Kako biti u prijateljskim odnosima sa šefom?

Na poslu provodimo veći dio dana i, htjeli mi to priznati ili ne, ljudi s kojima radimo postaju nam prijatelji. S nekima odmah “kliknemo” i postanemo izvrsni prijatelji i van uredskih zidova. S drugima pak, upravo zbog činjenice da cijeli dan provodimo u istoj prostoriji, postanemo prijatelji, ali se to prijateljstvo baš i ne proteže van ureda.

No, što je sa šefom? Kako biti u prijateljskim odnosima s nadređenom osobom, a da istovremeno ne ispadnemo ulizice?

Kako biti prijatelj sa šefom?

Prije nego što krenete u misiju “sprijateljimo se sa šefom”, razmislite je li uopće pametno biti prijatelj sa šefom ili bi to moglo biti previše riskantno. Jer iako bi prijateljski odnosi sa šefom mogli pomoći vašoj karijeri, isto tako bi vas mogli udaljiti od kolega.

Trebali biste biti na oprezu ako ste već ranije bili prijatelji, a onda vam je ta osoba postala šef. Kako ističe Harvard Business Review, jednostavnije je sprijateljiti se sa šefom, nego kad vam prijatelj postane šef. U takvim slučajevima trebali biste svoje prijateljske odnose zadržati van radnog mjesta i tako dati do znanja svom šefu da ipak poštujete njegov autoritet, bez obzira na to što se družite “po kućama”.

Vodite računa i zašto se sprijateljujete sa šefom. Je li to zbog međusobnog razumijevanja ili mislite da ćete tako lakše napredovati na radnom mjestu? Jer ako se sprijateljite sa šefom samo kako biste bili prvi na redu za napredovanje, to bi vam se moglo obiti o glavu, pogotovo ako šef shvati kakve su vaše namjere.

Ako ste već ranije bili prijatelji, pokušajte zadržati te granice i na radnom mjestu. Budite jasni kada ste zaposlenik, a kada sa šefom razgovarate kao prijatelj. Slobodno naglasite da mu nešto govorite “kao njegov podređeni”, odnosno “kao njegov prijatelj”. Bit će lakše i vama i njemu.

Nemojte trljati na nos drugima da ste u prijateljskim odnosima sa šefom. Nitko ne voli “ljubimce” koji dobivaju povlašteni tretman. Pokušajte objektivno sagledati situacije u kojima vas šef hvali. Da, svima godi kad ih šef pohvali, ali ako to čini često i neutemeljeno, možda biste mu trebali skrenuti pozornost na to.

Kako izgraditi dobar prijateljski odnos?

Kako se postaviti u “prijateljskom odnosu sa šefom”, a da pri tome ne ispadnete ulizica?

Razmislite prije svega o svojim godinama. Ako je razlika u godinama između vas i šefa velika, možda biste trebali odustati od prijateljskog odnosa i pokušati s mentorskim odnosom. S druge strane, ako je šef vaša generacija, pokušajte pronaći zajedničke interese, poznanike ili ciljeve i gradite svoje prijateljstvo na tome.

Budite svjesni da će se vaš odnos s vremenom mijenjati. Ne možete očekivati da ćete biti prijatelji sa šefom kojeg ste upoznali prije nekoliko dana. Isto tako, ako s nekim radite već godinama, logično je da ćete bolje poznavati tu osobu i da će se prijateljstvo lakše razviti.

Nemojte osobno shvatiti ako je šef loše volje. Svi imamo bolje i lošije dane i činjenica da je šef danas lošije raspoložen, ne znači i da ste vi nešto krivo učinili. Pokažite razumijevanje i ako šef poželi “otvoriti dušu”, budite uz njega kao prijatelj.

Budite pažljivi s društvenim mrežama. Koliko god bili u dobrim i prijateljskim odnosima sa svojim šefom, to ne znači i da vaš šef mora znati baš svaku sitnicu o vašem privatnom životu. Problem je s društvenim mrežama što nas potiču da dijelimo sve, pa i one najmanje sitnice s cijelim svijetom. Nemojte samoinicijativno slati zahtjev za prijateljstvom šefu, prepustite njemu (ili njoj) da napravi taj korak. A kad dobijete zahtjev za prijateljstvom od šefa razmislite u koju grupu ćete ga dodati (jer o tome ovisi koliko će informacija o vama moći vidjeti).

Pokažite vjernost i vaš šef će biti vjeran i vama. Ako saznate nešto o vašem šefu u “prijateljskoj fazi”, nemojte to iskoristiti protiv šefa i širiti tračeve. Pokažite da vam se može vjerovati i šef će to cijeniti, a vjerojatno vam i uzvratiti zalaganjem za vas u nekoj škakljivoj situaciji.

Ako uspostavite dobar odnos sa svojim šefom, on se može nastaviti i nakon što jedno od vas dvoje ode iz tvrtke. Nije neobično da poslovna prijateljstva s vremenom prerastu u doživotna prijateljstva. Uostalom, nikad ne znate kad će vam se u budućnosti ponovno pružiti prilika da radite zajedno. Ovoga puta ćete možda baš vi biti nadređeni svom bivšem šefu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više