Ovaj alat će vas zaštititi od hakera!

Jesen 2019., check-out iz hotela, dohvat kemijske olovke na pultu da se potpiše kartični slip. Već toliko puta odrađen potez da je postao dio mišićne memorije. No, memorija druge vrste prekida tu radnju: prisjećanje na vijest da potpisi na kartične slipove više ne vrijede, već je potreban PIN koji je uredno dostavljen uz karticu, ali ne i zapamćen, kamoli zapisan.

Kako izbjeći hakiranje?

PIN je najbolje zapamtiti…

Nije zapisan jer je pohrana na papirić u novčanik nesigurna, kao i spremanje u Word datoteku u Documents folder. Ni bojanje teksta u bijelo u Word dokumentu nije preporučljiva taktika. PIN je, kažu, najbolje samo zapamtiti.


Pročitajte više: Uz OneDrive se više ne trebate bojati za sigurnost svojih podataka


Dok se check out riješio na drugi način, ostalo je riješiti problem pohrane osjetljivih podataka.

U to vrijeme sam na upite ovakve vrste imao samo jedan odgovor: LastPass. Tada besplatna aplikacija za pohranu lozinki, PIN-ova i drugih osjetljivih podataka, koja radi na svim uređajima: telefonima, tabletima, stolnim računalima. No, odnedavno se LastPass ne može koristiti na mobilnim i klasičnim računalima istodobno; za to se plaća malo previsoka mjesečna naknada.

…ali postoji alternativa

Kao zamjena je uskočila aplikacija BitWarden te se pokazala kao pun pogodak. Cijena: 10 dolara godišnje. BitWarden može pohraniti vaša korisnička imena i lozinke, osobne dokumente, kreditne i debitne kartice, PIN-ove, bilo kakvu vrstu digitalnih datoteka (npr. PDF i Word). Radi na bilo kojoj vrsti uređaja.


Pročitajte više: Sedam vrsta lozinki koje mali poduzetnici ne bi nikad trebali koristiti


BitWarden aplikacija se temelji na tehnologiji otvorenog koda (open source), kojeg može svatko pregledati i testirati. Podaci koji se u nju spremaju su šifrirani te nisu dostupni nikome osim vama.

kako izbjeći hakiranje
Kako izbjeći hakiranje?

Na slici je prikazan početni ekran aplikacije u kojem možete razvrstavati vaše osjetljive podatke.

Ulaz u aplikaciju je osiguran glavnom lozinkom, koju morate stvoriti i zapamtiti. Dobra vijest: to je jedina lozinka koju morate nadalje pamtiti. Sve ostale lozinke može čuvati baš BitWarden.

Glavna lozinka bi trebala biti složena, barem 10 znakova: brojeva, velikih i malih slova. No, glavnu lozinku ne trebate upisivati svaki put kad ulazite u aplikaciju; za brzi ulazak je moguće koristiti PIN (koji je vezan za pojedini uređaj na kojem je BitWarden instaliran), otisak prsta ili prepoznavanje lica. Moguć je i ulazak uz zahtijevanje dodatne provjere, poput jednokratnog SMS koda.

BitWarden može generirati složene lozinke za stranice na kojima želite napraviti račun, te ih automatski zapamtiti.


Pročitajte više: Lozinka – kako ju kreirati i čuvati


Jedna od vrlo korisnih funkcija je BitWarden Send, dijeljenje osjetljivih informacija s drugima. Na siguran način nekome možete poslati korisnička imena, lozinke, bilo kakav tekst ili datoteku. Pristup poslanom sadržaju možete šifrirati, odrediti koliko puta mu se može pristupiti, ili podesiti datum brisanja.

Ako iz BitWardena kopirate lozinku, može se postaviti njeno brisanje iz međuspremnika (Clipboarda) nakon nekoliko sekundi kako ju ne biste slučajno negdje drugdje zalijepili.

BitWarden funkcionira i u timovima, a za to su predviđene posebne business licence.

Implementacijom BitWardena, Post-it papirići nalijepljeni na monitore, ceduljice ispod tipkovnica i u ladicama te vaša osobna memorija prestat će biti mjesto na kojem ćete pohranjivati lozinke i druge osjetljive podatke.

Autor: Dorian Šutić, www.servis-racunala-zg.com

Foto: Unsplash/Dan Nelson

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -