Iza svake zaposlene žene stoji majka koja joj čuva dijete

Neki bi rekli kako su se žene previše opustile i navikle na baka servis, ali svaka korporativna žena koja ima jedno ili više djece dobro zna što u današnje vrijeme znači imati majku u blizini. Obzirom da nema više fiksnog radnog vremena i da se nerijetko posao nosi i kućo, povremeno uskakanje mame u pomoć je nešto što zaista nema cijenu.

Što se promijenilo kod zaposlene žene nekad i sad?

Radno vrijeme od 8h je otišlo u povijest. Ako su oba partnera zaposleni u korporacijama, vrlo teško je predvidjeti da će u 16/17h  biti gotovi s poslom i moći se posvetiti djeci i jedno drugome. Žena mora znati upravljati vremenom kako bi stigla izvršiti sve svoje dnevne obveze, a nerijetko to ne uspijava ako nema pomoć sa strane. Također, danas djeca imaju puno više aktivnosti nego što smo ih mi imali i na sve te aktivnosti ih se mora odvoziti i čekati. Jesmo li i mi kao djeca išli na tečajeve stranih jezika koji su bili u večernjim satima?
Često puta čujem komentare starijih generacija kako mi mladi puno radimo i stalno smo u utrci za novcem. Moj odgovor je na to da bih ja najsretnija bila kad bih imala stabilan posao, radno vrijeme od 08 do 16h i plaću  koja bi mi bila dovoljna za sve životne troškove. No, toga danas više nema. Ako želimo imati pristojnu plaću, moramo pristati na radno vrijeme bez radnog vremena i dostupnost. No, ako pristanemo na to, ne možemo računati da ćemo svaki dan imati ručak i čistu kuću, a da će dijete biti na vrijeme pokupljeno iz vrtića. I kada postoji mogućnost plaćanja usluge kućnih pomoćnica, žene na malo višoj poziciji i dalje ne bi mogle funkcionirati bez dodatnog angažmana baka servisa. Dakle, ženi da bi bila uspješna na svim poljima i pritom imala vrijeme za obitelj i sebe, potrebna je višestruka pomoć.

Zaposlena žena radi na četiri polja

Od jutarnjeg alarma pa sve do pranja zubiju prije spavanja, žena je u punom pogonu. Sprema dijete za vrtić ili školu i planira tko će ga pokupiti, stavlja rublje na sušenje, razmišlja o tome što će brzinski skuhati kada dođe s posla, priprema se za poslovni sastanak i naravno, poklanja malu pažnju i svom dragom mužu. No, što ako se zadrži na poslu jer direktor od nje traži da izvještaj završi asap? I tada svi jutarnji planovi padaju u vodu, a tu uskače mama. Blažena mama.

Nisam majka, ali sam korporativna žena. Radim puno i ne stignem kuhati već to radi mama za mene. Uvijek sam govorila kako ne želim opterećivati svoju majku mojim obvezama koje ću imati jednog dana kada budem imala svoju djecu, ali obzirom na tempo kojim živimo, čini se da je to neizbježno. Redovno radno vrijeme vrtića je do 16h, a svaki dodatni sat dežurstva tete plaća se ekstra. Nijedan roditelj ne želi da mu dijete samo ostane u vrtiću i čeka kada će netko doći po njega.  Neke moje prijateljice su se preselile van grada samo kako bi bile bliže svojim majkama koje im pomažu oko kuće i djece. Dok su one na poslu, mama pokupi dijete iz vrtića i nahrani ga, tako da kada dođu kući, mogu se posvetiti djetetu i ispeglati eventualno jednu hrpu košulja. Imaju daleko kvalitetniji život i više vremena za sebe i druge od onih koji nemaju tu pomoć.

Samo je jedna mama

Što je s dadiljama? One su dobra alternativna zamjena, ali na njih se ne može svaki put osloniti jer i one imaju svoje radno vrijeme. Ukoliko žena u zadnji tren neplanirano mora ostati duže, a dadilja ne može ostati, opet se vraćamo na isti problem. Nadalje, žene prirodno imaju više povjerenja u vlastitu majku nego u nekog nepoznatog. Ljubav koju baka daje svojoj unučadi je jednako bezuvjetna kao i majčina. No, treba uzeti obzir kako ona nije služavka te treba poštovati njezino vrijeme i činjenicu da je ona svoju dužnost odgoja djece obavila. Zbog nje je žena uspješna i treba ju paziti jer samo je jedna mama.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -