Ova 3 neobična izleta dokazat će vam da Brač skriva puno više od svjetski poznatog Zlatnog rata

Hrvatska je zemlja s više od tisuću otoka. Svaki od njih ima svoju vlastitu priču sa specifičnim običajima i lokalnim svečanostima. Otok Brač treći je hrvatski otok po veličini, ali i najveći dalmatinski otok. Na njemu se nalazi plaža Zlatni rat, jedan od najpoznatijih simbola hrvatskog turizma, ali Brač ipak nudi i brojne druge zanimljivosti. Ova 3 izleta u organizaciji agencije Kartolina uvest će vas u lokalni otočki svijet koji će vam dugo ostati u pamćenju!

Putovanje u znaku prepoznatljivog kamena

Jeste li znali da su od bračkog kamena nastale mnoge svjetske građevine? Legenda kaže da je jedna od njih i Bijela kuća! Ovaj četverosatni izlet pod nazivom Stone trip započinje u mjestu Pučišća, koje je od davnina poznato po kamenoklesarskoj kulturi. Tradicija kamenarstva nastavlja se i do dan danas u tamošnjoj klesarskoj školi, jedinoj takvoj u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Izlet uključuje obilazak ovog šarmantnog mjesta, odakle se kreće prema naselju Pražnica. Do danas je ovo ostalo težačko i stočarsko naselje, a u neposrednoj okolini nalaze se vrijedne crkve i arheološka nalazišta. Izlet uključuje i posjet jednoj od radionica na kojoj se moguće upoznati s alatom i metodama obrade kamena, ali i uživati u kušanju domaćeg vino, likera, kolača te sira po kojem je naselje Pražnica poznato među otočnim stanovništvom.

U Donjem Humcu brojne kamene kuće, rimski mauzoleji i kipovi svjedoče o vjekovnoj tradiciji obrade kamena. Također, kraj crkve su postavljene i brojne kamene skulpture nastale na međunarodnom simpoziju kiparstva. Nakon razgleda mjesta slijedi posjet poznatoj galeriji Jakšić.

Priča ove umjetničke obitelji duga je preko 100 godina, danas je u dvorištu njihove rodne kuće moderna umjetnička galerija u kojoj će posjetitelji imati priliku upoznati neobične umjetnike.

Posjet prošlosti

Iako je Brač otok prepun života, na njemu se može pronaći i – pustinja! Pustinja Blaca jedinstveni je prirodni spomenik, a smatra se pustinjom zbog oskudne prirode. Uz strmu liticu davno su dozidani crkva, samostan, stambene i gospodarske zgrade, a prostrane šume pretvorene su u bogate vinograde i maslinike. Do pustinje vodi dvokilometarski makadamski put koji je namijenjen pješacima, a vodi do jednog od najposjećenijih muzeja na Braču koji uključuje vrijednu astronomsku zbirku posljednjeg pustinjaka.

U nastavku programa izleta Back to the past slijedi posjet visinama. Brač je najviši od svih hrvatskih otoka, a s Vidove gore visoke 778 metara pruža se spektakularan pogled na poznatu bolsku plažu Zlatni rat te otoke Hvar, Vis i Korčulu.

Iz visina u prošlost. Najstarije naselje na Braču, Škrip, najbolje dočarava povijest i tisućljetni život otoka. Ono je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj i to zbog prethistorijskih bedema, brojnih arheoloških nalaza, sarkofaga i reljefa te srednjevjekovnih grobova.

U Muzeju uja prikazana je povijest maslinarstva na otoku Braču, kao i cjelokupni tradicionalni proces prerade maslinovog ulja te svi tradicionalni alati. Izlet završava u kušaonici gdje će biti moguće uživati u otočnim delicijama poput namaza od maslina, džemova, sira i domaćeg ulja i vina.

Upoznavanje otoka na biciklu

Iz mjesta Postira, odakle je pjesnik Vladimir Nazor, kreće se na specifičnu Gastro biking avanturu. Lagana vožnja biciklima uz more dovest će do Poljoprivredne zadruge Postira, najpoznatijeg i najstarijeg pogona ovakve vrste u Dalmaciji. Slijedi posjet pogona za proizvodnju maslinovog ulja uz stručno vodstvo i upoznavanje s izvornim proizvodima lokalnih proizvođača i domaćim djevičanskim maslinovim uljem.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šantić proizvodi vrhunsko maslinovo ulje, što potvrđuju i brojne nagrade. Nakon obilaska imanja moguće je isprobati ukusne marmelade, domaći sir, masline, likere i vrhunsko vino.

Još jedna specifičnost za ovaj otok je sapun. U obiteljskom proizvodnom pogonu sapuni se ručno izrađuju i režu, stoga je svaki unikatan i tako čine odličan suvenir. Eterična ulja u sapunima daju im specifična ljekovita svojstva i miris, a svi posjetitelji mogu vidjeti i kako se izrađuju.

Brac Fini Sapuni – Shop Service – Postira

Na kraju slijedi posjet etno selu Dol, smještenom u dolini unutar otoka. Na samom ulazu u selo nalaze se špilje od zrnatog kamena naziva hrapoćuša. Po ovom kamenu je autohtoni kolač koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro, dobio ime. Ovo malo i mirno mjesto prepuno je očuvanih tradicionalnih kamenih kuća i idealno za sve koji vole istraživati, a za sve ljubitelje dobre hrane tu su i kvalitetne lokalne konobe.

Foto: Kartolina

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...