Kako čuvati poplune i deke do sljedeće sezone

Dolaskom ljetnih mjeseci svoje mjesto na krevetima zauzimaju lagane plahte dok zimske pokrivače  prebacujemo duboko u ormare. Ipak, prije nego ih pospremimo na sigurno, potrebno ih je pravilno pripremiti za sljedeću sezonu. Nije rješenje samo ugurati sve u ormar do sljedećeg korištenja. Naime, nepravilno spremanje popluna i deka može rezultirati neugodnim iznenađenjima kao što su plijesan i ustajali mirisi. Iz tog razloga, odlučite se za adekvatna skladišna rješenja koja će održati čistoću i svježinu vaših pokrivača.

Pranje prije svega

Prvi i ujedno najvažniji korak je oprati pokrivač prije skladištenja. Premda mnogi smatraju kako je dovoljno oprati poplun ili deku tek prije ponovne upotrebe, od iznimne je važnosti pranje prije spremanja u ormare. Jastuci i popluni “dom” su prljavštini, grinjama, mrtvim stanicama kože te raznim bakterijama. Skladištenje u takvom stanju može prouzročiti dodatno razmnožavanje te nakupljanje prljavštine i bakterija koje je poslije mnogo teže ukloniti.

Nakon što se pokrivač opere, potrebno ga je osušiti. Preporuka je sušenje u sušilici jer svaki poplun i deka zahtijevaju potpunu suhoću prije skladištenja. Čak i mali postotak vode i vlažnosti unutar pokrivača izazvat će plijesan, a samim time i neugodne mirise.

Odgovarajuće skladištenje

Izbjegavajte odlaganje zimskih pokrivača na vlažnim mjestima kao što je podrum ili tavan jer će vlaga iz zraka, zidova i podova lako pronaći put do vaših pokrivača. Imajte na umu da čak i ormar može biti podložan vlazi ako se vrata ormara često ne otvaraju. Pljesniv miris iznutra najjasnije će vam ukazati na postojanje tog problema.

Premda će vam se možda plastične vakuumske vreće koje štede prostor činiti idealnim rješenjem, one ipak imaju određene mane zbog kojih ih valja izbjegavati. Najveći problem čiste plastike je nastajanje oštećenja nakon duljeg korištenja. Sigurnija i bolja alternativa su vreće od flisa s prozorčićem i zatvaračem, kao i one s udjelom pamuka koji omogućava protok svježeg zraka, a ujedno štiti pokrivače od prašine i insekata.

Tako zaštićene pokrivače pospremite u ormare, spremnike ispod kreveta, ladice ili kutije za odlaganje kako bi vas sljedeću zimu dočekali upravo onakvi kakve ste ih i ostavili.

Autor: Glorija Ćuravić, vlasnica Iwash-uwash praonice rublja

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -