Kako biti dobar u networkingu čak i ako ste introvert

Networking označava širenje mreže poznanstava i postao je jako važan i vrijedan alat u poslovnom okruženju. Visoko je na listi kada se radi o djelotvornom načinu traženja posla, a često je ključan i za pokretanje vlastitog biznisa. Povezivanje s novim ljudima može biti posebice izazovno onima koji su po prirodi introverti. Ipak, postoje načini na koje se ti strahovi mogu prevladati i tako lakše ostvariti najbolji rezultati.

Pripremite se za događaj

Prije samog eventa provjerite raspored i tko sve dolazi, proučite društvene mreže i pročitajte što se o samom događaju priča. S obzirom da introvertima komunikacija s novim ljudima može biti jako stresna, potrebno je pripremiti moguća pitanja unaprijed kako bi se izbjegle neugodne situacije i nervoza na licu mjesta. Također, ako nosite sa sobom materijale poput posjetnica, osigurajte njihov dovoljan broj.

Kako se ponašati za vrijeme networkinga

 

kako biti dobar u networkingu

Prihvatite jednostavan pristup, predstavite se i nasmijte. Razgovor ide u dva smjera, pa ne očekujte da ćete vi morati upravljati cjelokupnom komunikacijom. Budite svjesni govora svoga tijela i vježbajte otvoren i pozitivan stav. Izbjegavajte prekrižene ruke preko prsa jer to pokazuje rezerviranost i odbijanje. Introverti su često dobri slušatelji jer najčešće puštaju druge da pričaju. Iskoristite tu svoju prednost i aktivno slušajte sugovornike kako bi kasnije bolje povezali.

Što nakon eventa?

Društvene mreže omogućile su brzo i jednostavno povezivanje, pa iskoristite druženje s novim ljudima kako biste razmijenili kontakte na stranicama poput LinkedIna, Facebooka ili Twittera. Ubrzo nakon završetka eventa novim poznanicima pošaljite mail zahvale i naglasite svoje zadovoljstvo radi stečenih kontakta. Ako i ne dobijete odgovor, ne shvaćajte to osobno. Svaki novi kontakt može dovesti do otvaranja nekih drugih vrata.

Networking nije nužno online

kako biti dobar u networkingu

Iako najbolje funkcionira kao face to face aktivnost, za one kojima je potrebna postupna prilagodba i mali koraci, tu je online networking. Aktivirajte se u internetskim zajednicama poput Facebooka, LinkedIna i stručnih foruma. Ključno je da budete aktivni, uključite se u razgovore, a s vremenom pokrenite ih sami. Naučit ćete nešto o ljudima koje zanimaju ista područja i teme te se tako s njima i povezati.

Polako i sigurno do uspjeha

Počnite od manjih grupa i tražite evente koji se održavaju redovito kako bi učvrstili određena poznanstva u vašem ciljanom krugu. Postavite sami sebi realne zahtjeve i ne očekujte previše. Ponekad nije moguće ostvariti velik broj kvalitetnih poznanstava, pa prihvatite da i jedan razgovor može značiti veliki uspjeh. Budite ponosni i na takvo ostvarenje. Čestitajte sebi što ste se pojavili i hrabro se krećite korak po korak.

Autor: Petra Okičić

Foto: Pexels/Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -