Super mame savjetuju – Kako izaći na kraj s kućanskim poslovima?

Uskladiti posao s obiteljskim obavezama je vrlo teško pa smo zato pitali mame 4 djece kako to one uspijevaju. Nakon što smo ih prošli tjedan upitali kako uspijevaju ujutro na vrijeme izaći iz kuće, sada ih pitamo da podijele s nama kako su organizirale i podijelile sa suprugom i djecom kućanske poslove te što bi savjetovale vezano za kupovinu, pranje i održavanje dječje odjeće.

Kako izaći na kraj s kućanskim poslovima?

Sanja Vale Čupić – Dobar je menadžment neophodan u poslovnom i u obiteljskom životu

Sanja Vale Čupić vlasnica je tvrtke Adrinaut i poduzetnica koja je uz vlastiti biznis brendiranja proizvoda podigla i četvero djece – Sara (4), Dora (8), Nela (10) i najstariji sin Matija (12).

Sanja kaže kako u kući imaju posebnu prostoriju u koju odlažu odjeću. Iako je u početku sama prala i peglala odjeću, sada ima pomoć svoje majke, dok Sanja odjeću razvrstava kada stigne. Djeca često čistu odjeću sami razvrstavaju u ormare, osim najmlađe kćeri Sare koja ima samo 4 godine. Što se tiče kupnje, Sanja često kupuje odjeću koja se ne mora peglati, a po potrebi u peglanju joj pomaže njena majka. Kaže da voli djeci kupovati kvalitetniju robu, pa na putovanjima iskoristi vrijeme i za kupnju ‘markirane’ odjeće koja je na sniženjima.

Sanja se u kućanskim poslovima i odgoju djece organizirala i sa suprugom.

„Sjećam se kako je bilo kada smo imali prvo dijete – gurali smo se tko će mu promijeniti pelenu. Bilo je smiješno. I dok nismo imali djece – tko bi prvi došao kući napravio bi ručak, ako nismo jeli negdje vani“, prisjeća se Sanja.

I Sanjina djeca su uključena u kućanske poslove koliko god mogu i stignu. Kuću u kojoj trenutno žive Sanja i njen suprug su radili kad su već imali troje djece, pa su cijelu kuću prilagodili njihovim potrebama. Tako primjerice djeca imaju svoju kupaonu, posebnu sobu za prljavo rublje pored spavaćih soba te ormare u predsoblju ispred soba, koji su organizirani tako da svaka polica ima svoj naziv.

Veliku joj pomoć pruža njena majka, koja živi od Sanje samo 5 minuta vožnje automobilom.

„Kada dođe moja mama, svi se preporodimo. Ona je genijalna! Počisti cijelu kuću i terasu, a još napravi i ručak. Jednom tjedno tako ona provede 3-4 sata i sve riješi. Kao dobra vila. A ostale dane se snalazimo“, kaže Sanja.

Kako_izači_na_kraj_s_kućanskim_poslovima_Sanja_Vale_Čupić4

Slavica Olujić Klapčić – Sušilica rublja je spas

Slavica Olujić Klapčić, vlasnica je agencije Katapult koja se bavi organiziranjem evenata. I ona je, kao Sanja, majka četvero djece – najstarije ima 9 godina, dvoje djece 7, a najmlađe 3 godine.

Što se tiče pranja rublja, Slavica kaže kako svaki dan opere barem jednu perilicu rublja kako bi izbjegla ‘hrpe’ odjeće preko vikenda. Ono što joj donosi spas je sušilica za rublje koju ima već 10 godina tako da većinu oprane odjeće ni ne mora glačati, već ju samo posloži.

Markiranu robu Slavica ne kupuje, ali uvijek gleda da kupi nešto kvalitetnije tako da istu robu mogu nositi i mlađa djeca kad je stariji prerastu. Tako za najmlađeg sina nije nikada kupila ni jedan odjevni predmet jer mu sve ostane od starije braće. Obuću ipak kupuje jer cipele djeca unište, a uvijek pokušava kupovati obuću od prirodnih materijala.

I Slavica se sa suprugom organizirala u čišćenju i ostalim kućanskim poslovima, a čišćenje obavljaju vikendom. Ponekad plati vanjsku pomoć, ali samo kada su neke veće akcije čišćenja. Slavica kaže kako će tek sada početi davati djeci zaduženja u kući, ali opet ne previše jer smatra da su današnja djeca dovoljno opterećena sa školskim obavezama i izvanškolskim aktivnostima, pa im i za igru ostaje premalo vremena, a kamoli za čišćenje.

„Mislim da je to previše. Pokušavam ih uključiti tako da su pomagači u kućanstvu. Na primjer, odnijeti tanjure sa stola, pospremiti svoje igračke i sobu, odnijeti smeće. To sve odrađuju ok, ali najviše ih veseli pomoć u kuhinji ako radimo kolače ili mijesimo nešto – to ih jako veseli i to im je zabava“, kaže Slavica.

Vlatka Rukavina – Markiranu robu ne kupuje jer nema smisla opterećivati kućni budžet

Vlatka Rukavina vlasnica je i direktorica tvrtke Revizija i savjetovanje, a ujedno i majka četvero djece (5, 8, 10 i 12 godina).

Kao i Slavica, i Vlatka odjeću pere svaki dan. I njoj je sušilica najveći pomagač u višečlanoj obitelji. Kaže da odjeću kupuje u skladu s praktičnošću – za školu, igru, šetnju i slično.

„Roba nije markirana jer je u toj dobi potrošna, djeca je brzo prerastaju te nema potrebe opterećivati kućni budžet onime što nema smisla. Bolje je potrošiti novac na izlet, druženje, aktivnosti ili sport“, kaže Vlatka.

Što se tiče čišćenja, Vlatka ima veliku pomoć i od jedne gospođe, za koju kaže da joj je desna ruka u kućanskim poslovima. Najčešće dolazi jednom, a po potrebi dva puta tjedno, jer je to, kako kaže Vlatka, jedini način da se sve kućanski poslovi izvrše na vrijeme. Ona odradi one kućanske poslove za koje Vlatka preko tjedna nema vremena da ih sama napravi zbog preokupiranosti redovnim poslovima, kao što su kuhanje, dnevno pospremanje, briga o potrebama djece i slično.

Vlatkin suprug se također uključuje u svakodnevne aktivnosti i obaveze, kao što su odvoženje djece na aktivnosti ili kupanje, ili priprema večere.

I djeca imaju svoje odgovornosti u kući, pa tako, između ostalog, imaju i obavezu da počiste za sobom – nakon buđenja i obroka ili pospremanje soba.

Kako_izaći_na_kraj_s_kućanskim_poslovima_Vlatka_Rukavina

Foto: privatna arhiva poduzetnica, 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -