Salesforce CEO Marc Benioff pokrenuo niz inicijativa za žene

Često imamo priliku čuti kako su žene za isti posao plaćene manje od muškaraca. Iako mnoge kompanije govore kako rade na rodnoj jednakosti žena i muškaraca na vodećim pozicijama, gotovo nikada ne čujemo da rade na jednakosti u plaćama, a kamoli poduzimaju neke konkretne i direktne mjere kako bi se rodna nejednakost smanjila.

Marc Benioff – žene bi trebale imati jednake plaće kao muškarci

Marc Benioff, izvršni direktor Salesforcea, počeo je raditi na izjednačavanju plaća kod žena i muškaraca. Benioff smatra da bi svaka osoba, bez obzira na spol, trebala za svoj rad biti jednako plaćena. Već je podijelio nekoliko povišica ženama u kompaniji, no kako on sam kaže, taj će proces vjerojatno potrajati godinama, budući da njegova kompanija ima oko 16 000 zaposlenih.

„Moj je posao da žene u Salesforceu budu jednako tretirane po pitanjima plaće i mogućnostima napredovanja“, rekao je Benioff za Huffington Post te nadodao da nije siguran kolika je razlika u plaćama žena i muškaraca, ali kada će on biti gotov, neće ni postojati.

Kako piše Huffington Post, ova je inicijativa Salesforcea dio programa kompanije pod nazivom „Women’s Surge“, kojeg je Benioff pokrenuo 2013. godine, kada je shvatio da u njegovoj kompaniji jednostavno nema dovoljno žena.

Kao dio programa „Women’s Surge“, Benioff radi i na većoj prisutnosti žena na sastancima kompanije, ali i na Salesforceovim konferencijama, kao što je Dreamforce – jedna od poznatijih konferencija tehnološke industrije. Osim toga, u kompaniji je osnovana grupa pod nazivom „FemmeForce“, koja se bavi mentorstvom i neprofitnim radom.

Prema podacima kompanije, 71 posto zaposlenih čine muškaraci, dok žene čine samo 29 posto. Na tehničkim pozicijama u kompaniji je zaposleno samo 20 posto žena, a na netehničkim pozicijama njih 32 posto.

Najveća razlika u rodnoj jednakosti zaposlenih u Salesforceu vidi se u broju zaposlenih na rukovodećim pozicijama. Tako se na vodećim pozicijama nalazi 85 posto muškaraca i samo 15 posto žena.

Benioffa je ovaj podatak ‘probudio’ i od tada radi na povećanju broja zaposlenih žena u kompaniji, a jedan na konkretnih poteza mu je bio i uvođenje jednakih plaća za žene i muškarce. No, Benioff još uvijek ima daleki put ispred sebe ako želi povećati i broj žena u kompaniji, naročito na rukovodećim pozicijama.

Marc Benioff nije jedini koji radi na rodnoj jednakosti u poslovnom svijetu

Kako bi riješila problem pregovora oko plaće, privremena izvršna direktorica Reddita Ellen Pao ukinula je pregovore oko plaće prilikom zapošljavanja u kompaniji.

Hoće li njen potez uroditi plodom, to ćemo još vidjeti, ali svakako možemo reći da je njen potez ukidanja pregovora oko plaće, kao i smanjenje razlike u plaćama od strane izvršnog direktora Salesforcea, svakako vrijedan pohvale.

Foto: Flick/ Ken Yeung

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Panelica u tenisicama: Nije poslovni dress code, ali nije ni loše

Jedan od najzanimljivijih događaja za obožavatelje automobilske industrije, svakako je IAA: Internacionalna izožba automobila (njem. Internationale Automobil-Ausstellung). Ove se...