Zašto biste svojim poslovnim suradnicima trebali pružiti iskreni feedback

Komunikacija zahtijeva hrabrost osobito kada je u pitanju davanje savjeta i feedbacka. Uz najbolje namjere, u takvoj situaciji predajemo se nepredvidljivom ishodu. Nismo sigurni hoće li naše riječi biti prihvaćene od druge osobe ili pak odbačene uz ljutnju ili sram.

U nekim ulogama, poput one roditeljske, učiteljske ili rukovodeće, feedback je nešto što ne možemo tek tako pomesti pod tepih. Naša je odgovornost ukazati na važna ponašanja koja zahtijevaju pozornost djeteta, roditelja ili zaposlenika. I svaki se puta pitamo jesu li shvatili ono što smo htjeli reći, jer u konačnici, ne broji se ono što je izašlo iz naših usta, već ono što je ušlo u tuđe uši.

Subjektivna komunikacija

Srećom, postoje načini koji nam omogućuju da češće dođemo do međusobnog razumijevanja. Prije svega, trebamo shvatiti da je komunikacija međusobno subjektivna. To je razmjena između dva uma, dvije svjesnosti i dvije životne priče. I zato ne možemo očekivati da će druga strana doživjeti ono što kažemo na jednak način kao mi, jer se naša iskustva i doživljaji u istim okolnostima razlikuju.

Kako ćemo onda biti sigurni da su naše riječi uvjerljive i snažne? Kako ćemo se pobrinuti da ono što kažemo stvori drugima priliku za promjenu? Postoje dvije bitne stvari koje trebamo imati na umu kad dajemo feedback, a to su pokazati da nam je stalo i potaknuti osobu na promišljanje i akciju.

Možda je lakše pokazati da nam je stalo kada je s druge strane naše dijete, prijatelj ili partner za kojeg smo emocionalno vezani. No, u profesionalnim okruženjima i drugim ulogama u životu, gdje često postoji potreba prvo provjeriti osjećaje, trebamo razmišljati o drugim načinima kako pokazati da nam je stalo. Koji su to načini?

Pitajte za dopuštenje

Prije nego što date svoj feedback ili savjet, pokažite poštovanje na način da pitate osobu želi li ga uopće i je li ga spremna čuti. Jednostavna rečenica poput “primijetila sam nešto i htjela bih ti to reći jer osjećam bi ti to moglo pomoći”, može otvoriti vrata da osoba otvoreno čuje ono što želimo reći.

iskreni feedback

Slušajte potpunom pozornošću

Zvuči jednostavno, ali ovo je nešto s čim se većina nas bori i to ne samo strpljenjem da ne upadnemo u riječ, već i u vlastitim mislima. Čak i ako ne prekinemo druge usred rečenice, često smo za vrijeme dok osoba govori zauzeti osmišljavanjem u glavi što ćemo joj odgovoriti. Slušanje sa znatiželjom i potpunim fokusom na drugu osobu, daje drugoj osobi osjećaj da nam je stalo do njenog mišljenja i ideja.

Pazite na svoj govor tijela

Više od polovice komunikacije čini položaj tijela, gestikulacije i izrazi lica. Kada to nije usklađeno s našim riječima ili našim glasom, druga strana doživjet će nas kao neautentične. Primjerice, otvorene ruke, tijelo usmjereno prema osobi, opušteno lice ili kontakt očima pokazuju da smo fokusirani na drugu osobu.

A kako potaknuti osobu na akciju?

Obzirom da smo socijalna bića, većina radije daje komplimente nego izaziva druge. Žene se obično više bore s time zbog društvenog očekivanja da bude lijepe i pristojne. Međutim, važno je shvatiti da je kritika, baš kao i pohvala, dar kada se nudi u pravo vrijeme, na pravi način i iz pravih razloga. Kako ponuditi kritiku?

Kreirajte feedback koji nije na osobnoj razini

Osobne povratne informacije koje uključuju riječi poput „Nisam očekivao od vas…“ sadrže moralnu prosudbu i mogu izazvati sram ili ljutnju druge osobe. No, kada se usredotočimo na akciju, primjerice „Bilo bi mi korisnije da si napravio…“, to pruža drugoj osobi akcijski korak koji može poduzeti ubuduće kako bi poboljšala nešto ili učinila bolje, što vodi razvoju umjesto otporu.

Osnažite osobu

Ljudi imaju najbolje namjere, no ponekad im treba smjer ili hrabrost za ono što trebaju učiniti. Kad ih izazovete s onim što bi trebali poboljšati, olakšajte im na način da ukažete na situacije kada su to „ispravno“ napravili. Primjerice, savjet poput „Bilo bi bolje da ubuduće napraviš plan barem 10 dana ranije, kao što si to odlično napravio prije mjesec dana za xy event…“. To pomaže osobi da pretvori ishode u konkretne akcije i osnažuje ju da to može napraviti, jer je već barem jednom uspjela.

iskreni feedback

Držite ju odgovornom

Nakon što se uvjerimo da osoba zna što i kako treba učiniti, dogovorite rok isporuke i napravite kontrolu učinjenog. Ako je osoba napravila kako je dogovoreno, pokažite svoje zadovoljstvo ili zahvalnost. Ako nije, potrudite se shvatiti razlog za to, kao i što će to osigurati djelovanje u budućnosti.

Komunikacija koja uključuje empatiju i poticanje, osim što nas povezuje s drugima, dovodi do njihove izgradnje osjećaja samopouzdanja, a to može biti najveći dar iskrene komunikacije.

Autor: Katarina Pavliša, Quantum Zona

Foto: Unsplash, Burst Shopify

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više