Ivana Bojčić: “Nisam imala za plaću, a danas imam tisuće klijenata”

Ivana Bojčić, direktorica tvrtke BoLingo, najbolja je mikro poduzetnica 2022. godine. BoLingo pruža usluge prevođenja, sudskog tumačenja, lokalizacije i voiceovera, a uspješno posluje već osam godina. Kao kruna rada i potvrda truda koji Ivana već gotovo desetljeće ulaže u firmu je i novoostvarena suradnja s Europskom unijom prema kojoj je BoLingo konstantno pri vrhu njihove kvartalne ljestvice po kvaliteti prijevoda, na razini cijele Europe.

„Bilo je i suza i frustracija.“

„Prošle sam se godine prilično naradila i uočila koju odgovornost nosim. Tvrtka svake godine bilježi rast, a posebno u protekle tri godine uzastopno“, otkrila je Ivana koja sve radi sama: od upravljanja projektima i klijentima preko prevođenja/tumačenja i lokaliziranja pa do marketinga, informatičke infrastrukture, organiziranja radionica i održavanja ureda.

Zato se odlučila prijaviti na natječaj za nagrade najboljim poduzetnicama i – pobijediti. Njezin put do ovog priznanja nije bio lak, a prve tri godine bile su posebno turbulentne.

„Bila bih sretna ako je na računu tvrtke i 500 eura“, napomenula je Ivana koja u počecima nije bila u mogućnosti isplaćivati si plaću, a i bilo je grešaka tadašnjeg računovodstva koje ju je uvalilo u financijske poteškoće, prisjeća se.

„Bilo je i suza i frustracija i rečenica poput ‘Ja ću ovo zatvoriti’, ‘Što mi je ovo trebalo. Meni je taj put od nule do uspjeha fascinantan, jer nisam niti znala da u sebi imam poduzetnički duh. Ono što me oduvijek vodilo su ideje koje mi se roje glavom, i te ideje dovele su me na rub litice s kojeg sam jednostavno skočila pa što bude – bude“.


Pročitajte više: Women in Adria osmu godinu za redom dodijelila Nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama


ivana bojčić

Kroz njezinih 18 kvadrata prošlo je tisuće osoba

I tako je ova poduzetna žena, koja nije niti bila svjesna da je ona upravo to – poduzetnica – zahvaljujući odvažnosti postala prepoznata u svijetu prevoditeljstva kako i Hrvatskoj, tako i u Europi. BoLingo izvozi intelektualne usluge u inozemstvo, čak 80 posto klijenata su stranci, a u Hrvatskoj je surađivala s više od 500 poznatih i velikih tvrtki, javnih osoba i institucija.

„Moj ured od 18 kvadrata posjetile su tisuće osoba“, naglašava poduzetnica i ističe da vlasnici mikro poduzeća često imaju potrebu za priznanjem i pohvalom onih koji razumiju, posebice u Hrvatskoj gdje je jako teško poslovati malim i mikro poduzetnicima, mišljenja je Ivana.

„Pitate se hoćete li ikada vidjeti mirovinu, a plaćate naknade za spomenike, članarine, javne objave, pa čak i porez na naziv tvrtke“, opisala je Ivana u razgovoru za Women in Adria.

No uz dobru organizaciju, dokazuje na vlastitom primjeru, sve je moguće i prepreke su savladive. U članku koji je pripremila za naš portal naglasila je da svaki poduzetnik neizbježno mora posjedovati iznimne organizacijske i menadžerske vještine kako bi opstali na tržištu i uspješno provodili delegiranje.


Pročitajte više: Upoznajte finalistice natječaja za najbolje poduzetnice 2022.


nagrade najboljim poduzetnicama 2022

Perfekcionizam rezultira prolongiranjem ili odustajanjem

„Jedna od ključnih aktivnosti upravo je upravljanje vremenom. Ono omogućuje povećanu učinkovitost i produktivnost. Upravljanje vremenom jednako je bitno za privatni i poslovni život“, upozorila je.

Kao neke od „simptoma“ lošeg upravljanja vremenom Ivana ističe, kašnjenje, nestrpljivost, odgađanje, nedostatak ciljeva, manjak koncentracije, ali i – perfekcionizam.

„Možda buni činjenica da se perfekcionizam nalazi na ovom popisu. Upravo dugotrajna pripremanja za zadatak koji morate ‘savršeno’ izvesti uzrokuje ili prolongiranje tog istog zadatka, ili to da uopće ne započnete izvršavati taj zadatak“, objasnila je poduzetnica koja smatra da je za uspješno upravljanje vremenom potrebno postaviti ciljeve. Oni se mogu podijeliti metodom SMART – Specific (određenost: tko, što, kako, gdje), Measurable (mjerljivost: koliko čega i gdje), Attainable (dostižan, dostižnost: kako plan može biti ostvaren i može li uopće), Relevant (smislen: je li plan vrijedan truda), Time-bound (vezan za rok: jasno postavljanje roka).

Svoje je ciljeve, da se zaključiti, Ivana dobro posložila, a priznanje za najbolju poduzetnicu najbolji je dokaz za to.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -