Kako je Iva Šimeković genijalnim potezom dobila vrijedan marketing

Kvalitetan marketing nužna je stavka u stvaranju uspješnog poslovanja. Biti zamijećen na tržištu, stvoriti prepoznatljivi brand, uvući se kupcima pod kožu… nisu nimalo lagani zadaci.

Reklamne kampanje, kvalitetni dizajni i produkcije te medijski prostor imaju visoku cijenu. Cijenu koji si mali i srednji poduzetnici rijetko mogu priuštiti. To ne znači da su za njih zatvorena vrata uspješnog oglašavanja. Treba samo biti malo kreativan, hrabar i spreman na brzu reakciju.

Gerila marketing uz pomoć Twittera

U trenutku kada postanete spremni izaći iz standardnih okvira razmišljanja te se priklonite različitim maštovitim i nekonvencionalnim metodama oglašavanja, i uz minimalna financijska ulaganja možete ostvariti maksimalni reklamni učinak. Ovakva metoda marketinškog promišljanja poznata je i pod nazivom – gerila marketing. Umjesto da se oslanjate na velike marketinške budžete, koristite se faktorom iznenađenja, javnim prostorima, internetom i društvenim mrežama kako biste obuhvatili što veći broj ljudi iz ciljane skupine te, naravno, budite kreativni.

Primjer Ive Šimeković, uspješne zagrebačke poduzetnice koja je kroz projekt MCROATIA obogatila ponudu hrvatskih turističkih suvenira, koji su u cijelosti, od ideje do realizacije, proizvedeni u Hrvatskoj, najbolje dokazuje kako se brzom reakcijom može iskoristiti situacija u kojoj se nađete za postizanje vrhunskog marketinškog učinka. Sudjelovavši na konferenciji poslovnih anđela “EBAN Winter University 2016”, koja je održana u Zagrebu, Iva je vješto iskoristila nenadano ponuđeni medijski prostor.

“Prilikom ceremonije otvaranje konferencije među govornicima su bili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a iza njihovih leđa na zidu su se vrtjele objave s Twittera. Odmah sam uzela mobitel u ruke i počela objavljivati twittove s hashtagom #mcroatia, #croatiansouvenir… Otvorenje konferencije s govorima uzvanika prenijeli su apsolutno svi mediji, s fotografijama mojih suvenira u pozadini”, prepričava nam svoju gerilsku marketinšku akciju ova zagrebačka poduzetnica.

Ivine originalne hrvatske suvenire krasi prepoznatljivo licitarsko srce ukrašeno čipkom, a upravo je ono privuklo pažnju svih okupljenih na otvorenju konferencije, kao i široke javnosti koji su o konferenciji čitali i gledali putem medija. Iva Šimeković je brzom reakcijom iskoristila priliku da se probije u sve medije za vrhunski učinak u promociji svojih proizvoda. Da je istu stvar pokušala realizirati redovnim putem trebala bi namaknuti desetke, stotine tisuća kuna…

“Hashtagovi su bili otvoreni, a objave trenutne. Nije me bilo strah već me više čudilo što tu priliku nije iskoristio još netko. Trebalo je reagirati brzo jer iako su posjetitelji slušali govornike, njihove su oči bile usmjerene prema objavama na zidu. Veseli me što sam imala dovoljno hrabrosti i spremnost iskoristiti ukazanu priliku. Uostalom, Ured predsjednice moje suvenire koristi i kao službene protokolarne poklone. Ponekad morate izaći iz ustaljenih načina razmišljanja i pokušati nešto novo, drugačije, odvažno, pomalo – ludo. Ali isplatilo se! Prostor koji sam nenadano dobila iskoristila sam i za promociju svojih najnovijih proizvoda, mirisnih licitara”, zaključuje Iva Šimeković.

Ono što gerila marketing izdvaja od ostalih, uobičajenih marketinških metoda su faktor iznenađenja i privlačenje pozornosti ciljane grupe ljudi, kreativnost, snažna impresija, inspirativnost te ništa manje važno, nikakva ili vrlo mala financijska ulaganja.

Foto: Iva Šimeković

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -