Alenka Jajac-Knez: “Svatko od nas mora složiti svoj mozaik za uspjeh”

Alenka Jajac-Knez, dr. med., direktorica je Tržišnih Operacija u JGL-u, najvećoj farmaceutskoj kompaniji u domaćem vlasništvu. U svom je inspirativnom predavanju na Konferenciji za Žene u znanosti i farma biznisu sudionicima pojasnila zašto ne vjeruje da postoji univerzalan recept za uspjeh žena u farma biznisu, biznisu uopće te životu generalno, te zašto cjeloživotno učenje i prenošenje stečenog znanja i vještina na mlađe generacije smatra ključnim sastojkom razvoja. Jajac-Knez ima 16 godina radnog iskustva u farmaceutskoj industriji, a danas je članica leadership tima JGL-a, kao i Nadzornih odbora ovisnih društava Jadran LLC Moskva i JGL Beograd-Sopot, te vodi tim od 440 zaposlenika na devet svjetskih tržišta.

Za balans poslovnog i privatnog, važno je ne izgubiti individualnost

„Smatram da se privatni i profesionalni put rijetko mogu sasvim odvojiti, pa tako i u mom mozaiku uspjeha obitelj čini početak i kraj svega, ona je centar mog zbivanja. Međutim, važno je da svoju individualnost i autentičnost nastojimo njegovati i zadržati kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Volim planine i more, volim putovanja, svoj rodni grad Rijeku, te se oduvijek nastojim prepustiti novim, kreativnim trenutcima koji me osvježe, daju snagu i novu inspiraciju”, riječi su Jajac-Knez koja naglašava kako svako novo putovanje smatra velikom životnom školom. Pritom ju najviše fasciniraju kulturološke razlike i susretanje ljudi s različitim iskustvima i obrazovanjem, no uvijek se, priznaje, rado vraća kući, u svoj “grad koji teče”, grad koji ju smiruje i utemeljuje.


Pročitajte više: Kako uspješno balansirati privatno i poslovno u obiteljima s dvije karijere?


Različitost je uvjet uspjeha

Direktorica JGL-a u sklopu predavanja je pokazala rezultate odabranih analiza i studija koje su vezane uz poziciju žena na čelnim mjestima u korporativnom okruženju, te istaknula kako istraživanja potvrđuju da je postotak žena u upravljačkim strukturama i menadžerskim pozicijama tvrtki i dalje iznimno nizak. Sukladno Eurostatu, više od 6,7 milijuna osoba ima menadžersku poziciju u EU, a među njima je 4,3 milijuna muškaraca (63 posto) i 2,5 milijuna žena (37 posto). Kako se penjemo po hijerarhijskoj ljestvici, tako je udio žena sve manji. Unatoč stalnom napretku, žene su i dalje nedovoljno zastupljene u korporativnom vodstvu, a predviđa se kako rodna ravnopravnost na vršnim pozicijama neće biti postignuta do 2063. godine.

„Detaljnim pregledom trendova, nameće se pitanje zašto zapravo želimo žene na vodećim pozicijama? Je li to iz „političkih“ razloga i pukog zadovoljavanja rodnih kvota ili ženske taktike vođenja ipak imaju svoju svrhu koja pomaže biznisu”, upitala se naša sugovornica dodajući kako istraživanja pokazuju kako su tvrtke s većim brojem žena na rukovodećim pozicijama dokazano stabilnije kada govorimo o profitu, strategijama i donošenju odluka. Muškarci su skloniji riziku, više su individualistički nastrojeni, te češće reagiraju iz pozicije ega. Žensko se vodstvo razlikuje u stilu i tonu. Stabilnijim i sigurnijim korakom kroče naprijed, a njihov rukovodeći stil nerijetko zagovara više empatije, pojačane brige prema zaposlenicima i dioničarima, kao i taktičnije komunikacijske vještine U kontekstu biznisa, najpoželjnije je imati raznolike timove, s ciljem da osobine vodstva nikad ne budu u potpunosti ženske ili muške, već plodan miks jednih i drugih karakteristika.


Pročitajte više: Kako pandemija utječe na razlike u plaćama među spolovima?


U vrijeme pandemije, povećao se broj žena na rukovodećim pozicijama

Alenka Jajac-Knez na konferenciji je, međutim, istaknula kako je aktualna pandemija COVID-19, unazad dvije godine, donijela pozitivne pomake kada je riječ o poslovnom statusu žena. Trend pozicioniranja žena u rukovodeće strukture tvrtki povećao se. Unatoč činjenici da 30 posto žena na pozicijama senior menadžmenta i dalje nije dovoljan, s obzirom na prethodnih 15 do 25 posto, vidljiv je značajan iskorak.

„Istraživanje „Women in Business“ pratilo je položaje žena diljem svijeta na višim radnim pozicijama, odnosno menadžerskim pozicijama, te razvitak rodne jednakosti u poslovanju. Istraživanje provedeno 2021. godine pokazalo je da se tijekom pandemije ženama otvorilo više prilika u prelasku na više pozicije. Isto istraživanje provedeno je i 2022. godine, a rezultati pokazuju da taj trend sve više raste. Vjerujem da je fleksibilnost radnog vremena ili mjesta rada pridonijela ravnoteži privatnog i poslovnog te potaknula žene na iskorak. Smatram da je današnje vrijeme – vrijeme prilika koje moramo znati iskoristiti“, poručila je sugovornica posebno istaknuvši farmaceutski sektor, uz IT sektor, kao okruženja najvećih inovacija i dodane vrijednosti koji će vrlo vjerojatno oblikovati budućnost 21. stoljeća.

„Farmaceutska industrija danas je jedna od najprofitabilnijih industrija s odličnom perspektivom. Farmaceutska industrija u Hrvatskoj zapošljava uglavnom žene što nije slučaj na svjetskoj razini. Tvrtka JGL globalno među zaposlenima ima čak 75 posto žena, na menadžerskim pozicijama je 62 posto žena, dok se u vršnom tijelu upravljanja nalazi 57 posto žena. Živimo rodnu ravnopravnost na svim našim tržištima, bez obzira na kulturološke različitosti.”, naglasila je Jajac-Knez.

Ne postoji recept, svatko slaže svoj mozaik uspjeha

U samom zaključku, predavačica je sa sudionicima konferencije podijelila i nekoliko smjernica koje su se na njenim stepenicama uspjeha pokazale kao važne: „Ne vjerujem, i smatram da zapravo i ne postoji, generalni recept uspjeha. Svatko od nas slaže svoj vlastiti mozaik. Ja sam u farma industriju ušla slučajno, ali i u njoj prepoznala čitav svijet mogućnosti, pružila mi je, i još uvijek mi pruža, izvrsnu perspektivu za rast i razvoj. Imperativ je stalno učenje, posebice onoga što nije moguće dobiti formalnom edukacijom, uz stalan rad na vlastitim kompetencijama“, kaže i dodaje kako uspinjanje hijerarhijskom ljestvicom povećava utjecaj, ali i razinu odgovornosti. Pri tome, ključna komponenta razvoja jest očuvanje temeljnih vrijednosti i autentičnosti.

“Stres je evolucijski razvijen kao naša zaštita, no nije bilo predviđeno da on bude naš stalni suputnik u svakodnevnom životu. Ukoliko poslovna sredina ne odgovara vašim očekivanjima te kreira svojevrsno nezadovoljstvo, onda je bolje promisliti i radije pronaći put negdje drugdje negoli se boriti s vjetrenjačama i ne ostvarivati svoj puni potencijal“, riječi su Alenke Jajac-Knez koja je u pripremi za predavanje upitala i svoje kolegice u kompaniji kako se osjećaju kao žene u farma biznisu. Zajednički nazivnik svih odgovora je vezan uz svjesnost o potrebi stalnog učenja i usavršavanja, uz izlazak iz comfort zone.

Podijelivši sa sudionicima neke od njoj najinspirativnijih citata, kao i literaturu kojoj se često vraća, posebno je izdvojila naslov „Živjeti punim plućima“ Jona Kabata Zinna uz sintagmu Um početnika koja je primjenjiva bez obzira na fazu života ili karijere u kojoj se nalazite. Ista nas podsjeća da nam samo „otvoren, početnikov um omogućuje prijemčivost za nove mogućnosti i ne dopušta nam da ostanemo u kolotečini vlastite stručnosti, koja nerijetko misli da zna više nego što zna.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -