Jelena Ribić proglašena jednom od 12 najperspektivnijih britanskih poduzetnica

Jelena Ribić je osnivačica projekta Chummunity, zajednice autora koji pišu priče za djecu. Prije godinu dana odselila je u Veliku Britaniju, u Sheffield, u akcelerator DotForge te smo s njom pričali o daljnjem razvoj projekta, iskustvu s investitorima…

„Bajke su jezik za djecu“, govori Jelena koja ovim odličnim projektom pomaže djeci detektirati njihov strah i traumu jezikom koji oni razumiju.

„Ako se dijete jako veže uz priču i ako poruke jako djeluju na njega, nastavljamo mu pisati pisma u ime likova iz priče, sve dok ne prihvati da će sve biti dobro“, dodaje Jelena.

Škola za pisce bajki

Jeleninim projektom danas su oduševljeni i psiholozi, koji joj pomažu napraviti službenu terapeutsku metodu, koja će se zvati „Chumm metoda“. Osim toga, u suradnji s jednom od najvećih zajednica roditelja u Velikoj Britaniji, organizira program ohrabrivanja mama da same pišu priču.

Kroz školu za pisce bajki, prvu takvu u svijetu, u koju su uključeni psiholozi, znanstvenici i razni eksperti s područja dječje psihologije, razvila je upitnike pomoću kojih dobivaju najvažnije informacije i poruke koje roditelji žele poručiti djeci. Roditelji uče kako sastaviti poruku koju žele poručiti svojoj djeci i od toga napraviti bajku. Na taj način svako dijete može vidjeti što su mu mama i tata željeli u životu. Ne postoji roditelj koji to ne bi htio.

Jelena je na ideju o biznisu došla je na jednom dječjem rođendanu, kada je napisala bajku za malog slavljenika o ljubavnoj priči njegovih roditelja. Priča je bila tiskana kao knjiga, a ubrzo su i drugi roditelji željeli isti poklon.

No, zbog premalog hrvatskog tržišta, Jelena je svoj projekt nastavila u Sheffieldu, gdje je u sklopu akceleratora dobila investiciju i ured na korištenje. Inkubacija koja je trajala tri mjeseca bila je dobar početak za lakše dolaženje do opinion makera i razvijanja projekta, jer sjever Engleske nije toliko konkurentan, a danas je svoj ured preselila u London.

„Odaberite investitora koji vas razumije“

„U akceleracijskom programu događale su se dobre i loše stvari, a nije se ostvarilo sve ono što je na početku bilo rečeno“, smatra Jelena te dodaje kako je bez obzira na to, ostala fokusirana i išla dalje.

Jelena je dobila i mentora koji ju je usmjeravao, ali i kompletno okrenuo njenu strategiju. „Kako sam sa svojim projektom jako povezana, osjećala sam da je to krivo, ali slušaš pametnijeg od sebe. Mada je ispalo da sam bila u pravu. Zbog toga se nakratko projekt i zaustavio“, rekla je Jelena.

Jelena kaže da postoje Investitori, The investitori i „Investitori“.

Tako joj je jedan iz treće kategorije savjetovao da je bolje da pronađe nekog drugog, po mogućnosti 5 godina mlađeg, da traži investiciju umjesto nje. Na njeno pitanje zašto, dobila je odgovor: „Zato što ti imaš 31 godinu. Šta ako ti ja dam novac, a ti ostaneš trudna?“. Na to ga je ona upitala, koja je ovo godina? Njegov odgovor je naravno bio: „2016“, a njen: „Ok, na trenutak sam pomislila da je 1897.“

„Ne uzimajte prvi novac koji se nudi“

Jedan od investitora savjetovao joj je da se fokusira samo na komercijalni dio, samo na roditelje sretne djece, što je ona odbila i smatra da je donijela ispravnu odluku.

„Kada počinješ raditi u nekoj drugoj zemlji i nemaš pristup novcu, uzimaš prvo što se ponudi jer si ”gladan”, možda malo preplašen i stalno u žurbi da se to sto si zamislio ostvari. I to je jako pogrešno.

Puno poslova propadne jer ljudi ulaze u prvo partnerstvo koje im se ponudi“, ističe Jelena te zaključuje kako kod odabira investitora treba voditi računa da on razumije i vas i vaš projekt.

„Investitor vam treba biti mentor koji će vas voditi. Svaki početak je težak, ali ako vjeruješ u svoj projekt, naći ćeš način kako da uspiješ“, istaknula je Jelena koja je i sama prošla kroz sve ovo i isplaćivala si minimalnu plaću te smatra kako uspjeti mogu samo oni koji se puno žrtvuju.

„Feedback tražite od kritičara“

„Kako biste poboljšali svoj biznis, nemojte za savjet pitati ljude koji podržavaju vaš posao. Oni će vam uvijek govoriti samo pozitivne stvari. Umjesto toga, držite se onih kojima se projekt ne sviđa, od njih ćete puno naučiti“, najveći je Jelenin savjet mladim poduzetnicima, jer je sama iskusila takvu situaciju.

Prilikom posjeta Istanbulu i nakon pitcha, jedino njoj od svih predavača nije postavljeno nijedno pitanje, što je Jelenu jako naljutilo. Stoga je naknadno na večeri svakog osobno pitala što ne valja s njenim projektom i dobila perspektive i genijalne prijedloge koji joj nisu padali na pamet.

Sljedeći put prilagodila je pitch tome i počeli su joj postavljati pitanja. „Drži se kritičara, a ne navijača“, Jelenin je moto.

Velika priznanja

Jeleni su se početkom 3. mjeseca ove godine javili iz organizacije Dot Everyone, koju je osnovala Marta Lane Fox, najveća britanska ambasadorica ženskog poduzetništva. Uvrštena je tako među 12 najperspektivnijih poduzetnica u Velikoj Britaniji.

„To su žene koje brinu o ženama. Na tim malim intimnim eventima, gdje te netko zaista sluša, možemo ispričati svoje velike snove i potaknuti investitorice da sudjeluju u projektu“,

govori Jelena koja je zahvaljujući ovom priznanju dobila još jedno – jedna je od 100 žena s potencijalom da postane milijarderka.

Naime, organizacija Globaly Spotted navodi kako će idući milijarder iz svijeta startupa biti žena. Pronašli su 100 žena iz cijelog svijeta koje bi to mogle biti, a među njima je i Jelena koja ističe kako joj je to jedno veliko i lijepo priznanje koje joj definitivno otvara mnoga vrata.

Foto: privatna arhiva Jelene Ribić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -