Kako govoriti na stranom jeziku bez straha i srama

Strah od javnog nastupa jedan je od najčešćih strahova, a kada se tome nadoda da moramo govoriti na jeziku koji nije naš materinji – trema se uglavnom samo pojačava. Ukoliko ste se već zatekli u situaciji da imate grč u želucu pri pomisli da morate govoriti na stranom jeziku, sve je u redu, niste sami!

Nelagoda prilikom razgovora na stranom jeziku

Iz nekog razloga odrasli ljudi se često susreću s tom nelagodom, no sasvim je moguće razbiti tu tremu i odjednom se osjećati kao da vam je razgovor na stranom jeziku sasvim normalna i prirodna stvar. Za početak, shvatite to kao priliku za rast i razvoj, izlazak iz vaše zone komfora u kojoj je lijepo i ugodno, ali koja dugoročno ne donosi napredak u osobnom razvoju. Mijenjanje smjera u vašem načinu razmišljanja već je velik pomak, a onda krenite.

Upišite tečaj jezika, upoznajte nove ljude i predavača koji, vjerujte, uvijek „dolazi u miru“ i iskreno želi da postanete uspješan govornik stranog jezika koji učite, ili ako vam je baš krajnja nelagoda, zatražite individualne satove i krenite sami s predavačem u nove pobjede.

Predavači koji rade s odraslim ljudima su u pravilu upoznati s takvim situacijama s odraslim ljudima i dovoljno su empatični da razumiju, no to ne znači da će vas ostaviti na miru – dapače! Svaki dobar predavač je kao dobar trener, zna kada treba poticati, a kada dati prostora da se odmorite i saberete dojmove.

No, najveći dio je ipak na vama – vi ste ti koji se morate pustiti i jednostavno uskočiti u taj bazen koji se možda čini hladan, no nije, zapravo je vrlo osvježavajući. Tečaj vam daje dovoljno vremena da krenete lagano, malim koracima i svaki put napravite nešto što dugoročno pridonosi krajnjem rezultatu.

Ljetna akcija na tečajeve i testiranja

A kad dođete u situaciju da stvarno morate govoriti sa strancima, krenite opet od malih koraka – naručite kavu, pitajte koliko nešto košta i slično. Ako ste u prilici da je netko od vaših prijatelja ili poslovnih partnera stranac, vježbajte s njim, to je odlična vježba, a sigurno je svima drago čuti da učite njihov jezik i rado će vam pomoći. EdukaCentar trenutno nudi popuste na individualne tečajeve i testiranja.

Sve Women in Adria članice ostvaruju 20% popusta na edukacije u EdukaCentrima Zagreb i Split!

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

platforma za kreativce

Senita Slipac: Živjela u SAD-u, Palestini, Afganistanu… a sad stvara svoju...

Senita Slipac svoju američku adresu na godinu dana odlučila je zamijeniti bosanskohercegovačkom. Bilo je to 2012., a danas – desetljeće kasnije...