Dugogodišnja borba s alopecijom Jade Pinkett Smith u pozadini incidenta na Oscarima

Šalom na račun ćelave glave Jade Pinkett Smith na dodjeli Oscara, Chris Rock je zaradio šamar Willa Smitha. Pinkett Smith je tijekom godina otvoreno govorila o gubitku kose koji je uzrokovan alopecijom. U talk showu “Red Table Talk”, kojeg vodi sa svojom majkom i kćeri, gledatelji su često imali prilike vidjeti scene prije glavnog razgovora prilikom kojeg je Jada umatala glavu u turban kojeg je nosila zbog alopecije, bolesti koja se godinama pogoršavala. Što je alopecija i kako je ta bolest do sada utjecala na Jadu Pinkett Smith te zašto je ona bila okidač za incident koji je obilježio ovogodišnje Oscare?

Što je alopecija?

Alopecija je autoimuna bolest čiji je glavni simptom gubitak kose ili drugih dlaka na tijelu. Širenje bolesti za svaku osobu izgleda drukčije. Često je popraćena ožiljcima, a u najtežem obliku uzrokuje trajno oštećenje folikula dlake i potpuno ispadanje kose. Iako je alopecija najčešće nasljedna bolest, ostali su mogući uzroci zračenje, trovanje, stres, rak, ali i dugotrajno zatezanje kose u konjskom repu ili punđi. Alopecija može i biti simptom sistemske bolesti poput endokrinih poremećaja i lupusa.

Osobe koje imaju alopeciju o tome najviše brinu zbog estetskih razloga, ali i često zbog toga doživljavaju psihološku bol jer će, ako je riječ o težem obliku kod kojeg oporavak nije moguć, morati prihvatiti da su trajno ostale bez kose. Trenutno ne postoji lijek za alopeciju, samo preparati kojima se ubrzava rast kose. Kod žena se bolest pojavljuje prije 30. godine života.


Pročitajte više: Što uzrokuje ispadanje kose i kako je oporaviti


Jada Pinkett Smith o gubitku kose i bolesti

Jada Pinkett Smith ima teži oblik alopecije te joj kosa opada u pramenovima. U epizodi “Red Table Talka” 2018. podijelila je svoje prvotno iskustvo s alopecijom. “Bila sam prestravljena kada je to tek počelo. Tuširala sam se jednog dana i najednom imala pune ruke pramenova svoje kose i mislila Isuse Bože, je li ja to ćelavim?” Za nju je to bila osjetljiva tema. Nosila je turbane kako bi prekrila ispadanje kose, a ponekad i perike. 

Alopecija joj je oduzela izbor te je morala ošišati i naposljetku obrijati glavu, što je bila teška odluka. “Tresla sam se od straha. Kosa je bila važan dio mene. Brinuti se o kosi za mene je bio predivan ritual,” rekla je Pinkett Smith o vremenu kada je shvatila da više nema izbor hoće li imati kosu. 2021. je u potpunosti obrijala svoju glavu zbog alopecije koja je bila popraćena ožiljcima koje više nije mogla skrivati. Njezina kćer Willow je također obrijala glavu u znak solidarnosti. 


Pročitajte više: Opadanje kose nije samo nekoliko vlasi u odvodu tuša. Martina Milin i sama je vodila ovu borbu zbog koje danas uspješno pomaže ljudima s tim problemom


Šala na račun bolesti 

Na dodjeli Oscara, komičar Chris Rock je u šali usporedio Jadu Pinkett Smith s glavnom glumicom filma “G.I.Jane” jer Demi Moore u toj ulozi također ima obrijanu glavu, te ju je predložio kao dobar izbor za glavnu glumicu u nastavku filma. Iako je Pinkett Smith samo zakolutala očima, komentar je izazvao snažnu reakciju kod Willa Smitha koji je ustao i fizički nasrnuo na Chrisa Rocka.  

Pinkett Smith je prigrlila svoj novi izgled za ovogodišnju dodjelu Oscara, a na svojem Instagramu često objavljuje svoje slike i govori o svojem iskustvu s alopecijom. 

Instagram: jadapinkettsmith

Foto: Instagram/Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -