KMPG-ovo istraživanj pokazalo da žene nisu spremne na rizik

Prema zadnjoj KPMG-ovoj studiji o ženskom liderstvu, Risk, Resilience, Reward, sedam od deset žena (69%) spremno je poduzimati manje rizike kako bi potaknule razvoj svoje karijere, dok je manji broj žena, njih 43%, spremno preuzeti veće rizike i izlaziti iz vlastite zone udobnosti kako bi profesionalno napredovale.

Štoviše, ovo istraživanje pokazalo je kako spremnost žena da preuzmu rizik opada kako postaju iskusnije u svom poslu – čak i kada njihovo samopouzdanje raste. Oko 40% ispitanica s manje od pet godina radnog iskustva potvrdile su da su otvorene za preuzimanje velikih rizika kako bi unaprijedile svoju karijeru, nasuprot 37% žena koje imaju više od 15 godina iskustva.

Ne radi se o tome da žene ne vide koristi u poduzimanju rizika, s obzirom da je više od polovice ispitanih žena (55%) potvrdilo kako vjeruje da pojedinci koji preuzimaju više rizika u karijeri ostvaruju brži napredak od drugih.

Nesklonost žena prema riziku

Kako objasniti nesklonost žena prema preuzimanju rizika u karijeri, čak kada su iskusnije i imaju više samopouzdanja? Radi se o tome da su žene sklonije uspjeh pripisati dobrim radnim navikama – napornom radu, orijentiranosti prema detaljima i dobroj organiziranosti, dok će se manje referirati na druge, osobnije atribute poput jake volje ili činjenice da ima kvalitetu dobre liderice.

Upravo je ta sklonost žena fokusiranju primarno na izvršenje zadataka (task-oriented), a ne na vlastito samopotvrđivanje (assertiveness), jedna od ključnih kočnica na profesionalnom putu mnogih žena. I ovo istraživanje potvrdilo je kako su se žene sklonije izboriti za sudjelovanje u novom projektu i prezentirati svoje ideje, nego što su spremnije istaknuti svoja postignuća kada bi im to moglo koristi ili tražiti povećanje svoje plaće.

Fokus na izvršavanje zadataka i asertivnost, ali i korporativna kultura

Ovo KPMG-ovo istraživanje pokazalo je kako se žene uglavnom oklijevaju založiti za sebe jer se boje da zapravo nemaju još uvijek dovoljno znanja (41%), boje se da će ih se ignorirati ili da ih se neće uzeti ozbiljno (40%), ili se jednostavno boje neuspjeha prilikom realizacije vlastitog poslovnog prijedloga (37%). Uz ove se pojavljuju i drugi čimbenici – manjak samopouzdanja (29%), negativni komentari drugih, osude i zastrašivanje (27%).

Upravo su ove čimbenike uočile i istaknule i sudionice na nedavno održanoj konferenciji Women in Finance, a radi se o višoj razini samokritičnosti kod žena kada se radi o ocjeni vlastitog radnog učinka i sposobnosti, posebno u odnosu na muške kolege. Međutim, sudionice konferencije su se složile i da su korporativna kultura, kvalitetan tim, ali i faktor sreće jednako vrlo važni za postizanje uspjeha na radnom mjestu.

Upravo je Katarina Kecko, partnerica u hrvatskom KPMG uredu, tom prilikom istaknula kako je dobra korporativna kultura izrazito važan element u ostvarenju osobnih i profesionalnih ciljeva, napominjući kako je „KPMG zapravo pionir u osnaživanju žena u svijetu financija s obzirom da je jedan od utemeljitelja tvrtke – William Peat (P u imenu KPMG), kao predsjednik Instituta certificiranih računovođa Engleske i Walesa, svojim zagovaranjem promjena statuta Instituta omogućio ulaz ženama u računovodstvenu struku početkom 20. stoljeća“.

Komentirajući nalaze ove studije o ženskom liderstvu, Kecko ističe da „organizacije u kojima vlada kultura koja prepoznaje kvalitetu zaposlenika, neovisno o spolu, potiče razvoj žena i usmjerava ih prema menadžerskim pozicijama.

„KPMG je tvrtka koja godinama sudjeluje u važnom dijalogu za ravnopravnost spolova i iako smo ponosni na napore koje ulažemo, globalno i lokalno, kako bismo unaprijedili ulogu žena na radnom mjestu, svjesni smo da uvijek možemo učiniti još više, što pokazuje i ovo istraživanje.“

Razmišljajte poput sportaša – suočite se s neuspjehom, ali brzo krenite dalje

Kako osnažiti žene da razmotre koristi poduzimanja rizika, odnosno izlaženja izvan vlastite zone udobnosti na radnom mjestu? Kako ih motivirati da poduzmu mjere od kojih će same imati koristi kao pojedinke, ali i njihova organizacija u cjelini?

Nekoliko savjeta iz KPMG-ovog istraživanja:

1. Napravite svjesni napor i zapitajte se što zapravo želite

Za ovo je potrebno biti jasan u pogledu vaše istinske motivacije, želja i potreba, što predstavlja temelj za samopouzdanje i veću asertivnost.

2. Imajte svoj stav i izražavajte ga na vrijeme

Ne bojte se braniti svoj položaj.

3. Preuzmite rizik

Bez rizika nema nagrade. Prihvatite ideju neuspjeha kao mogućeg ishoda i razvijte strategije za izgradnju kredibiliteta tako da vas neuspjeh vas neće zaustaviti, nego motivirati za dalje.

Foto: KPMG, Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -