Kako ego utječe i formira naš život?

Ego je sastavni dio svih nas, on je naše „svjesno ja“. To je nešto po čemu se razlikujemo od drugih ljudi. Podsvijest ega radi 24 sata na dan i nikada se ne gasi. Neprestano prima svaku informaciju i misao iz naše okoline i ne poznaje razliku između istinite i lažne informacije. O tome se brine svijest ega i na taj način znamo što je istina, a što laž i sada je samo pitanje želi li se naša svijest ega ispravno ponašati.

Ego počinjemo formirati u djetinjstvu

Ego nam pomaže da bismo se kretali kroz život i na taj način realizirali sebe u društvenom i privatnom kontekstu, kao i određivali i ispunjavali svoje ciljeve i želje. U ovoj, fizičkoj dimenziji postojanja, bez ega ne bismo mogli opstati. No ono što je ovdje najvažnije, da bi nam ego postao i ostao čvrsti oslonac u životu, on mora biti zdrav. A zdravi ego je onaj koji zrači i kao takav odražava cijelo naše biće, iz kojega i nastaje.

Formiranje našega ega počinje već u najranijoj životnoj dobi i tijekom života se nadograđuje. Kako odrastamo, tijekom godina postajemo svjesni različitosti, kako se razlikujemo jedni od drugih i tako postajemo svjesni našeg „ja“. I upravo ta različitost nastaje utjecajem raznih programa kojima smo bili izloženi u ranom djetinjstvu – od roditelja, odgajatelja ili učitelja, i pri toj kreaciji ega nismo bili neovisni i nismo imali slobodu.

Na primjer, naši roditelji su postavili određene kriterije koje smo morali zadovoljiti kako bi bili prihvaćeni od njih ili naše okoline i na taj način bi zavrijedili ljubav, a u suprotnom, ako nismo zadovoljili ono što se od nas očekivalo, ne bismo dobili pažnju i ljubav i ne bi ispali dovoljno dobri.

U toj dobi se nismo mogli zaštititi od takvih programa jer nam još nije bio razvijen kritički segment uma te su se ti programi utkali u naše biće i onemogućili nam da na svjesnoj razini osvijestimo svoje potencijale i razvijemo svoje izvorno pravo, istinsko ja. Na taj su se način kreirale naše karakterne osobine, odnosno naša osobnost i uvjereni smo kako je to naše pravo ja, a zapravo je to ono što je formirano pod utjecajem različitih vanjskih faktora tijekom odrastanja, i zbog toga naša individualnost odražava zaista vrlo malo onoga što u stvari doista jesmo.

Tako dolazimo i do boli koje proživljavamo, jer ako ne zadovoljimo potrebe ega, ako rezultat našeg ponašanja ne bude onakav kako drugi očekuju od nas ili kako smo si postavili sami (često previsoko postavljena očekivanja), ako naši postupci naiđu na neodobravanje partnera u kojem tražimo ljubav koju nismo dobili od roditelja, kao i druge slične situacije, u nama se javlja bol.

A sva ta bol koju proživljavamo i nije stvarna, već dolazi iz ega, iz lažnog ja. No bez obzira na to, mi ju doživljavamo toliko stvarno i ne možemo ju otpustiti jer bi odbacivanje te boli značilo i odbacivanje ega, a time i nas samih. A sam ego je taj koji je stvorio tu bol.

Igra svjesnog i podsvjesnog ega

Sve ono što mislimo o sebi, što mislimo da jesmo, sadržano je u egu. I zato većina ljudi živi po principu svog ega, razmišljaju, reagiraju i postupaju iz ega. Jer u formiranje ega su uložene godine truda i puno energije, i ako izgubimo ego, izgubili smo sebe i tada više ne znamo tko smo, ako nismo ono što smo mislili da jesmo. I zato ćemo učiniti sve da ga sačuvamo, iako nam to ponekad nanosi bol.

I tako se naš svjesni ego „sukobljava“ s našim podsvjesnim egom. I kada nam se dogode velike boli u životima, krenemo si postavljati razna pitanja, kao “Tko smo?”, “Odakle smo?”, “Kuda idemo?”, i dolazi do loma u nama, što nas tjera na razotkrivanje naših lažnih i naših stvarnih dijelova.

Kada otpadnu ti lažni dijelovi, omogućavamo našoj pravoj prirodi da izađe na površinu i da se razvija. I tako možemo stvoriti zdrav ego koji će nam donositi ispunjenje, sreću i radost i biti dio naše savršene cjeline.

Svi mi imamo u sebi sva znanja i spoznaje, kao i svu ljubav i sreću, ali smo to putem zaboravili. Razgovarajući sa sobom, vodeći naše male unutarnje dijaloge između ega i srca, kao i radeći na svom osobnom rastu i razvoju učimo da su sve prepreke rješive, da uvijek postoji izlaz i da nam se sva vrata otvaraju.

Vjerujete sebi, i u sebe, i ne dozvolite da stari negativni programi utječu na vašu sadašnjost i budućnost. Vi ste puno više od vašeg ega i vaše biće zaslužuje svu ljepotu i ljubav ovoga svijeta.

Autorica: Mirjana Petković, Heal Your Life® Trener, Lakoća življenja d.o.o. ([email protected]).

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više