Dodijeljeni certifikati hrvatskim tvrtkama kojima je jednakost plaća standard

Jednake plaće muškaraca i žena za posao jednake vrijednosti od 2026. godine postat će obveza za gotovo sve poslodavce. U pet hrvatskih kompanija jednakost plaća već je sada standard. To je potvrđeno i INC.Q Equal Pay prvim certifikatima za jednakost plaća hrvatskim tvrtkama.

Žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 11 posto manju plaću od muškaraca. Blizu je to prosječne razlike u plaćama Europske unije od 13 posto. Među ključnim ciljevima strategije rodne ravnopravnosti Europske unije je i transparentnost te s time povezana jednakost plaća. Na tome se radi kroz nadolazeće promjene zakona.

Od 2026. obavezno izvještavanje o jednakosti plaća

Direktiva o transparentnosti plaća je posebno važna jer je utvrđeno da je upravo nedostatak transparentnosti jedna od ključnih prepreka za zatvaranje rodnog jaza plaća. On negativno utječe na kvalitetu života žena te posljedično dovodi do lošijeg zdravlja. Donosi i veći rizik od siromaštva i rodnog jaza u mirovinama koji prosječno iznosi 30 posto u zemljama EU. Kompanije će od 2026. godine morati izvještavati o jednakosti plaća. U slučaju razlike veće od pet posto morat će provoditi korektivne mjere u suradnji s predstavnicima radnika.

Vanjska neovisna evaluacija konzultantske tvrtke Spona Code potvrdila je da su u pet hrvatskih kompanija različitih sektora i veličine muškarci i žene jednako plaćeni za poslove jednake vrijednosti. Cemex Hrvatska, INA, KONČAR D&ST, MICRO-LINK i Poslovna inteligencija provode odgovornu politiku plaća i osiguravaju jednake plaće muškaraca i žena za poslove jednake vrijednosti.


Političko ponašanje: Jesu li omražene kvote put do ravnopravnih uprava i odbora?


Primjer kako će izgledati budućnost rada

Svečanom dodjelom odano je priznanje tvrtkama prvim dobitnicima INC.Q Equal Pay certifikata koje su se već posvetile provedbi tog važnog kriterija rodne ravnopravnosti. Time su se pozicionirale kao lideri promjene koji već sada rade iznad zakonskog standarda. Svojim primjerom pokazuju kako će izgledati budućnost rada prilagođena očekivanjima novih generacija.

“Radi se o organizacijama koje su sustavno radile na pripremi svog poslovanja zahtjevima održivih strategija razvoja i povezanog ESG izvještavanja u području društvenih i upravljačkih učinaka. Na tom putu su prošle i MAMFORCE certifikaciju koja ih je pripremila i za važno područje jednakosti plaća. Dodatnom i dubljom analizom plaća i ostalih financijskih primitaka po spolu utvrđeno je da zadovoljavaju visoke kriterije Direktive uz toleranciju razlike do 5 posto. Kod ovih vodećih kompanija u Hrvatskoj ona je i ispod tog dozvoljenog kriterija”, izjavila je na dodjeli Diana Kobas Dešković, u ime nezavisnog certifikatora.

Foto: Spona Code

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -