Kako uz pomoć pregovaranja dobiti povišicu ili promaknuće

Svi znamo da uspješno pregovaranje zahtjeva puno više znanja i vještina od samopouzdanja. Kako bismo dobili povišicu ili novi posao, često se služimo upravo pregovaranjem, kojeg mnogi nazivaju umijećem. Mi se slažemo da zaista i jest!

Međutim, žene puno drugačije gledaju na neuspjeh od muškaraca, i upravo negativne kritike određuju njihovu razinu samopoštovanja, iako to tako ne bi trebalo biti. Žene osjećaju pritisak i žele postići savršenstvo na poslu, što naravno nije moguće. Pritisak koji osjećamo prilikom želje za uspjehom vodi pretjeranom razmišljanju. Kada dođe vrijeme za promociju ili napredak, često nas taj pritisak udaljuje od cilja.

Prvi korak koji morate učiniti kako biste to promijenili je praksa, i samo praksa. Vježbajte unaprijed govor koji ćete prezentirati pred šefom kako biste smanjili razinu anksioznosti i povećali šanse za uspješan ishod pregovaranja.

Tražiti povišicu je poprilično stresno, stoga prihvatite da ćete biti uznemireni i da je to ok. Ako shvatite da vam srce jače tuče, prihvatite to kao dio procesa i vaš mozak će na cijelu situaciju početi gledati pozitivnije.

Ako je vaš razgovor za veću plaću za 15 minuta, pokušajte se pripremiti ranije. Pri tom mislimo na bar jedan ili dva dana ranije. Odite u šetnju, vježbajte yogu, meditirajte, nazovite prijatelja. Učinite sve kako biste se opustili jer će tada i vaše pregovaranje biti puno učinkovitije. A kako se za pregovaranje pripremaju naše članice, i koje savjete su nam dale, otkrivamo u nastavku.

Mara Majstorović je magistra ekonomije, NLP trenerica, voditeljica i organizatorica različitih edukativnih događanja te urednica portala samopozitivno.com. Godine 2011., nakon završetka poslijediplomskog studija, kroz vlastitu tvrtku Lotusmedia kreće s organizacijom edukativnih radionica za poslovni i osobni razvoj. S nama je podijelila savjete koje možete iskoristiti kako bi vaše pregoravanje bilo uspješno.

Vještina koja se uči

“Pregovaranje je vještina koja se uči i s vremenom i primjenom razvija”, kaže Mara. Osobno je i sama imala problema u komunikaciji, naročito ispred autoriteta. Kroz osobni razvoj i ulazak u svijet NLP-a otkrila je alate s kojima je dobila samopouzdanje, naučila argumentirano iskazati svoje stavove i želje i time ostvarila svoje ciljeve. 

Uspješnim pregovaranjem ostvarite ciljeve

Osobito su je impresionirali alati s kojima je naučila centrirati, osvijestiti sve svoje vrijednosti, postaviti se u dobro stanje uma i tijela, budno i fleksibilno pratiti sugovornika, ostvariti rapor te ostvariti namjeru s kojom je razgovor i započela. “Danas, ne samo da sam ostvarila povišicu već sam ostvarila i mnoge druge beneficije i radim posao koji volim.”

Kristina Ercegović diplomirala je marketing 1998. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i 2008. završila Executive MBA u poslovnoj školi Cotrugli.  Od 2010. vodi vlastitu tvrtku Zaokret u sklopu koje projektom Business Caféa umrežava i educira male poduzetnike, savjetujući ih kako da pokrenu, izgrade i prodaju svoj biznis. Piše kolumne (Glorija Glam, Ljepota i Zdravlje, Naturala Life), knjige i vlastiti blog. Bila je mentor na niz start-up natjecanja kao i u TV emisiji Snaga volje, a i sama je bila organizatorica i mentorica u nacionalnom programu Sam svoj gazda. Donosimo njezine savjete za uspješno pregovaranje.

Argumentirajte svoj uspjeh

“S jedne strane možete argumentirati zašto zaslužujete veću plaću navodeći prethodne uspjehe ne pričajući o provedenom vremenu nego učinku i rezultatima dakle ne kukamo, ne žalimo se, nego argumentirano pričamo što smo dosad učinili za firmu i navedemo planove. Koji bi poslodavac odbio dati vam plaću od npr 15. 000 kn ako vi donosite 45.000 kn mjesečno.”

Znanje se uvijek prepoznaje i cijeni

Da, neto puta tri računajte uvijek. Poslodavcu treba rješiti probleme i doprinositi rastu njegove firme. Dakle neto ide vama, bruto ide u vjetar pardon državi, a od treće trećine treba pokriti troškove poslovanja (najam, racunovodstvo i dr) i poslodavcu treba biti bolje s vama nego bez vas, jer zasto bi vas inače zapošljavao, zar ne?

Mislite i o sebi, cijenite sebe, znajte da ste dovoljno dobre, da zaslužujete više, e pa ako trenutni poslodavac to ne zna prepoznati, uvijek ima tko hoće i može. Jer za vrhunske rezultate trebaju nam vrhunski zaposlenici.

Ivana Štulić je coacherica, poduzetnica, diplomirana inženjerka FER-a, plesačica, motivatorica i još mnogo toga. Rad s klijentima kroz edukacije, radionice, savjetovanje, coachinge i ples donosi joj veliko veselje i osobno zadovoljstvo. Voli rad s ljudima te je zahvalna za povjerenje koje joj iz dana u dan ukazuju. S nama je podijelila savjete kako uspješno pregovarati.

Win-win rješenje

Smatra da je u pregovorima bitno imati win-win rješenje na umu. “Vrlo često su ljudi u pregovorima fokusirani samo na to što oni žele iz njih dobiti. S takvim stavom mogli bi propustiti saznati važne informacije od druge strane koje ili mogu promijeniti dogovor ili možda otvoriti vrata i za neke nove zajedničke projekte u budućnosti. Suradnje bi se i trebale događati na obostrano zadovoljstvo i iako pregovaračke pozicije nisu nužno uvijek na istoj razini. Ako je objema stranama dovoljno stalo da nađu neko rješenje koje je prihvatljivo i njima i vama, sigurno da ćete ga moći i naći.”

Foto: Unsplash

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Interna komunikacija

Zašto je dobra interna komunikacija temelj dobrog imidža u javnosti?

Ukoliko vodite organizaciju kojoj je cilj prodaja proizvoda/usluga ili pak dobivanje glasova na izborima u većini slučajeva nastojat ćete postići dobar...