Kokoš ili jaje zapošljavanja; Zašto za početničke poslove treba iskustvo?

Kod pronalaska prvog posla nakon srednje škole ili fakulteta, mnogi se suočavaju s ovim paradoksom – trebaju iskustvo kako bi dobili posao, ali ne mogu steći iskustvo bez posla. To se posebice ističe na konkurentnim i međunarodnim platformama za pronalazak posla poput LinkedIna. 

Koji su mogući razlozi zbog kojih tvrtke za početničke pozicije traže radno iskustvo i kako do iskustva prije prve prijave na burzu rada?

Kome su namijenjeni početnički poslovi?

Početnički poslovi su namijenjeni ljudima koji su nedavno završili neki oblik formalnog obrazovanja (srednju školu/fakultet) i traže svoj prvi posao, no oni se mogu odnositi i na osobe koje mijenjaju karijeru. Indeed navodi da je početnička razina (entry level) ona koja zahtjeva minimalno obrazovanje, poduku i prethodno radno iskustvo.

Razumijevanje kakvo iskustvo, vještine i obrazovanje su potrebni za početničku razinu kako bi osoba mogla obavljati određen posao ovisi o osobi koja piše oglase i način na koji tumači što određena pozicija treba obuhvaćati.


Pročitajte više: Idealan posao za vas: Pomoću ovih savjeta dođite do posla iz snova i vječno traženog ´prethodnog´ iskustva


Oglasi za posao opisuju savršenog kandidata

Oglasi za početničke poslove su često obeshrabrujući jer navode opis idealnog kandidata, ali je važno svejedno konkurirati. Kandidat koji odgovara opisu možda trenutno ne traži posao ili uopće ne postoji. Navedene vještine (ako nisu strogo naglašene kao uvjet) mogu vas istaknuti kao kandidata. Ponekad su to i vještine koje možete naučiti kasnije kroz rad.

Poslodavcima lista traženih vještina daje točke usporedbe. Od njih polaze kako bi izdvojiti proaktivne kandidate koji će trebati najmanje vodstva i obuke. Primjerice, ako se na posao prijave svi koji imaju traženu razinu obrazovanja, poslodavac može izdvojiti kandidate koji su već razvili vještine potrebne za posao kroz samoinicijativne projekte ili volonterski rad. Kandidati na tržište rada ne počinju od nule. Mnogi su obrazovanjem i pripravništvima već stekli brojne vještine kojima se mogu istaknuti u životopisu.


Pročitajte više: Moj prvi posao – 3 savjeta za traženje prvog posla


Pet godina iskustva za početnički posao

Povećanje ljestvice što kandidat treba za početničku poziciju odrazilo se i u broju godina koji se navodi za takve pozicije. Za natječaje na koje će se prijaviti puno kandidata to često znači da je potrebno barem jedna do dvije godine iskustva rada tijekom studiranja koji ne moraju nužno biti u struci.

S druge strane, pojedine početničke pozicije traže tri do pet godina iskustva. Tada je moguće da traže iskusnog kandidata koji je spreman ili prisiljen raditi za manju plaću. Tu je riječ o tvrtkama koje nisu voljne ulagati u poduku kandidata bez iskustva.

Kako graditi životopis prije burze rada

Iskustvo za životopis se može skupiti sudjelovanjem na razmjenama studenata, radom na vlastitim projektima, volontiranjem u udrugama koje su srodne vašoj struci, ali i poslovima koji nisu vezani za struku. Primjerice, svojim projektima poput bloga možete naučiti osnove marketinga. 

Za početničke pozicije vrijedno je i bilo koje radno iskustvo prilikom kojeg možete poboljšati komunikacijske vještine i razviti dobro upravljanje vremenom. Rad na poslovima za studentski džeparac znači i da ste već bili na mnogo intervjua. Pritom ste uvježbali kako se najbolje predstaviti i povezati s poslodavcem kada procjenjuje bi li se uklopili na radno mjesto. Kada dođete na razgovor za posao koji jako želite, neće ga pratiti nervoza prvog intervjua jer ćete znati što možete očekivati. Prihvaćanje različitih poslovnih prilika u studentskim danima također preusmjerava karijeru jer pokazuje kakvi poslovi vam osobno odgovaraju. 

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -