Kako izaći iz minusa na računu?

Evo ideje za jednu od brojnih novogodišnjih odluka– izlazak iz minusa na računu. Mnogima se ovaj pothvat čini nemogućim uz način života koji vode, ali postoji nekoliko savjeta koji će pomoći svima koji se bezuspješno bore s minusom.

Popis troškova i prioriteti plaćanja

Popis mjesečnih troškova i prioriteti plaćanja su nešto što neočekivano mnogo ljudi naprosto nema. Ne znamo koliki su nam mjesečni troškovi, a prioriteti plaćanja nam ili nisu postavljeni ili su potpuno pogrešni. Kada sve stavite na papir, situacija možda neće izgledati optimistično, ali važno je da znate na čemu ste. Neka se na popisu nađu sve stvari i usluge koje plaćate i razmislite o tome koje vam u idućih nekoliko mjeseci možda neće biti prijeko potrebne.

Popis prihoda

I ovo je mnogima nepoznanica. Možda radimo nekoliko  poslova, možda smo freelanceri pa nam prihodi iz mjeseca u mjesec znatno variraju, možda imamo neke dodatne prihode  u obliku rente… Jednostavno ne znamo koliki su nam mjesečni prihodi jer dolaze tijekom cijelog mjeseca i važno nam je da novac pristiže, a o točnoj brojci ne mislimo. Jedno je sigurno –  mjesečni prihodi su vam manji od rashoda i važno je vidjeti o kojem se iznosu točno radi kako biste mogli krenuti u realizaciju izlaska iz minusa.

Držite se plana

Uz postavljanje jasnih prioriteta plaćanja, smanjenja nepotrebnih troškova (sve što nije od krucijalne važnosti tijekom mjeseci izlaska iz duga– večere u restoranima, impulzivni shopping, kozmetički tretmani, cigarete…), važan je i plan vraćanja duga (koliko svaki mjesec, uz odricanje prije navedenih stvari, možete odvojiti za smanjenje minusa). Držite se tog plana bez obzira na sve. Ne ulazite u dodatna dugovanja prema rodbini ili prijateljima samo zato što će ona biti bez kamata. Sve ćete ionako morati vratiti.

Pročitajte više: Provjerena taktika za izlazak iz minusa na računu

Ugovorite trajni nalog

U banci ugovorite trajni nalog na štednju, pa makar on iznosio svega 100 kuna mjesečno. Računajte na to da će proces izlaska iz duga biti dugotrajan, baš kao što ga niste ni nagomilali preko noći.

Zaboravite na kreditne kartice

Ovaj savjet ćete nerijetko čuti i to ne bez razloga. Trošite samo onoliko koliko imate. Ne zadužujte se dodatno i vodite život primjeren vašim mogućnostima. Kartice nam daju lažan osjećaj da možemo kupiti sve što poželimo. Možemo, ali idućeg će nas mjeseca svejedno dočekati računi s vrtoglavim iznosima.

Pronađite viši cilj

Ako mislite da vas ništa ne može spriječiti u prekomjernom trošenju, postavite si viši cilj. Razmišljajte na način da, ukoliko ostanete u dugu, nećete moći platiti tečaj jezika, željenu edukaciju ili usavršavanje. Možda više nećete moći plaćati vaše radnike. Možda već godinama želite na neko putovanje, ali ono je, uz stanje na računu, još uvijek miljama daleko. Viši ciljevi nas motiviraju na štednju i mogu ubrzati popravljanje naše financijske situacije.

Pitajte stručnjake za savjet

Umjesto da pitate prijatelje da vam posude novac, pitajte ih za savjet, pogotovo ako su obrazovani i kompetentni za dijeljenje takvih savjeta. Možda oni znaju nekoga tko bi vam mogao pomoći, ako već sami ne znaju kako. Znajte da niste sami u ovome i da se uvijek nekome bez straha i srama možete obratiti za savjetovanje. Sasvim sigurno će vam biti od mnogo veće koristi nego iznova posuđen novac.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -