I jedna čaša alkohola dnevno može povećati rizik od raka dojke

Tko ne voli nakon radnog vremena ili nakon ručka popiti čašu dobrog vina? Dobro, ne svi, ali mnogi od nas vole uživati u “dobroj kapljici” (naravno, bez pretjerivanja). No, i kod takve male konzumacije alkohola trebamo biti oprezne. Naročito žene koje u obitelji imaju povijest oboljenja od raka dojke.

Povezanost raka dojke i alkohola kod žena

Istraživači sa Sveučilišta Harvard proveli su istraživanje na gotovo 90 tisuća žena starijih od 30 godina koje je pokazalo da samo jedno piće dnevno povećava rizik od raka dojke za 15%.

Povezanost konzumacije alkohola i pušenja cigareta s karcinomom nije nova stvar. Već je odavno poznato da su cigarete štetne i da se povezuju s nekoliko vrsta karcinoma, ne samo s rakom pluća.

No, postoji mišljenje u društvu da je jedna čaša crnog vina dnevno dobra za zdravlje. Postoji i neka vrsta „urbane legende“ koja kaže da nas „jedno piće neće ubiti“. Ovo je istraživanje opovrgnulo ovu „legendu“ – barem za žene koje u obitelji imaju majke, tete, bake, itd., koje su imale rak dojke. Svakodnevna konzumacija alkohola, makar preporučene jedne čaše crnog vina, kod tih žena povećava rizik razvitka raka dojke.

Povezanost između svakodnevne konzumacije preporučene količine alkohola (jedno do dva pića dnevno) i razvitka karcinoma je pronađena i kod dugih vrsta karcinoma, ali najviše kod raka dojke, čak i ako te žene ne spadaju u skupinu pušača.

Kod muškaraca je pronađena najveća povezanost između konzumacije alkohola (iznad preporučenih količina) i razvitka raka debelog crijeva. No, za razliku od žena, nije pronađena povezanost kod umjerene konzumacije alkohola i razvitka raka.

Istraživanje je pokazalo i da osobe koje puno piju, vjerojatnije će biti i pušači.

„Osobe koje u obitelji imaju povijest karcinoma, naročito žene s obiteljskom poviješću raka dojke, trebale bi smanjiti konzumaciju alkohola ispod preporučene količine ili ga uopće ne konzumirati, s obzirom na to da je do sada dobro utvrđena povezanost između umjerene konzumacije alkohola i karcinoma povezanih s alkoholom“, preporučio je dr. Jungen Rehm iz Centra za ovisnosti i psihičko zdravlje u Torontu, Kanada.

Istraživanje je također pronašlo povezanost između konzumacije alkohola i raka jajnika, ali u takvim slučajeva rizik je bio minimalan.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više