, u prosvjedima diljem Irana ubijeno je više od 300 prosvjednika, od čega je 40-ero djece. Uhićeno je oko 16.000 prosvjednika. Svjetsko prvenstvo još je otežalo situaciju.

BBC je izvijestio da su ‘snage sigurnosti’ u sjevernom Iranu ubile čovjeka dok su protuvladini prosvjednici javno slavili eliminaciju nogometne reprezentacije sa Svjetskog prvenstva. Aktivisti su rekli da je Mehran Samak upucan u glavu nakon što je zatrubio svom automobilu u Bandar Anzaliju u utorak navečer. Video zapisi iz drugih gradova pokazuju gomile kako navijaju i plešu na ulicama.

Naime, mnogi Iranci odbili su navijati za svoj nogometni tim u Kataru, smatrajući ga reprezentacijom Islamske Republike. Mediji povezani s državom okrivili su neprijateljske sile unutar i izvan Irana za stavljanje nepoštenog pritiska na igrače nakon njihovog poraza od 1-0 od SAD-a u posljednjoj utakmici skupine.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -