Jakov Kitarović – najvažniji karijerni potez Kolinde Grabar Kitarović

Jakov Kitarović, suprug predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, svoju je karijeru podredio njenoj. Rijetko se desi da ženska karijera “prevagne”. Supruzi uspješnih žena često na početku braka manje zarađuju i imaju manju mogućnost napredovanja u poslu, pa u tom slučaju nema konflikta čija karijera je u prednosti.

Jakov Kitarović – muškarac koji stoji iza uspješne žene

Oboje Riječani, rođeni 1968. godine, upoznali su se u Zagrebu, dok su oboje studirali, ona na Filozofskom fakultetu, a on na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, na kojem je Jakov Kitarović 1998. godine i magistrirao. Dodatno je završio i nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci, a mogao bi i ploviti jer je odradio i jednogodišnju kadeturu na brodu i položio časnički ispit.

Na Pomorskom fakultetu predavao je elektroničku navigaciju i računalne komunikacije u upravljanju brodom te brodsku elektrotehniku. Vjenčali su se 1996. u Rijeci, a Jakov Kitarović podupire karijeru supruge od samih početaka, koja se 1997. zaposlila u kanadskom veleposlanstvu RH te boravila u Kanadi do 2000.

2008. Kolinda Grabar Kitarović  imenovana je veleposlanicom RH u SAD-u i Jakov Kitarović je stavio na mirovanje svoju poziciju profesora na Pomorskom fakultetu te se cijela obitelj preselila u Washington. Taj potez izazvao je čuđenje njegovog nadređenog, dekana Pavla Komadine koji je tom prilikom za Jutarnji list izjavio da mu je žao što je Jakov Kitarović preuzeo ulogu kućanice pa se brine o djeci i kući i zato što je stalno u inozemstvu nema vremena posvetiti se znanstvenoj karijeri.

Jakov Kitarović obavlja sve dužnosti vezane za djecu i obitelj, razvozi ih, odlazi u nabavu, zbog čega je i došao pod svjetla javnosti budući da je za to koristio službeni automobil supruge.

Njegova potpora se nastavila i kad mu je supruga postala prva žena tajnica u NATO-u, te sad u utrci za predsjednicu RH.

Rečenica Sheryl Sandberg da je najvažnija karijerna odluka koju ćete donijeti ona za koga ćete se udati itekako ima smisla.

Foto: : Luka Stanzl/PIXSELL

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

tražiteljice azila

Za žene je upravo donesena povijesna odluka Suda Europske unije

Sud EU-a ovog je tjedna donio presudu po kojoj se izbjeglički status može dodijeliti ženama tražiteljicama azila koje su usvojile temeljnu vrijednost...
- Advertisment -