Kako dati otkaz? Obavezni koraci prije, tijekom i nakon otkaza

Otkaz je gotovo uvijek stresno razdoblje u životu, bilo da ga dobivate ili dajete jer označava životnu prekretnicu i prelazak u nešto nepoznato. Dok na dobivanje otkaza često ne možemo utjecati, ali kada ga mi dajemo, on je u potpunosti pod našom kontrolom. Kada dajemo otkaz radimo to iz različitih razloga – ako želimo pokrenuti vlastiti posao, prelazak u drugu kompaniju, nezadovoljstvo uvjetima rada, niska i neredovita primanja, itd.

Kako dati otkaz?

Bez obzira na razloge, o otkazu treba dobro razmisliti jer jednom kada se uruči, povratka vjerojatno nema. Zato predlažemo da poduzmete neke korake prije, tijekom i nakon samog otkaza.

Prije otkaza

1. Napravite popis za i protiv

Uvijek je dobro svoje misli staviti na papir jer ih tako možete objektivnije sagledati. Jesu li razlozi našeg nezadovoljstva uistinu tako veliki i je li ono što nam se nudi s druge strane dovoljno dobro da donesemo konačnu odluku? Što gubimo? Što dobivamo? Ne obazirite se je li znatno više pluseva ili minusa na papiru, nego obratite pažnju na njihovu važnost i težinu.

2. Osmislite financijsku konstrukciju

Možda odlazite s posla jer više jednostavno ne možete izdržati, a nemate nikakav “back-up” plan, nego krećete od nule. Dobro razmislite možete li to financijski podnijeti, kolikom ušteđevinom raspolažete i kako ćete ju rasporediti. Provjerite jeste li otplatili sve rate na karticama, jeste li u minusu, koliko vam novaca treba za režije i koliko si „lufta“ možete priuštiti. Ako krećete u vlastiti biznis, isplanirajte kada očekujete da ćete početi zarađivati, koliko vam kapitala treba, možete li “srezati“ troškove života. Uglavnom, kalkulirajte sve opcije i zatim donesite odluku jer nema smisla zbog neoprezne odluke živjeti na prosjačkom štapu.

3. Savjetujte se s okolinom i bližnjima

Što kaže vaš partner, roditelji, prijatelji? Ne trebate se slijepo povoditi za njihovim odlukama i mišljenjima, naravno, ali ponekad je dobro saslušati posve nepristrane argumente. Možda će vam netko savjetovati „trebala si davno otići“, dok će vas netko drugi ohrabriti da riješite probleme  i ne riskirate dok je „stanje na tržištu loše“.

Također, s partnerom je bitno napraviti financijski plan koji odgovara cijeloj obitelji i tu ne možete misliti samo na sebe. Podrška između supružnika izrazito je važna, stoga otvoreno i detaljno raspravite o svemu.

4. Ispitajte stanje na tržištu i aktivirajte kontakte

Možda znate nekoga tko će vam ponuditi suradnju na projektu ili traži suradnike. Ne sramite se zatražiti pomoć, barem u kratkom periodu dok ne premostite prve probleme i ne stanete na noge. Ako ste se iskazali kao kvalitetan i vrijedan zaposlenik, poznanici i kolege će vas sigurno rado preporučiti. Ispitajte prije odlaska s radnog mjesta, ako nemate ništa drugo u vidu, je li netko zainteresiran za suradnika vašeg kalibra, obrazovanja i mogućnosti. Proširite među svima glas da tražite posao ili angažman i neka vijesti putuju.

5. Ne odgađajte

Na kraju ste ipak odlučili dati otkaz i vjerojatno vam to nije nimalo lako, pogotovo ako to radite usred započetih projekata, načetih dugoročnih poslova i pregovora koje možda nećete stići završiti.

Kada jednom odlučite da je to to, nemojte čekati „pravi trenutak“, jer teško da će ga biti. Ovdje ne vrijedi pravilo „prvog u mjesecu“, „u ponedjeljak“ ili „kada šef bude nasmijan i dobre volje“. Ako vam nije ugodno i lako, odgađanjem samo produžujete agoniju. Iskoristite prvi slobodan i pogodan trenutak, pa makar to bila srijeda u 14 sati. I ne bojte se – niste ni prvi, ni zadnji u ovoj situaciji, odrasla ste osoba i koliko god šef bio grozan, neće vas pojesti.

6. Informirajte se

Prije davanja otkaza dobro je posjetiti ured ljudskih potencijala i informirati se o svojim pravima i mogućnostima te pred potencijalno ljutog šefa doći dobro pripremljena. Koliki je otkazni rok, koja su moja prava, koliko godišnjeg odmora smijem iskoristiti… samo su neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovor. Ovisno o ugovoru kojeg morate dobro proučiti, možete za određene nejasnoće kontaktirati i odvjetnika.

Otkaz uručite bez oklijevanja, kao kada “skidate flaster”

Napokon ste hrabro stali pred nadređenog i sada kada ste prevalili otkaz preko usta, imate potrebu olakšati dušu. Nezadovoljna sam, radila sam prekovremeno, a niste mi plaćali, kolege su užasni… Nemojte to raditi i to iz dva razloga.

Prvi je taj što ne treba dati nikakav materijal zbog kojeg će vas šef uvući u potencijalnu raspravu te možda isprovocirati i omalovažavati, a drugi zato što niti jedna vrata na svijetu ne treba zauvijek zalupiti. Zahvalite se na pruženoj prilici i recite da odlazite iz privatnih obiteljskih razloga ili zbog bolje poslovne ponude. Ponudite otkazni rok koji možete odraditi (zakon predviđa od 7 do 30 dana), a ako se šef s njim ne složi, onda se radi o dva tjedna otkaznog roka koji ste po zakonu dužni odraditi.

Što nakon otkaza?

Iako ste sve napravili kako treba, na vrijeme i korektno, postoji mogućnost da se suočite sa šefovim bijesom, kao i zavišću kolega koji ostaju u lošoj radnoj okolini, dok vi idete u nešto bolje. Ako je tako, potrudite se da otkazni rok prođe što bezbolnije.

1. Ne obazirite se na komentare i tračeve

Danas ste vi tema, sutra će biti netko drugi. Niste se dužni pravdati nikome zbog načina na koji vodite svoj život, niti što ostavljate kolege “u nevolji”. Kada radnici dobivaju otkaz, tada poslodavci rado ističu kako su svi zamjenjivi, a kada vi odlazite, ispada da poslodavca ostavljate na neopisivim mukama.

2. Za vrijeme otkaznog roka završite započeto

Možda vas uhvati volja da počnete „zabušavati“, sada kad ste napokon udahnuli malo slobode, no pametnije je završiti započete poslove i možda kolege oko vas uputiti u ono što ste radili kako bi vas netko mogao zamijeniti i nastaviti vaše projekte dok ne zaposle novu osobu na to radno mjesto. Usto, ako je radna okolina postala neugodna, ovako će vam vrijeme brže proći.

3. Razmišljate pozitivno i okružite se dragim ljudima

Koliko vam god teško ili neugodno bilo, i to će sve proći i vi ćete izaći iz te tvrtke i nikada se više ne morate okrenuti. Čeka vas nešto ljepše i bolje, a zavidnih i zlobnih ljudi ima svugdje i na njih ne treba trošiti energiju. Ako imate dobrih kolega na poslu koji vas podržavaju, potrudite se da pauze i jutarnje kave provedete s njima, u opuštenoj atmosferi koja će vam dati snage za radni dan koji je pred vama.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -