Ivana Akrap Antić izgradila inovativnu školu stranih jezika u Splitu

Mlada majka i poduzetnica Ivana Akrap Antić na najbolji je mogući način uspjela spojiti svoje dvije diplome, poduzetničku žicu i obitelj.

Ova profesorica filozofije te engleskog jezika i književnosti s MBA diplomom iz poslovnog upravljanja te trenutna doktorandica glotodidaktike, nakon godina nastavničkog rada u Zagrebu odlučila se za zaokret. Na potpuno joj novom splitskom tržištu odlučila je otvoriti svoju školu stranih jezika namijenjenu djeci od najranije dobi. Treba li uopće napomenuti da i njezini sinovi već odlično barataju engleskim jezikom?

Stalna glad za znanjem

Ivana je nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja upisala studij anglistike i filozofije te tako spojila svoju ljubav prema stranim jezicima i razmišljanju o svijetu oko sebe. Po stjecanju diplome radila je u zagrebačkim školama stranih jezika, a potom nastavila školovanje na Ekonomskom fakultetu, da bi kasnije upisala i doktorat iz područja glotodidaktike.

“Uživala sam biti nastavnik, ali sam bila uvjerena da ću u životu raditi i nešto drugo, pa odatle ideja za studijem na Ekonomskom fakultetu. Htjela sam proširiti svoje znanje i kompetencije pa sam upisala poslijediplomski sveučilišni studij poslovnog upravljanja. Što se pak tiče glotodidaktike, proces učenja i usvajanja drugog jezika fascinirao me i htjela sam se baviti istraživačim radom u tom području”, prisjeća se Ivana.

Poslovna ideja rođena na nastavi sa sinom

Upravo u vrijeme kada je već bila doktorandica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, sa svojim je starijim sinom, koji je tada imao tri godine, pohađala nastavu ranog učenja engleskog jezika u jednoj školi i tada se rodila poslovna ideja.

“U to mi je vrijeme glava bila puna teorija o učenju i poučavanju stranih jezika i sve se nekako posložilo. Vidjela sam koliko je istodobno prekrasno i teško raditi s tako malom djecom i ono najvažnije – koliko nastava u ranoj dobi ima smisla i učinka ako se radi kako treba. Također, osim pozitivnih stvari, vidjela sam i stvari koje bih mijenjala”, ističe Ivana.

Tako je započelo otvaranje škole stranih jezika Fun 2 Learn u Splitu. Hrabro se odlučila otvoriti školu u gradu u kojem ranije nikada nije poučavala i usmjeriti se na dječje rano učenje jezika.

“Obično kada nastavnici otvaraju svoje škole odlaze iz neke škole i povuku polaznike ili bar dobar dio njih sa sobom iz škole u kojoj su radili. Prije otvaranja vlastite škole u Splitu nisam nikad poučavala, nego u Zagrebu, a otvorila sam školu s programima koje sam sama složila, koje nitko nije prije tako radio”, s ponosom ističe Ivana.

Ne krije da je to bio možda i pomalo lud korak, ali vjerovala je u sebe i znala da na tržištu može ponuditi nešto novo pa makar to značilo početi od nule.

“Ta me ideja cijelo vrijeme pokretala. Dakako, bilo je vrlo izazovno u prvom redu zbog nedostatka gotovih materijala za kvalitetan rad s malom djecom, s djecom od 2 do 6 godina koja mogu naučiti mnogo, ali ne u školskom okruženju, u klupi s knjigom i radnom bilježnicom. Za njih sve treba osmisliti i izraditi, od rekvizita za igru do radnih listova primjerenih njihovoj dobi i mogućnostima. Upravo je to što me najviše ispunjava i čime se ponosim – osmisliti program od početka i vidjeti da implementacija u praksi odlično funkcionira”, kaže Ivana.

Ivana Akrap Antić

Programi za sve uzraste djece

Danas njezina škola nudi programe učenja engleskog, njemačkog i španjolskog jezika za djecu od 2-6 godina, kao i za onu školskog uzrasta, a nastavnici izvorni govornici određenog jezika s njima rade u malim skupinama od najviše osmero djece.

“Za djecu od 2 do 6 godina imamo dva glavna programa: vrtićki program Playschool i popodnevni (školski) program Pre-primary (engleski, španjolski i njemački jezik). Playschool je svakodnevni dvosatni jutarnji program s izvornim govornikom, nalik vrtiću na engleskome jeziku, u kojem djeca kroz igru, pjesmu, ples, čitanje priča i ostale didaktičke i stimulativne igre usvajaju engleski jezik. Struktura je slobodnija nego na tečaju Pre-primary, uključuje kombinaciju slobodne igre i strukturiranih aktivnosti, a sve u pratnji voditelja, izvornog govornika engleskoga jezika”, pojašnjava Ivana.

Ponavljanje gradiva kroz igru kod kuće

Za one do pet godina koji pak žele učiti u pratnji roditelja, Fun 2 Learn nudi već spomenuti tečaj Pre-primary. Ovisno o jeziku, dobi djeteta i godinama učenja, program se grana u mnoštvo potprograma, gdje dolazi do izražaja potreba za originalnim materijalima i na engleskom, a posebice na španjolskom i njemačkom jeziku. Didaktičke pjesme i animirane filmove koji se obrađuju na nastavi djeca svakodnevno gledaju i slušaju kod kuće održavajući izloženost jeziku i konkretnom gradivu.

