# ItWasNeverADress – kampanja protiv rodne diskriminacije u “muškim” zanimanjima

Kada ulazimo u javni toalet, prepoznajemo muški i ženski toalet po oznakama na vratima. Tako gledamo da li je oznaka na vratima označena s muškim znakom koji nosi hlače ili znakom žene u haljini. No, radi li se o znaku žene u haljini? Ili ipak ne? Jedna tehnološka tvrtka iz Arizone mogla bi promijeniti način na koji gledate oznaku za ženski toalet.

Žene kao superjunakinje

Tehnološka tvrtka Axosoft odlučila je lansirati kampanju # ItWasNeverADress s ciljem promjene rodnih stereotipa u određenim zanimanjima, a kampanjom su željeli pokazati i poštovanje prema ženama diljem svijeta.

Tvrtka je uzela stari znak za ženski toalet, odnosno trokut koji je predstavljao haljinu, obojila ga i pretvorila u plašt superheroja. Novi je znak za toalet tvrtka predstavila na konferenciji Girls in Tech.

„U znanosti, tehnologiji, umjetnosti, matematici, politici, na ulici i u našim domovima, perceptivne žene često nepozvane, zanemarene ili jednostavno odbačene. Kroz razne priče, akcije izgradnje zajednice te inovacije, It Was Never A Dress će nastojati potaknuti razne diskusije i prikazati slike iz cijelog svijeta kojima će pokazati poštovanje SVIM ženama. Jer kada vidimo žene na drugačiji način… vidimo svijet na drugačiji način“, poručili su iz tvrtke na web stranici kampanje # ItWasNeverADress.

Iza ove ideje i izrade web stranice stoji aktivistica i umjetnica  Tania Katan.

„Pokrećemo kampanju kako bismo vam pokazali što je zapravo na drugoj strani (ženskog znaka). To nikada nije bila haljina. Kampanja je smišljena kako bi izazvala postojeće pretpostavke i percepcije o ženama u tehnološkim zanimanjima“, izjavila je Tania u videu objavljenom na stranicama Phoenix Business Journala.

Kampanja je pokrenuta s ciljem osvještavanja o manjku žena u navedenim zanimanjima te s ciljem poticanja njihovog ulaska u bilo koje zanimanje koje žele, bez obzira na postojeće rodne stereotipe.

Foto: It Was Never A Dress

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više