Jesu li vaši najteži pregovori kod kuće?

Iako bi podjela u kojoj muškarac radi, a žena se brine za kućanstvo trebala biti stvar prošlosti, još uvijek ne postoji svugdje jednaka podjela kućanskih poslova.

Žene se još uvijek češće brinu o potrebama djece i obavljaju većinu kućanskih poslova, a međunarodna trenerica Dorothy Dalton govori kako je upravo to najveći problem u mnogim vezama.

Kad je upoznala jednu ambicioznu ženu koja je imala uspješnu karijeru i koja se financijski brinula o obitelji, rekla je kako je zaista sretna jer joj partner pomaže oko njihove bebe i oko kućanskih poslova. Dok ona obavlja 60 posto kućanskih poslova, on obavlja 40 posto.

Pregovori kod kuće su teži od pregovora na poslu

Premda se smatra kako žene vode najteže pregovore sa svojim šefovima, no možda su ipak najveći pregovori koje vode oko ravnopravnosti u vezama i brakovima. A to pokazuje i istraživanje JUMP-a i Axiom consultinga, u kojem Belgijanke tjedno provode 10 sati duže u obavljanju kućanskih poslova i brige za djecu, što na godišnjoj razini iznosi tri tjedna. U mnogim domovima žena preuzima i 80 % odgovornosti za kućanstvo.

No, Dalton govori kako su ponekad zbog takve situacije i same odgovorne jer se ne žele odreći te kontrole, ili pak su nekim ženama nametnute od strane drugih žena. Savjetuje im da se maknu od te titule CDO (Chief Domestic Officera) jer sve dok će postojati dvostruki standardi oko kućanskih poslova i uloge roditelja, vidjet ćemo sve manje uravnoteženih odnosa.

Također, postavlja pitanje zašto postoje izrazi kao što su „zaposlena mama“, dok kod očeva takvi izrazi ne vrijede?

I neke tvrtke su uvidjele potrebu za ravnopravnost spolova na višim razinama i počele raditi na tome, no taj problem još uvijek postoji kod kuće.  Dječake tako odgajamo da budu hrabri, a djevojke da budu nježne i savršene i spremne na suradnju. Od njihove najranije dobi ih podsvjesno potičemo na drugačije puteve, i kulturno, ali i akademski.

Ipak, rješenje za Dalton nije samo u jednakoj raspodjeli kućanskih poslova ili jednakoj roditeljskoj odgovornosti, već u redefiniranju rodnih očekivanja i micanju unaprijed definiranim okvirima koja su nametnuta ženama i muškarcima, djevojčicama i dječacima. Jer oba spola trebaju slobodu da se jednako brinu o obitelji, financijski doprinose, bilo da to rade istovremeno ili u različitim periodima.

I „ženske probleme“ ne bi trebali nazivati tako, jer se oni obično ne tiču samo žena, već cijele obitelji. Dakle, za početak bi bilo najbolje izaći iz zastarjelih razmišljanja kako su samo žene dužne brinuti o djeci i domu. I to se mora dogoditi i na profesionalnoj razini, ali i u kontekstu naših pojedinačnih odnosa, zaključila je Dalton.

Slažete li se?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...