Ono što je pak najzanimljivije mnogim školarcima jest program English through science namijenjen djeci sa solidnom razinom komunikacijske kompetencije na engleskom jeziku, gdje se učenje engleskog jezika odvija posredstvom učenja gradiva drugih predmeta, primjerice biologije i zemljopisa na djeci zabavan i pitak način. Program se bazira na pristupu učenju jezika koji se naziva Content Language Integrated Learning, a cilj programa je ostvariti napredak u polju stranog jezika i proširiti znanje iz drugih područja, pridonoseći tako cjelokupnom razvoju djeteta u obrazovnom i socijalnom smislu.

Vlastiti materijali su dio Fun 2 Learn brenda

Ivana je svjesna da bi joj bilo mnogo lakše da je otvorila klasičnu školu stranih jezika i koristila udžbenike koji se već godinama nalaze na tržištu, no za sebe je odabrala teži, ali i kvalitetniji put.

Zato joj je jedina realna konkurencija škola stranih jezika jedne strane franšize, dok je sve druge odavno prešla svojim idejama.

“Mala djeca od tri godine ne mogu i ne trebaju sjediti u klupama 45 minuta. Da sat ne bi tako izgledao, potrebno je osmisliti dobi primjerene, zabavne aktivnosti i igre usmjerene usvajanju jezičnih jedinica i za njih izraditi rekvizite, osmisliti radne listiće za svaki didaktički crtić i pjesmicu na kojima se program bazira, za sva tri jezika koja nudimo.

Upravo su po tome jedinstveni, a materijali koje izrađuju postali su dio Fun 2 Learn brenda. Osim toga, jedini nude španjolski i njemački jezik za djecu od 2 do 4 godine, no da bi takva nastava zaista polučila željene rezultate, potreban je veliki angažman. I sama Ivana kaže da se nerijetko pitala je li joj sve to zaista trebalo.

Ključna priprema za nastavne sate

No, da je donijela itekako dobu odluku, potvrđuju i djeca i njihovi roditelji. Roditelji djece koja polaze određene obrazovne programe ne kriju svoje zadovoljstvo, a Ivana priznaje da je rad s malom djecom u potpunosti ispunjava pa se čak i njihove slučajne pogreške tijekom učenja primaju s osmijehom na licu.

Ivana Akrap Antić

No da bi sve zaista funkcioniralo, potrebna je detaljna priprema nastavnika. Kao i u svakoj drugoj školi, neovisno o tome je li državna, privatna ili škola stranih jezika, nastavnik treba svoje probleme ostaviti ispred vrata i posvetiti se samo djeci koju trenutno ima u razredu.

“U svakom trenutku svake aktivnosti moramo znati zašto je radimo. Nastavnik mora svu svoju najbolju i najdobrohotniju energiju usmjeriti prema malim polaznicima, oboružati se strpljenjem i osmijehom. Izrazito je važno držati se plana, a u isto vrijeme se prepustiti djeci i istinski uživati u njima, koliko god patetično zvučalo. U toj dobi djeca su čudesna, izrazi lica i gestikulacija i sve što rade je i preslatko i začudno te je zbilja poseban osjećaj sudjelovati i u njihovom razvoju”, govori Ivana.

Znanje prenosi i svojim sinovima

Dakako, kao profesorica engleskog jezika i književnosti te kao majka dvoje djece, Ivana je spojila svoje dvije strasti i od najranije dobi svoju djecu uključila u nastavu.

“Kada djeca dovoljno rano počnu s nastavom i to još s mamom, nemaju osjećaj da uče niti da se od njih nešto očekuje. Opuštena su, prirodna, ne boje se pogriješiti, raduju se engleskome jer je to samo zabava na koju idu s mamom. Danas moji sinovi pohađaju nastavu kod kolegica. Mlađi je krenuo prije godinu dana i već ima sasvim pristojan fond engleskog vokabulara, dok je stariji kao sedmogodišnjak već dvojezičan”, napominje Ivana.

Posebno je veseli kada vidi kako njezin stariji sin tečno govori engleski jezik, što ujedno i potvrđuje učinkovitost programa koje Fun 2 Learn nudi.

“Nisam radila ništa drugo doli ispunjavala obaveze koje imaju i ostali roditelji naših polaznika, a to je jednom dnevno pustiti didaktički animirani film ili pjesmicu koju taj tjedan obrađujemo na nastavi. Kad je imao oko pet i pol  godina, vidjela sam da mu mogu jednostavne stvari govoriti na engleskom jeziku, a spontano se raspon tema o kojima smo mogli razgovarati proširivao. Zalete mu se i greške, ali dijete najnormalnije komunicira na engleskom jeziku o čemu god, s kim god. Kad ga čujem kako on i prijatelj iz grupe nakon sata u hodniku ležerno nastavljaju razgovarati na engleskom, to je prekrasan osjećaj, kako osobno, tako i profesionalno”, zaključuje Ivana.

Planovi za budućnost

Kada su njezina djeca prisutna na nastavi, lakne joj jer zna da su u njezinoj blizini, no nije uvijek bilo jednostavno kombinirati poduzetničke, majčinske i doktorandske obaveze. Ipak, podrška obitelji omogućila joj je da sve uspješno odrađuje.

Ponekad uspije uhvatiti i koji sat samo za sebe kada mnogo čita, a kako je odlučila poraditi i na svojim navikama vježbanja, nedavno je nabavila traku za trčanje i u šali kaže kako se nada da će traka i ona postati najbolje prijateljice.

Osim toga, tu su i planovi o dodatnoj objavi materijala za nastavu koji će još više doprinijeti uspješnosti programa koje Fun 2 Learn nudi, kao i o završetku doktorskog studija.

Foto: privatna arhiva Ivane Akrap Antić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -