Kako biti dobar u networkingu čak i ako ste introvert

Networking označava širenje mreže poznanstava i postao je jako važan i vrijedan alat u poslovnom okruženju. Visoko je na listi kada se radi o djelotvornom načinu traženja posla, a često je ključan i za pokretanje vlastitog biznisa. Povezivanje s novim ljudima može biti posebice izazovno onima koji su po prirodi introverti. Ipak, postoje načini na koje se ti strahovi mogu prevladati i tako lakše ostvariti najbolji rezultati.

Pripremite se za događaj

Prije samog eventa provjerite raspored i tko sve dolazi, proučite društvene mreže i pročitajte što se o samom događaju priča. S obzirom da introvertima komunikacija s novim ljudima može biti jako stresna, potrebno je pripremiti moguća pitanja unaprijed kako bi se izbjegle neugodne situacije i nervoza na licu mjesta. Također, ako nosite sa sobom materijale poput posjetnica, osigurajte njihov dovoljan broj.

Kako se ponašati za vrijeme networkinga

 

kako biti dobar u networkingu

Prihvatite jednostavan pristup, predstavite se i nasmijte. Razgovor ide u dva smjera, pa ne očekujte da ćete vi morati upravljati cjelokupnom komunikacijom. Budite svjesni govora svoga tijela i vježbajte otvoren i pozitivan stav. Izbjegavajte prekrižene ruke preko prsa jer to pokazuje rezerviranost i odbijanje. Introverti su često dobri slušatelji jer najčešće puštaju druge da pričaju. Iskoristite tu svoju prednost i aktivno slušajte sugovornike kako bi kasnije bolje povezali.

Što nakon eventa?

Društvene mreže omogućile su brzo i jednostavno povezivanje, pa iskoristite druženje s novim ljudima kako biste razmijenili kontakte na stranicama poput LinkedIna, Facebooka ili Twittera. Ubrzo nakon završetka eventa novim poznanicima pošaljite mail zahvale i naglasite svoje zadovoljstvo radi stečenih kontakta. Ako i ne dobijete odgovor, ne shvaćajte to osobno. Svaki novi kontakt može dovesti do otvaranja nekih drugih vrata.

Networking nije nužno online

kako biti dobar u networkingu

Iako najbolje funkcionira kao face to face aktivnost, za one kojima je potrebna postupna prilagodba i mali koraci, tu je online networking. Aktivirajte se u internetskim zajednicama poput Facebooka, LinkedIna i stručnih foruma. Ključno je da budete aktivni, uključite se u razgovore, a s vremenom pokrenite ih sami. Naučit ćete nešto o ljudima koje zanimaju ista područja i teme te se tako s njima i povezati.

Polako i sigurno do uspjeha

Počnite od manjih grupa i tražite evente koji se održavaju redovito kako bi učvrstili određena poznanstva u vašem ciljanom krugu. Postavite sami sebi realne zahtjeve i ne očekujte previše. Ponekad nije moguće ostvariti velik broj kvalitetnih poznanstava, pa prihvatite da i jedan razgovor može značiti veliki uspjeh. Budite ponosni i na takvo ostvarenje. Čestitajte sebi što ste se pojavili i hrabro se krećite korak po korak.

Autor: Petra Okičić

Foto: Pexels/Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

restorani tijekom koronavirusa

Kako restorani mogu iskoristiti internet tijekom koronavirusa?

Zbog pandemije koronavirusa ugostiteljski objekti su prisilno morali zatvoriti svoja vrata. Nažalost, to za brojne znači da će morati otpustiti neke...