Je li konkurencija gorivo koje nas pokreće?

Svijet oko nas je natjecateljski raspoložen i to danas više nego ikada. To se gotovo može osjetiti i opipati na bilo kojem području, a naročito u poslovnom svijetu. Dok mi smišljamo koji potez povući i kako se uspeti stepenicu više, kako postići idući cilj koji je pred nama, sve oko nas raste, biznisi napreduju, uvijek se pojavljuje nešto novo i inovativno.

Konkurencija dobar izvor informacija, ali samo u određenoj mjeri

Dobili ste neku ideju? Dok vi još slavite što ste bili tako maštoviti i razmišljate kako ju implementirati i na njoj zaraditi, sutra ju već netko drugi lansira na tržište, a vama ostaje samosažaljenje. Zašto nisam bila brža? I tako poslovni svijet danas funkcionira. Uza sve to, klijenti, kupci, suradnici… nikada nisu bili zahtjevniji – žele sve više i bolje i to s minimumom uloženih sredstava. Tjeraju vas da smišljate više ideja, inovacija i kreacija nego što stignete, a kao rezultat svega, vaš vam se biznis može učiniti „klimavim“ i nedostatnim za borbu u današnjem svijetu.

Što poduzeti, kako se boriti?

Jedan mudar savjet marketinških stručnjaka je svakako baciti oko na susjedno dvorište i provjeriti svoju konkurenciju. Držati ih na oku, pogledati što rade i boriti se za ona područja koja su možda propustili pokriti. Prateći ih na redovnoj bazi, možda možete biti barem pola koraka ispred njih. A možda i ne.

Je li proučavanje konkurencije ustvari dobra ili loša stvar? Da li to puni vaš poduzetnički motor ili guši vaš poslovni duh? Naime, poslovni krajolik se, kako sam već napomenula, mijenja i brže nego što bismo to sami htjeli. Dok pažljivo gledamo što rade drugi i čekamo da nas inspiriraju i da onda mi ustvari smislimo nešto što će biti ispred svega što oni već imaju, budućnost je već tu i naša revolucionarna ideja postala je sadašnjost, ali bez nas.

Budemo li se uspoređivali s drugima češće nego bismo trebali, nećemo trošiti dragocjeno vrijeme na sebe i na svoj biznis i počet ćemo sumnjati u sebe, što će nas dovesti do malodušnosti i zamrzavanja ideja i kreativnosti. Kao krajnji rezultat, nećemo postići svoje željene i zadane ciljeve.

To ne znači da se ne trebate interesirati i informirati o konkurenciji, samo to trebate napraviti u pozitivnom omjeru – tek toliko da vas održi budnima i otvori vam oči za mogućnosti koje su pred vama. Konkurencija može biti izvrstan pokazatelj načina kako ojačati svoje poslovne planove i snove i možda čak preokreneti put kojim ste mislili ići da biste ih ostvarili. No, trebate cijelo vrijeme paziti na vlastiti napredak, umjesto diviti se tuđem.

Uvijek će se pojavljivati novi – vi vjerujte u sebe

U bližoj i daljoj budućnosti oko vas će nicati nove tvrtke i biznisi jer je klima naprosto takva. Ti biznisi će ponekad podizati ljestvice i kriterije te postavljati razne izazove pred vas. Stvarat će nove industrije i nanovo oblikovati poslovni krajolik. No, to ne znači da trebate zanemariti svoju inovacijsku vatru. Najbitnije je da u svakom natjecanju prvo provjerite sebe jer ste sami sebi glavna konkurencija.

Zapitajte se neka teška pitanja: Rastete li u prodaji, profitu, učite li nove stvari, razvijate li se? Jeste li na putu uspjeha ili ste se negdje zaglavili jer sumnjate u sebe i ta negativnost vas zaustavlja u trkaćim trakama ka uspjehu? Dakle, cilj vam uvijek mora biti jasan – morate nadmašiti sebe prije nego bilo kog drugog.

U budućnosti, imajte na umu sljedeće, poručila je Janine Garner, poduzetnica, poslovna žena i CEO u LBDG grupi koja pomaže ženama u svim koracima u biznisu:

“Ne zaboravite dolijevati gorivo na vlastitu poduzetničku vatru i ne dajte da se ona počne gasiti samo zato što nečija tuđa plamti jače nego ikad. Jer, vjerovali ili ne, ti drugi mogu gledati u vašu vatru i također se diviti njezinoj jačini”,

PPUB-Disclaimer

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -