Kako izgraditi humanu tvrtku i očuvati čovječanstvo u doba strojeva?

Živimo u dobu strojeva. Procjenjuje se da će za 20-ak godina polovica ljudske radne snage biti zamijenjena robotom i nekim softverom. I dok je to za neke čelnike dobra vijest jer će tako moći povećati profit i biti učinkovitiji, a i lakše upravljati, budući da su ljudi puno složeniji, za zaposlenike to i nije najbolja vijest.

4 načina kako izgraditi lijepu organizaciju

Mnogi zato žele da poduzeća ostanu ljudska, a humanist iz Silicijske doline Tim Leberecht je pronašao rješenje za to. U svom TED Talku rekao je kako želi da organizacije postanu lijepe, jer će to uskoro postati jedini preostali posao za ljude, da stvaraju ljepotu. I zato je predložio možda i subjektivna načela kako izgraditi lijepu organizaciju s ljudima.

1. Radite nepotrebne stvari

Kao što je CEO i osnivač poduzeća za proizvodnju jogurta Chobani svojim radnicima poklonio dionice, što je za neke bio PR trik, no s druge strane to je bio iskreni čin vraćanja. Budući da nitko od zaposlenika nije to očekivao, niti je postojao pritisak tržišta ili dionika poduzeća, ova lijepa gesta iznenadila je zaposlenike koji su zaplakali.

I sam Leberecht je radio u IT poduzeću koje se udružilo s malim dizajnerskim poduzećem, te se tako spojili softverski inženjeri s kreativcima koji su trebali zajedno pokrenuti treći brand. I nije dobro ispalo, zapravo to spajanje je propalo zbog mentaliteta ljudi. Iako je boja branda trebala biti narančasta, u posljednji trenutak otkazali su narudžbu od 10 000 balona koje su trebali poslati zaposlenicima širom svijeta jer se činilo nepotrebnim i samo ljupkim. I ta odluka bila je početak kraja tih dviju organizacija koje očito nisu mogle postati jedna.

„Možda to ne primijetite uvijek, ali kad odbacite nepotrebno, odbacili ste sve. Vođenje ljepotom znači izdići se iznad onoga što je potrebno. Stoga ne otkazujte narančaste balone“, rekao je Leberecht.

2. Stvorite povjerenje

Prema mnogim istraživanjima, odnosi sa suradnicima su ti koji utječu na to kako se osjećamo na radnom mjestu. Kao što proučavatelj brakova John Gottman govori – ti sitni trenuci pripadanja su tajna zdravog odnosa.

A kako dizajnirati povjerenje unutar organizacije? Kao što je to učinila humanitarna organizacije CARE koja je u selima sjeverne Indije započela kampanju o jednakosti spolova. No, tad su shvatili da moraju najprije o tome razgovarati sa svojim zaposlenicima. Pozvali su članove tima i njihove partnere i otvoreno razgovarali o njihovim osobnim odnosima i vlastitim iskustvima o jednakosti spolova s partnerima, ali i suradnicima, što im je otvorilo oči. Povezali su se sa zajednicama kojima su pomagali i stvorili dugotrajne veze, a ono što je najbitnije – nijedan član tima nije dao otkaz u sljedeće četiri godine. I to je pozitivan primjer kako se stvara povjerenje.

Ili kao što je to učinio jedan proizvođač hrane koji je kod stvaranja novog proizvoda ugradio novu misiju poduzeća i od zaposlenika iz različitih odjela i hijerarhija tražio da nose kostim – perike, lude šešire i ogromne naočale tijekom radionice. Zanimljivo je kako je radionica završila puna entuzijazma i što je najvažnije s konkretnim ciljevima. Koja je bila tajna? Organizatorica ove radionice rekla je da nikad ne treba podcjenjivati moć smiješne perike, koja briše hijerarhiju i ubija intimnost, ali i pokazuje nešto istinito u ljudima.

3. Budite ružni

Mnoge organizacije danas žele stvoriti lijepa radna mjesta koja ne izgledaju baš kao posao.

„Biti autentičan znači biti ružan. To ne znači da se ne smijete zabaviti ili trebate biti vulgarni ili cinični, već da govorite stvarnu, ružnu istinu.“

Najružniji dio našeg tijela je naš mozak. On nam ružnim prikazuje sve ono što nam je strano, kao što je moderna umjetnost, nepoznati objekti, zvukovi, ljudi, možda i jazz… „Mi smo svi bili jednom ružni. I bit ćemo ružni ponovo kad nećemo nikome pripadati“, naglasio je Leberecht.

Jedan aktivistički kolektiv iz Berlina nedavno je prikazao ekstremnu umjetničku intervenciju. Ekshumirali su tijela izbjeglica koji su se utopili u moru kad su htjeli doći u Europu i pokopali ih ponovno u njemačkom glavnom gradu. Željeli su ih dovesti na njihovu željenu lokaciju, pa makar i nakon smrti. Iako takav čin uljepšavanja možda nije privlačan, no svakako je potreban. „Jer stvari naginju postati ružne kad imaju samo jedno značenje, istinu,samo odgovore, bez pitanja. Lijepe organizacije nastavljaju postavljati pitanja. Ostaju nedovršene…“

4. Ostanite nedovršeni

Prilikom posjeta Parizu, Leberecht je otišao na jedan protestni pokret koji se održavao svake noći kao odgovor na prijedlog francuskog Zakona o radu. Svake su noći postavljali svoje privremeno selo gdje su promišljali vlastitu viziju Republike Francuske. Iako je ovaj pokret bio neuredan, pun kontroverzi i kontradikcija, bio je odgovor na krizu. Čak i kada je rezultat nesiguran i ti pokreti budu nesavršeni, bez potpune organizacije, oni uvijek imaju nešto što ne znamo što je. I tako izbjegnu biti otrcani. Ostaju tajanstveni, a mi ne možemo skinuti oči s njih.

Činiti nepotrebno, stvarati povjerenje, biti ružan i ostati nedovršen nisu samo kvalitete lijepih organizacija, već i kvalitete svojstvene ljudima. Ono što trebamo osigurati u našim organizacijama je da se osjećamo kao u svom domu i da omogućimo i drugima da se osjećaju tako, zaključio je Leberecht.

 

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više