Izgubljena motivacija ne znači da ste izgubljeni slučaj. Doznajte kako si pomoći

Svi se ponekad osjećamo – nikako. Ništa nam se ne da, sve nam je teško i naporno. Izgubljena motivacija vrlo je neugodna, ali neizbježna. Bilo da se taj gubitak motivacije manifestira kao umor, iritabilnost ili pak ravnodušnost, prvo se trebamo sjetiti da je to nešto posve normalno i prolazno. Obično je to znak da trebamo odmoriti. No, ponekad nemamo taj luksuz, obaveze su svuda oko nas. Što onda?

Kako si brzo pomoći?

Kako bismo si znali pomoći, važno je razumjeti što se zapravo događa.

“Motivacija je termin koji svi različito razumijemo. To je taj neki osjećaj energije, želje, volje, spremnosti da se bavimo aktivnostima koje će nas dovesti bliže nekom cilju. Nažalost, taj osjećaj ne traje vječno i većina nakon relativno kratkog vremena gubi motivaciju,” govori Davorka Tolić, coach, konzultantica i vlasnica tvrtke Tremolo.

Dodaje kako priroda jednostavno nije zamislila da budemo kontinuirano motivirani. Motivacija nam je potrebna da se pokrenemo jednom, a dalje je na nama da održimo tu ‘iskru’ koja nas je aktivirala. No, kako je motivacija izuzetno snažan osjećaj zahvaljujući kojemu osjećamo da možemo sve, kad nestane, imamo osjećaj da ne možemo ništa. Volja i energija nestaju.

Izgubljena motivacija prije svega je pokazatelj da trebamo usporiti. Za početak, piše Very Well Mind, uzmite barem kratki odmor. Ako ne možete uzeti dan ili dva, uzmite pola sata prije spavanja da se opustite uz dobru knjigu i bolje spavate. Prošetajte i razmišljajte, možda shvatite što se dogodilo da je vaša motivacija nestala. Tako ćete lakše spriječiti da se ona izgubi opet.


Pročitajte više: Čitate i gledate self-help sadržaje, ali ne vidite promjene u svojem životu? Vrijeme je za drukčiji pristup samorazvoju


Vizualizirajte sljedeći korak

Odlična je ideja i porazgovarati s nekim o tome što vam se događa. Tuđe iskustvo sigurno će vam pomoći, a i samo to što govorite o svojem problemu, pružit će vam olakšanje. Uostalom, razgovor ne mora biti o vašem gubitku motivacije. Može biti o filmu koji ste pogledali ili o vremenu vani. Svakako, razgovor će pomoći da vam se raspoloženje popravi, a samim time i motivacija raste.

Tolić dodaje i kako je odlična tehnika koja vam može pomoći vizualizacija.

“Ako ste u mogućnosti da vizualizirate sebe kako radite naredni korak u aktivnosti koju vam se ne da raditi, to stavlja naš mozak, a zatim i naše tijelo u stanje kao da smo već to i napravili. Tada se obično razlozi radi kojih nam se nešto nije dalo napraviti rasplinu i lakše je vratiti se u stanje pozitivne energije.”

Naravno, sve je to ‘gašenje požara.’ Iako je gubitak motivacije neizbježan, treba ga svesti na najmanju moguću mjeru. U prijevodu, treba djelovati preventivno.


Pročitajte više: Mirta Fraisman Čobanov: Kako se motivirati i pronaći svoje ‘zašto’?


Kako spriječiti gubitak motivacije?

“Ako smo imali visoku motivaciju za započeti nešto, ono što tada trebamo napraviti je usvojiti navike i postaviti procese koji će nam pomoći nastaviti obavljati potrebne aktivnosti i kada motivacije više ne bude. Ukratko, trebamo se disciplinirati,” pojašnjava Tolić. “U praksi to znači uvesti jednostavne rituale i organizirati okruženje tako da bude poticajno za napraviti aktivnosti za koje nemamo volje i energije.”

Najvažnije u svemu je poznavati sebe. Mi znamo kako funkcioniramo i što nam može vratiti energiju. Dobro jelo, vježbanje, čitanje, san, draga serija… Sve su to stvari koje se razlikuju od osobe do osobe. Izgubljena motivacija je isto tako različita, kao i mehanizmi za njezino očuvanje i vraćanje.

“Ponekad je potrebno prisjetiti se zašto nešto radimo. Kad se ponovo povežemo s ciljem zbog kojeg smo nešto započeli, moguće je da ćemo imati više volje baviti se aktivnostima koje nam se baš i ne da napraviti.”

Sjetite se kako je prvi korak uvijek najteži, a kasnije će biti puno lakše. Potreban je samo onaj jedan pokret, samo jedna akcija i vaša motivacija će se vratiti.

Foto: Canva / Davorka Tolić, LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -