Janet Jellen: Žena na čelu najmoćnije banke svijeta

Janet Jellen je danas poslijepodne po američkom vremenu  nominirana za novu guvernerku američke središnje banke FED.

Janet Jellen na čelu najmoćnije banke svijeta

Iako je predsjednik Obama imao svog favorita Larrya Summersa, mnoštvo stručnjaka je podržalo Janet Jellen otvorenim pismom predsjedniku. Ona će biti prva žena na čelu FED-a.

Bila je među prvim američkim stručnjacima koji su predvidjeli veliku financijsku krizu još 2005. Njeni stručni argumenti i govori su jasni i odaju duboko razumijevanje tržišta i njihovih kretanja, što je stečeno dugogodišnjom karijerom na vodećim pozicijama u financijskom sektoru. U FED-u je od 2004. i zna kako ta institucija funkcionira a do sada je bila zamjenica guvernera.

Posebno se ističe svojim stilom vođenja, uzima u obzir sva mišljenja i stavove kako bi došla do najboljeg rješenja.

Svega 9% žena guvernera u svijetu

Christine Lagarde, predsjednici IMF-a, se pridružila još jedna žena na čelu snažne financijske institucije, što je ona s veseljem pozdravila i komentirala da se neće više osjećati usamljeno među mnoštovom muškaraca u bankarskom svijetu.

Žene čine svega 9% guvernera u svijetu. U povijesti Hrvatske narodne banke, još uvijek nismo imali ženu guvernera, ali imamo primjer u susjednoj Srbiji – Jorgovanka Tabaković je prošle godine postala guvernerkom Narodne banke Srbije.

Tržišta diljem svijeta su pozitivno reagirala na vijest o imenovanju Janet Jellen, očekuje se još samo potvrda Kongresa kako bi službeno mogla preuzeti tu funkciju.

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više