Jelena Tomašević: Jeste li sretni?

Jeste li sretni? U sklopu konferencije Mame poduzetnice, održane u utorak u Zagrebu, o sreći i psihičkom zdravlju govorila je osnivačica popularnog zagrebačkog restorana Simple Green, Jelena Tomašević. U predavanju, koje je trajalo dvadesetak minuta, Jelena se osvrnula na važnost onoga što osjećate i načine na koje se ti osjećaji reflektiraju na ostale aspekte vašeg života.

U svakodnevnom se životu susrećemo s različitim situacijama koje nam oduzimaju energiju. Dovoljan je jedan loš telefonski poziv ili jedan loše raspoloženi zaposlenik kako bismo se i mi osjećali gore. Ono na što često ne obraćamo pažnju je da stvari koje nas iscrpljuju postavljaju temelje za našu nervozu prema onima koji to najmanje zaslužuju – članovima obitelji.

Klinci u drugom, trećem razredu su izbezumljeni od stresa, a zašto? Mi smo ih zarazili. Mi smo oblak energije i kad netko uđe u prostor, znamo je li nam ta osoba donijela nešto dobro ili loše.

Jelena Tomašević

Učite od vaše djece

jeste li sretni

Slušajte vašu djecu. Učite živjeti njihovim načinom života, dodaje Jelena, jer je to način života kojim bismo i mi trebali živjeti. Odmalena nas uče da bismo se, kada naiđemo na odobravanje drugih, trebali osjećati dobro. Zbog toga naša sreća uvelike ovisi o načinu na koji okolina reagira na nas. Djeca, dakle, nisu takva već to nauče od nas.

Povezano: Kako pronaći smisao i radost u svakodnevnim obavezama?

Djeca su blagoslov. Nedavno su došla s mjesta koje je čista ljubav i došli su vam šapnuti da je ovdje sve prolazno. Sjetite se trenutka kada ste rodile – tu količinu radosti i ljubavi možemo imati stalno jer je ta radost stalno tu.

Jelena Tomašević

Kako konkurencija utječe na vaš (ne)mir

Postojanje konkurencije u ljudima često izaziva strah od neuspjeha. Konkurencija nas navodi na natjecanje s nekim tko je u svojoj suštini drugačiji od nas, a za koga mislimo da nas spustava. Jelena misli da se zbog konkurencije ne bismo trebali osjećati ugroženo, naprotiv, možemo ju shvatiti kao poticaj na akciju i vjetar u leđa.

Nemojte se zbog konkurencije zabrinuti za sebe. Nemojte sumnjati u sebe. Imate predivnu mogućnost rađanja i kreativnosti, stvaranja nevjerojatnih novih stvari. Živimo u vremenu u kojemu imamo nevjerojatne mogućnosti kreacije.

Jelena Tomašević

Imajte na umu da kada vi niste sretni, neće biti sretan posao, neće biti sretni odnosi s drugima, neće biti sretna djeca i ništa neće biti dobro.

Izdvojite vrijeme za sebe

Važno je imati neke aktivnosti koje vam „pune baterije“, ističe Jelena. Ono što mnogi smatraju sastavnim dijelom odmora – društveni mediji, nerijetko samo dodatno uznemiruju um. Također, provjeravanje mailova prije spavanja može imati negativan učinak na vašu produktivnost.

jeste li sretni

Ako imate djecu, pokušajte se probuditi 10 do 15 minuta prije njih. Na taj ćete način imati malo vremena kako biste se posvetili sebi i popili kavu, čaj ili barem nakratko otišli na balkon udahnuti malo svježeg zraka. To je ključ ispunjenog i sretnog dana, smatra Jelena.

Obratite pažnju na ono što troši vašu energiju. Ne morate se boriti s vanjskim svijetom, on se ne može promijeniti. Ali reakcije na njega su pod vašom kontrolom. Ako je netko bio agresivan prema vama, a vi agresijom krenete na njega, bit ćete samo novi generator agresije u svijetu.

Jelena Tomašević

Negativnu energiju bismo trebali transformirati u nešto novo i kreativno, da širimo nove, pozitivne vibracije u našu okolinu.

Povezano: 7 načina koji će vam pomoći stres pretvoriti u motivaciju

Ljudi su nekad jako nervozni i izvan sebe. Radite na svom unutrašnjem miru kako biste sebi i svojim bližnjima osigurali zdravije okruženje za njihov osobni rast. Tu smo da stanemo na loptu, ali nemojte da vas zaustavljaju vanjske okolnosti ili bolesti, dodaje. Nemojte se dovesti do situacije u kojoj upadate dublje u patnju da biste se odlučili na promjenu. Tek kada ćete biti sretni sa sobom, bit će sretni i svi koji vas okružuju.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -